Carpaccio z łososia

Ocena:

4.45 (187)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Carpaccio z łososia w aromatycznej, ziołowej marynacie to wspaniała propozycja na wykwintną przystawkę lub lekką kolację. Podane w towarzystwie kieliszka wytrawnego wina smakuje naprawdę fantastycznie. Jeżeli szykujecie się na przyjęcie gości lub też po prostu macie ochotę na coś pysznego, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.  

Składniki:

  • łosoś  800 g

  • pieprz  2 łyżeczki

  • jałowiec  5 szt.

  • sól  2 łyżeczki

  • koperek  1 pęczek

  • cukier  2 łyżeczki

  • rzeżucha  1 pęczek

  • ocet winny  6 g

  • olej  20 g

  • szczypiorek  1 łyżka stołowa

Carpaccio z łososia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynowanie carpaccio: Pieprz, jałowiec, sól i gorczycę tłuczemy w moździerzu. Koperek sieczemy, mieszamy z przyprawami z moździerza i cukrem, po czym dokładnie wcieramy w filet. Łososia szczelnie owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na około 2 godziny. 

  • Krok 2:

    Carpaccio z łososia: W małym naczyniu łączymy oliwę z octem. Szczypiorek sieczemy na drobno. Zamarynowaną rybę wyjmujemy z lodówki. Przy pomocy ostrego noża kroimy ją na cieniutkie plasterki. Układamy je na półmisku, posypujemy rzeżuchą i szczypiorkiem, a następnie polewamy sosem octowym. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Porady

  • Po wyjęciu ryby z lodówki, polecamy przełożyć ją na około 20 minut do zamrażalnika. Znacząco ułatwi to pokrojenie jej na cienkie plastry.
  • Plasterki carpaccio z łososia powinny mieć grubość około 1–2 mm. 
  • Carpaccio z łososia surowego można przechowywać w lodówce przez około 1–2 dni.
  • Przepis na carpaccio z łososia jest niezwykle prosty. Bazuje on na jedynie kilku składnikach – dlatego też finalny smak dania zależy głównie od ich jakości. Wybierając łososia, warto sięgnąć po rybę pochodzącą z ekologicznych hodowli. Dobrym wyborem będzie również dziki łosoś pacyficzny.
  • Polecamy również spróbować carpaccio na bazie tuńczyka lub ośmiornicy. Przystawkę można również przygotować w wersji buraczanej oraz klasycznej, wołowej.
  • Carpaccio najczęściej serwuje się jako przystawkę przed daniem głównym. Jeżeli jednak przygotujemy je w większej porcji i podamy w towarzystwie lekkiej sałatki lub domowego pieczywa, świetnie sprawdzi się też jako kolacja lub lunch.
  • Podane na estetycznej paterze, carpaccio z dodatkiem rzeżuchy będzie się fantastycznie prezentowało na wielkanocnym stole. Poza sezonem, dodatek kiełków można jednak pominąć.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Carpaccio z łososia – alternatywne wersje przygotowania

Carpaccio z łososia surowego skąpane w marynacie na bazie owoców jałowca, gorczycy, cukru i koperku to tylko jedna z wielu wersji tej popularnej przystawki. Można je też – już po pokrojeniu – natrzeć prostą mieszanką oleju, świeżo wyciśniętego soku z cytryny i soli. Ciekawie smakuje również w wersji z kaparami i pokruszonym serem kozim. Polecamy także spróbować połączenia łososia z oliwkami. 

Fanom wędzarniczych nut smakowych z pewnością przypadnie do gustu carpaccio z łososia wędzonego. W takiej wersji najlepiej doprawić je czarnym pieprzem i gęstym sosem balsamicznym. Wierzch przystawki można dodatkowo posypać tartym parmezanem i ozdobić listkami rukoli. Ryba świetnie komponuje się też ze smakiem soli truflowej oraz soku z cytryny.

Czy łosoś jest zdrowy?

Łosoś to jednak z najchętniej wybieranych przez Polaków ryb. Co stoi za jego popularnością? Jest on niezwykle bogaty w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu wielonasycone kwasy Omega–3. Dodatkowo jest również dobrym źródłem witaminy D, A, E oraz witamin z grupy B. W rybie znaleźć można też cenne minerały, takie jak potas, fosfor, selen, wapń, żelazo czy magnez. 

Mimo, iż łosoś nie należy do najchudszych ryb, chętnie sięgają po niego sportowcy i osoby starające się zrzucić nadmiar wagi. Jest on bowiem dobrym źródłem pełnowartościowego białka – w 100 g ryby znaleźć można aż 20 g protein.  Warto więc włączyć go od czasu do czasu do swojego jadłospisu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne