Dania z awokado niosą ze sobą ciekawe wrażenia smakowe, a jednocześnie zapewniają moc cennych składników odżywczych. Śniadanie z awokado zapewni nam długotrwałe uczucie sytości i dostarczy energię na długie godziny, obiad z awokado będzie pożywnym posiłkiem o nietuzinkowym charakterze, który uzupełni zużyte w pierwszej części dnia moce witalne, kolacja z awokado pomoże nam w nocnej regeneracji organizmu. Co zrobić z awokado? Poznaj 10 sprawdzonych pomysłów!

Z czym jeść i jak przyprawiać awokado?

Awokado to pochodzący z Ameryki Północnej owoc o niebanalnym, aksamitnym smaku i uniwersalnym zastosowaniu. Bardzo dobrze wpasowuje się zarówno w dania na słodko, jak i na słono, jednak mimo wszechstronności awokado, często nie wiemy, z czym je komponować. Awokado i jajka oraz awokado i banan to bodaj najpowszechniejsze połączenia, ale zestawiać ten owoc możemy również z wieloma innymi składnikami. Z czym jeść awokado?

  • doskonale współgra z innymi owocami, np. cytrusami, truskawkami, kiwi, gruszkami, ananasem, jagodami.
  • dobrze harmonizuje z serami (np. fetą, camembertem, serem kozim, mozzarellą), rybami (np. łososiem, tuńczykiem, makrelą) oraz dodatkami mięsnymi.
  • w daniach i przekąskach świetnie uzupełnia się też z warzywami – pomidorami, papryką, ogórkiem, rzodkiewką, szpinakiem, cukinią i innymi.
  • W wersji na słodko świetnie dopełnia się smakowo z mlekiem, miodem, czekoladą, orzechami, kakao.


Jak przyrządzać awokado? Jeśli mamy ochotę na pożywne śniadanie z awokado, warto pokusić się o zrobienie z nim omletu, jajecznicy albo tostów. W ramach porannego posiłku znakomicie sprawdzą się również kanapki z pastą z awokado oraz owsianka z awokado. Na obiad możemy zaś przygotować ultra prosty makaron z awokado. Inne pomysły na obiadowe potrawy z awokado to: jajko pieczone w awokado, zapiekane awokado z farszem warzywno-mięsnym, chili con carne z awokado, risotto z awokado, kotleciki z awokado.

Awokado to owoc o bardzo neutralnym, maślanym smaku, dlatego wymaga mocnych akcentów przyprawowych. Bardzo dobrze komponuje się z czosnkiem, papryczkami chili, sokiem z limonki i cytryny, suszonymi pomidorami, kminem rzymskim, pieprzem. Dania z awokado możemy także przyprawiać rozmaitymi ziołami: kolendrą, tymiankiem, oregano, bazylią, miętą. Innym sposobem na wydobycie z awokado doskonałego smaku jest doprawienie go zmielonymi ziarnami, np. sezamem, słonecznikiem, pestkami dyni.

Przepisy z awokado

Awokado jest wdzięcznym składnikiem przeróżnych przepisów, zarówno na słodko, jak i na słono. Daje ogromne pole do popisu kulinarnej kreatywności, gdyż fantastycznie nadaje się nie tylko do jedzenia na surowo i blendowania, ale także do zapiekania. Jego maślana, kremowa i aksamitna konsystencja może być bazą do wielu przepysznych przepisów. Co pysznego można zrobić z awokado na śniadanie, obiad i kolację, a nawet na deser? Oto 10 prostych pomysłów na dania z awokado:

1. Pasta z awokado

Zarówno do pasty, jak i innych dań, należy stosować tylko dojrzałe awokado. Niedojrzałe nie nadają się do użytku – mają twardą konsystencję, do tego są gorzkie i niesmaczne. Pastę z awokado przyrządza się błyskawicznie, obierając i rozgniatając miąższ awokado, a następnie dodając podkreślające smak dodatki, np. czosnek, paprykę, pieprz cayenne, ser twarogowy, jajka na twardo, rybę wędzoną, szczypiorek, pieczone buraczki lub inne warzywa itp. Pasta z awokado może nam posłużyć do wielu różnych potraw na zimno i na ciepło – kanapek, roladek, zapiekanek, naleśników, placków albo jako składnik farszów np. do pierogów, pasztecików czy faszerowanych jajek.

2. Koktajl z awokado

Zwolennikom rewitalizujących, prozdrowotnych smoothies z blendera koktajl z awokado z pewnością przypadnie do gustu. Jest pożywny, sycący, zawiera bombę witamin, moc zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasy i minerały. Dla podniesienia walorów smakowych koktajlu, warto dodać do niego owoce o kwaskowym smaku (np. pomarańcze, cytryny, truskawki, jabłka, brzoskwinie), jako że awokado samo w sobie jest maślane i dość mdłe.

3. Sos do makaronu z awokado

Do błyskawicznego dania makaronowego aż się prosi dodać sos z awokado. Nie musimy go nawet gotować, wystarczy rozgnieść lub zblendować awokado, dodać czosnek, sól, pieprz, szczypiorek, kolendrę, trochę aromatycznego sera, nieco soku z cytryny oraz ewentualnie inne dodatki (np. mielone ziarna lub orzechy, oliwki), po czym wymieszać ze świeżo ugotowanym makaronem.

4. Burrito z awokado

Burrito to jeden ze szlagierów kuchni meksykańskiej uwielbiany na całym świecie. Jedna z wersji tego dania to burrito podane z guacamole (gęsty sos z awokado) i ostrą salsą pomidorową. Na placki tortilla nakłada się farsz przyrządzony na bazie mięsa mielonego, czerwonej fasoli, cebuli i passaty, następnie tworzy się z placków rulony lub kieszonki. Guacamole i salsę można podać w osobnych miseczkach lub obok placka na talerzu albo też posmarować nimi złożone placki.

5. Sałatka z awokado

W łatwy i szybki sposób przyrządzimy sałatkę z awokado. Wystarczy połączyć pokrojony owoc z wędzonym łososiem albo wędzoną szynką oraz sałatą, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewkami, ogórkiem, oliwkami i pokruszoną fetą. Zamiast fety możemy użyć też innego sera – pleśniowego, żółtego, koziego, brie albo twarogu.

6. Wrapy z awokado

Obiad z awokado to dobre pole do kulinarnego eksperymentowania. W błyskawiczny sposób przyrządzimy wrapy z awokado. Wystarczy posmarować placki tortilla salsą albo sosem (np. czosnkowym), a następnie nałożyć na nie dużą ilość sałaty, pokrojone awokado, podsmażonego kurczaka, pomidory, ogórki lub inne wybrane warzywa. Tak nafaszerowane placki zwijamy w rulony.

7. Naleśniki z awokado

W zastępstwie do placków tortilla możemy też usmażyć naleśniki i wypełnić je farszem z awokado oraz innych dodatków. Idealnie sprawdzą się tutaj: szpinak, rukola, jarmuż, papryka, pomidory, grillowana pierś indyka lub kurczaka, krewetki, rozmaite sery. Do nadzienia warto dodać ostre przyprawy i zioła.

8. Awokado faszerowane

Smaczną wegańską przekąskę lub kolację wyczarujemy z awokado, oliwek, tuńczyka, papryki i suszonych pomidorów. Do przepołowionego awokado nakładamy farsz złożony z miąższu awokado, tuńczyka, posiekanych oliwek, papryki i suszonych pomidorów oraz ziół, soli i chili.

9. Pieczone warzywa z sosem z awokado

Miks pieczonych warzyw to jedno z najbardziej dietetycznych dań obiadowych. Żeby urzekało smakiem musi być jednak okraszone jakimś niebanalnym składnikiem, takim jak sos z awokado, czyli guacamole. Po upieczeniu kompozycji wybranych warzyw (np. batatów, bakłażanów, papryki, marchewki, kalafiora, brokułów), przekładamy na talerz i smarujemy dobrze doprawionym, ostrym guacamole. Taki obiad to duża porcja zdrowia.

10. Krem czekoladowy z awokado

Wybitnie prosty, bardzo szybki, wyjątkowo smaczny i niezwykle dietetyczny – nie ulega wątpliwości, że krem czekoladowy z awokado ma same plusy. Rozgniecione awokado mieszamy z kakao, dosładzamy ksylitolem albo miodem, dodajemy trochę mleka i fit krem czekoladowy mamy zrobiony!