Szaszłyki z pieczonego boczku

Szaszłyki z pieczonego boczku to szybka przekąska na spotkanie w gronie znajomych. Wędzone śliwki, grillowane i marynowane pieczarki oraz kawałki soczystego ananasa tworzą zaskakującą w smaku całość. Szaszłyki z pieczonego boczku będą ciekawie smakować z kawałkami podsuszonego jabłka. Wypróbujcie przepis na szaszłyki z pieczonego boczku na rodzinne spotkania. 

szaszłyki

Czas przygotowania:
200 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 192 głosów)

Kroki wykonania:

  • majeranek-fot.iStock1.Boczek nacieramy pastą z roztartego czosnku, soli, pieprzu i majeranku. Następnego dnia pieczemy go ok. 3 godz. w temp. 110 stopni C.
  • boczek-fot.iStock-min2.Gdy ostygnie i stężeje, kroimy w grube kostki i nadziewamy na patyki do szaszłyków, na zmianę z innymi ulubionymi dodatkami. Możemy szaszłyki podpiec w piekarniku lub podać na zimno. Aby składniki łatwiej zsuwały się z patyków, warto posmarować je wcześniej oliwą.

Porady

Przepis na szaszłyki z pieczonego boczku zawiera:

  • 1 kg surowego boczku
  • 1/2 główki czosnku
  • paprykę marynowaną w oleju
  • wędzone śliwki
  • grillowane i marynowane pieczarki
  • twardy ser
  • suszone pomidory w oliwie
  • podsuszone cząstki jabłek
  • kawałki ananasa

Notka redakcyjna

Szaszłyki z pieczonego boczku to nie jedyny pomysł na pyszne danie. Proponujemy przepis na schab nadziewany. 

Schab nadziewany 

4–6 porcji ❘ 1 godz. 40 MIN

1 kg schabu bez kości

3 ząbki czosnku sól,

pieprz

suszony tymianek

2 łyżki gęsiego lub kaczego smalcu

farsz:

cebula

ząbek czosnku

2 łyżki oleju

100 g ryżu

1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego 

sól 

50 g parmezanu 

2 łyżki siekanego tymianku 

2 łyżki masła klarowanego

Dzień wcześniej schab nacieramy pastą z roztartego czosnku, soli, pieprzu i suszonego tymianku. Zamarynowane mięso wkładamy do brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 190 stopni C, podlewając wytworzonym sosem. Na farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na oleju. Wsypujemy ryż i smażymy, mieszając, aż ryż zbieleje. Zalewamy bulionem, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 min, aż ryż całkowicie wchłonie bulion. Odkrywamy, ew. przyprawiamy, mieszamy ze startym parmezanem i posiekanym tymiankiem. Pieczony schab tniemy na 6  dość szerokich porcji, a każdą z nich nacinamy, tworząc kieszeń, w którą wkładamy farsz z lekko przestudzonego smażonego ryżu. Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy porcje mięsa, podgrzewając je z obu stron. Podajemy przybrane gałązkami świeżego tymianku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy