Szaszłyki z boczkiem

Szaszłyki z boczkiem to szybka przekąska, która często gości na naszych stołach w sezonie grillowym. Soczysty, chrupiący boczek w towarzystwie rumianych warzyw to najlepszy wybór na poczęstunek pod chmurką. Jak zrobić szaszłyki, aby były idealnie doprawione i pysznie wypieczone? Zobaczcie nasz szybki i prosty przepis, który zawsze się udaje!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

szaszłyki

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 192 głosów)

Szaszłyki z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • boczek 1.

    Marynowanie boczku: Boczek kroimy w kostkę i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. 

  • składniki szaszłyków 2.

    Szaszłyki z boczkiem: Kolorowe papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Wszystkie składniki nadziewamy naprzemiennie na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków. Grillujemy przez około 20 minut, obracając je co jakiś czas na drugą stronę.

Porady

  • Szaszłyki z boczkiem można wzbogacić słodkim akcentem w postaci suszonej śliwki lub świeżego ananasa.
  • Jeśli chcecie, aby szaszłyki był bardziej treściwe i sycące, przeplećcie boczek ugotowanym i pokrojonym w kostkę ziemniakiem. Tłuszcz, wytapiający się z boczku podczas grillowania sprawi, że ziemniaczki staną się chrupiące i rumiane.
  • Szaszłyki z boczku mogą być przygotowane również na bazie wędzonego boczku. Możemy użyć takiego w kawałku, ale i w plasterkach! W takim wypadku zwijamy plasterki w rulony i nabijamy każdą taką rolkę na patyki do szaszłyków. 
  • Aby szaszłyki z boczkiem miały jeszcze piękniejszy kolor, można je przed pieczeniem posmarować mieszanką sosu sojowego z miodem. Dzięki temu, na boczku i dodatkach stworzy się apetyczna skarmelizowana skorupka.
  • Boczek to nie jedyny pomysł na szaszłyki, bo to proste i szybkie danie na grilla można zrobić właściwie z każdego rodzaju mięsa. Szczególnie pysznie smakują szaszłyki z kurczaka, indyka, wieprzowiny, albo po prostu szaszłyki z kiełbasy. Polecamy też przetestować greckie szaszłyki souvlaki.

Notka redakcyjna

Jak zrobić szaszłyki z boczkiem? Proste triki na grilla

Przepis na szaszłyki z założenia jest prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy pokroić ulubione mięsa i warzywa, a następnie nadziać je na patyczki i wrzucić na ruszt. Jednak nawet w tak prostej recepturze mogą zdarzyć się wpadki. Jak im zapobiec? Istnieje kilka zasad, których warto się trzymać, a wtedy szaszłyki z pewnością wyjdą świetnie.

Pierwszym trikiem, który zdecydowanie ułatwi robienie szaszłyków, jest wcześniejsze namoczenie patyczków. Długie wykałaczki wkładamy do miski lub kubeczka z wodą na godzinę przed przygotowywaniem szaszłyków. Dzięki tej prostej czynności, patyczki nasiąkną wodą i dzięki temu nie będą paliły się podczas grillowania. Dodatkowo, mokre drewno będzie oddawało wilgoć mięsu, dzięki czemu boczek nie wyschnie i pozostanie bardzo soczysty. 

Kolejna przydatna porada sprawi, że składniki nie będą spadały z patyka. Aby wszystkie produkty stabilnie trzymały się na wykałaczce, wystarczy na początek i koniec szaszłyka dodać kawałek mięsa. Taka blokada skutecznie przytrzyma wszystkie warstwy. Warto też dość mocno dociskać każdy kolejny składnik do poprzedniego, aby szaszłyk był ściśle nabity. 

Aby szaszłyki nie przywierały do rusztu, warto ułożyć je na specjalnej tacy do grillowania lub owinąć każdy szaszłyk osobno folią aluminiową. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że składniki nie przykleją się do grilla, a dodatkowo mięso i warzywa będą się równomiernie opiekały i nie spalą się od razu z wierzchu, pozostając zimne i surowe w środku.

Szaszłyki z boczkiem - z czym je podawać?

Szaszłyki z boczku i warzyw najczęściej podajemy z pieczywem i ketchupem lub musztardą. Oprócz tych klasycznych sosów, warto podać do nich też inne dipy, takie jak aioli, czy sos barbecue. Boczek świetnie też będzie smakował ze słodkim dodatkiem, dlatego warto podać do szaszłyków konfiturę z żurawiny, borówki, a także sos miodowy lub śliwkowy

Innym dodatkiem, który idealnie komponuje się z szaszłykami jest surówka lub sałatka. Na grilla szczególnie dobrze sprawdzają się lekkie sałatki na bazie świeżych warzyw i winegretu, ale świetnym pomysłem będzie również sałatka gyros lub warstwowa sałatka z tuńczykiem. Inny smakowity pomysł, który idealnie pasuje do szaszłyków z boczku, to sałatka ziemniaczana. Warto dodać do niej świeżą cebulkę, kiszonego ogórka, jajko, a do tego mięsny akcent w postaci kiełbasy lub podsmażonego boczku. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy