REKLAMA

Twarożek z rzodkiewką i ogórkiem

Twarożek z rzodkiewką i ogórkiem to śniadaniowy klasyk. Jemy go z chrupiącym pieczywem - takie śniadanie jest zarówno proste, jak i pyszne. Twaróg z rzodkiewką możemy też urozmaicać w zależności od własnych upodobań - na przykład inaczej go przyprawić. My podajemy przepis na wersję klasyczną, to świetna baza do kulinarnych eksperymentów. Sprawdźcie, jak zrobić twarożek!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

twarożek

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 202 głosów)


Kroki przygotowania:

  • twarozek1 1. Rzodkiewkę, ogórek i szczypiorek dokładnie myjemy. Ogórka obieramy ze skórki. Rzodkiewki i ogórka kroimy w drobną kostkę - możemy zostawić jedną rzodkiewkę i kawałek ogórka do dekoracji (kroimy je w plasterki). Szczypiorek drobno siekamy.
  • twar 2. W misce rozdrabniamy widelcem twaróg. Następnie dodajemy do niego śmietanę, dorzucamy rzodkiewkę, ogórek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Porady

W przepisie na twarożek z rzodkiewką i ogórkiem wykorzystujemy:

  • twaróg, czyli biały ser - najsmaczniejszy będzie ser tłusty, ale jeśli chcemy by śniadanie było mniej kaloryczne warto wybrać ser półtłusty lub chudy.
  • ogórek - może być gruntowy (wtedy będziemy potrzebować jednego lub dwóch, w zależności, jak lubimy) lub sałatkowy
  • rzodkiewki - z liści rzodkiewek warto przygotować np. pesto
  • śmietanę - można zastąpić ją jogurtem naturalnym

Notka redakcyjna

Twarożek - przepis

Przepis na twarożek należy zdecydowanie do tych łatwiejszych. Oznacza to ni mniej, ni więcej, to, że łatwo można go zmodyfikować. Już samo użycie jogurtu zamiast śmietany sprawi, że śniadanie będzie smakować zupełnie inaczej. Twarożek będzie pyszny z dodatkiem natki pietruszki lub świeżego koperku. Możemy też dorzucić do niego nieco orientalnych przypraw, takich jak kumin. Sprawdzi się również słodka papryka.

Jak zrobić twarożek?

Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką to typowe polskie śniadanie. Warto podać go w odpowiedni sposób. Najlepiej będzie zaserwować go w miseczce - wtedy każdy będzie mógł nałożyć sobie odpowiednią porcję. Jeśli jemy twarożek sami lub tylko we dwie osoby, możemy rozdzielić przygotowany serek z rzodkiewką i szczypiorkiem do dwóch mniejszych miseczek. Zjedzcie śniadanie w swoich ulubionych miskach - niech dzień zacznie się dobrze!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy