Carpaccio z łososia w aromatycznej, ziołowej marynacie to wspaniała propozycja na wykwintną przystawkę lub lekką kolację. Podane w towarzystwie kieliszka wytrawnego wina smakuje naprawdę fantastycznie. Jeżeli szykujecie się na przyjęcie gości lub też po prostu macie ochotę na coś pysznego, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.45 z 187 głosów)
Marynowanie carpaccio: Pieprz, jałowiec, sól i gorczycę tłuczemy w moździerzu. Koperek sieczemy, mieszamy z przyprawami z moździerza i cukrem, po czym dokładnie wcieramy w filet. Łososia szczelnie owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na około 2 godziny.
Carpaccio z łososia: W małym naczyniu łączymy oliwę z octem. Szczypiorek sieczemy na drobno. Zamarynowaną rybę wyjmujemy z lodówki. Przy pomocy ostrego noża kroimy ją na cieniutkie plasterki. Układamy je na półmisku, posypujemy rzeżuchą i szczypiorkiem, a następnie polewamy sosem octowym. Podajemy z ulubionym pieczywem.
Porady
- Po wyjęciu ryby z lodówki, polecamy przełożyć ją na około 20 minut do zamrażalnika. Znacząco ułatwi to pokrojenie jej na cienkie plastry.
- Plasterki carpaccio z łososia powinny mieć grubość około 1–2 mm.
- Carpaccio z łososia surowego można przechowywać w lodówce przez około 1–2 dni.
- Przepis na carpaccio z łososia jest niezwykle prosty. Bazuje on na jedynie kilku składnikach – dlatego też finalny smak dania zależy głównie od ich jakości. Wybierając łososia, warto sięgnąć po rybę pochodzącą z ekologicznych hodowli. Dobrym wyborem będzie również dziki łosoś pacyficzny.
- Polecamy również spróbować carpaccio na bazie tuńczyka lub ośmiornicy. Przystawkę można również przygotować w wersji buraczanej oraz klasycznej, wołowej.
- Carpaccio najczęściej serwuje się jako przystawkę przed daniem głównym. Jeżeli jednak przygotujemy je w większej porcji i podamy w towarzystwie lekkiej sałatki lub domowego pieczywa, świetnie sprawdzi się też jako kolacja lub lunch.
- Podane na estetycznej paterze, carpaccio z dodatkiem rzeżuchy będzie się fantastycznie prezentowało na wielkanocnym stole. Poza sezonem, dodatek kiełków można jednak pominąć.
Carpaccio z łososia surowego skąpane w marynacie na bazie owoców jałowca, gorczycy, cukru i koperku to tylko jedna z wielu wersji tej popularnej przystawki. Można je też – już po pokrojeniu – natrzeć prostą mieszanką oleju, świeżo wyciśniętego soku z cytryny i soli. Ciekawie smakuje również w wersji z kaparami i pokruszonym serem kozim. Polecamy także spróbować połączenia łososia z oliwkami.
Fanom wędzarniczych nut smakowych z pewnością przypadnie do gustu carpaccio z łososia wędzonego. W takiej wersji najlepiej doprawić je czarnym pieprzem i gęstym sosem balsamicznym. Wierzch przystawki można dodatkowo posypać tartym parmezanem i ozdobić listkami rukoli. Ryba świetnie komponuje się też ze smakiem soli truflowej oraz soku z cytryny.
Łosoś to jednak z najchętniej wybieranych przez Polaków ryb. Co stoi za jego popularnością? Jest on niezwykle bogaty w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu wielonasycone kwasy Omega–3. Dodatkowo jest również dobrym źródłem witaminy D, A, E oraz witamin z grupy B. W rybie znaleźć można też cenne minerały, takie jak potas, fosfor, selen, wapń, żelazo czy magnez.
Mimo, iż łosoś nie należy do najchudszych ryb, chętnie sięgają po niego sportowcy i osoby starające się zrzucić nadmiar wagi. Jest on bowiem dobrym źródłem pełnowartościowego białka – w 100 g ryby znaleźć można aż 20 g protein. Warto więc włączyć go od czasu do czasu do swojego jadłospisu.
Komentarze