
Wegański twarożek z migdałów - Przepis na Wegański twarożek z migdałów
Przepis na twarożek z migdałów to wegańska alternatywa dla produktów nabiałowych. Roślinna pasta kanapkowa jest prosta w przygotowaniu, bardzo zdrowa i pyszna.
Twarożek z rzodkiewką i ogórkiem to śniadaniowy klasyk. Jemy go z chrupiącym pieczywem - takie śniadanie jest zarówno proste, jak i pyszne. Twaróg z rzodkiewką możemy też urozmaicać w zależności od własnych upodobań - na przykład inaczej go przyprawić. My podajemy przepis na wersję klasyczną, to świetna baza do kulinarnych eksperymentów. Sprawdźcie, jak zrobić twarożek!
Twarożek z rzodkiewką / fot. Stockfood
(średnia 4.48 z 201 głosów)
Porady
W przepisie na twarożek z rzodkiewką i ogórkiem wykorzystujemy:
- twaróg, czyli biały ser - najsmaczniejszy będzie ser tłusty, ale jeśli chcemy by śniadanie było mniej kaloryczne warto wybrać ser półtłusty lub chudy.
- ogórek - może być gruntowy (wtedy będziemy potrzebować jednego lub dwóch, w zależności, jak lubimy) lub sałatkowy
- rzodkiewki - z liści rzodkiewek warto przygotować np. pesto
- śmietanę - można zastąpić ją jogurtem naturalnym
Przepis na twarożek należy zdecydowanie do tych łatwiejszych. Oznacza to ni mniej, ni więcej, to, że łatwo można go zmodyfikować. Już samo użycie jogurtu zamiast śmietany sprawi, że śniadanie będzie smakować zupełnie inaczej. Twarożek będzie pyszny z dodatkiem natki pietruszki lub świeżego koperku. Możemy też dorzucić do niego nieco orientalnych przypraw, takich jak kumin. Sprawdzi się również słodka papryka.
Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką to typowe polskie śniadanie. Warto podać go w odpowiedni sposób. Najlepiej będzie zaserwować go w miseczce - wtedy każdy będzie mógł nałożyć sobie odpowiednią porcję. Jeśli jemy twarożek sami lub tylko we dwie osoby, możemy rozdzielić przygotowany serek z rzodkiewką i szczypiorkiem do dwóch mniejszych miseczek. Zjedzcie śniadanie w swoich ulubionych miskach - niech dzień zacznie się dobrze!
Szybka i bardzo smaczna przekąska.