Szaszłyki z łososia

Szaszłyki z łososia to najlepszy pomysł na zdrowe grillowanie. Takie danie to skarbnica smaku i aromatu, a przy tym także bogactwo dobroczynnych składników mineralnych i witamin. Delikatna, soczysta i rozpływająca się w ustach ryba w towarzystwie chrupiących, kolorowych warzyw z pewnością skusi każdego. Warto od razu przygotować większą porcję!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ryba

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 152 głosów)

Szaszłyki z łososia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • łosoś surowy 1.

    Łosoś: Surowy filet z łososia kroimy w średniej wielkości kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kawałki ryby mieszamy z czosnkiem, sokiem z cytryny oraz pieprzem cytrynowym i odstawiamy na 30 minut do lodówki. 

  • Papryka sałata 2.

    Warzywa: W tym czasie myjemy wszystkie warzywa. Pieczarki kroimy w plastry, a różnokolorowe papryki w kostkę, a pomidorki koktajlowe pozbawiamy szypułek. Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami i delikatnie mieszamy.  

  • szaszlyki-z-lososia 3.

    Szaszłyki z łososia: Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, a następnie nadziewamy na nie naprzemiennie kawałki łososia, pomidorki koktajlowe, pieczarki i paprykę.  Tak przygotowane szaszłyki możemy przygotować z grilla bądź piekarnika (pieczemy przez około 15-20 minut w 180 stopniach).

Porady

  • Do marynowania łososia, zamiast soku z cytryny, możemy użyć też soku z limonki, a nawet z pomarańczy. Świetnym składnikiem marynaty będzie też trawa cytrynowa. 
  • Powyższy przepis można modyfikować pod własne gusta, dobierając ulubione warzywa i przyprawy. Do szaszłyków doskonale sprawdzą się również cebula, bakłażan, szparagi czy ziemniaki. Doskonale smakują też szaszłyki z łososia i cukinii.
  • Jeśli chcecie, aby szaszłyki z łososia były bardziej sycące, nadziejcie na nie lekko podgotowane ziemniaki w mundurkach.
  • Szaszłyki można przygotować nawet wieczór wcześniej, delikatnie skropić oliwą i włożyć do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki temu nie tylko zyskujemy czas, ale też dodajemy szaszłykom maksymalnie dużo smaku.

Zobacz także: przepis na klasyczne szaszłyki z kiełbasy.


Notka redakcyjna

Jak zrobić szaszłyki z łososia? O tym musisz pamiętać

Pierwszym krokiem do idealnych szaszłyków jest dobrej jakości ryba. Gdzie najlepiej kupić łososia i na co zwracać uwagę, wybierając filet? Najważniejsze wyznaczniki świeżości ryby to zapach i kolor. Choć idealny łosoś kojarzy nam się z intensywnie pomarańczowym kolorem, najlepiej wybrać rybę o bladoróżowym mięsie. Ryby karmione sztucznie będą miały barwę bardziej pomarańczową, przez zawarte w ich paszy barwniki. Najzdrowszy natomiast będzie dziki łosoś o delikatnym, różowym kolorze. Warto też zwrócić uwagę na skórę łososia. Świeża ryba o wysokiej jakości powinna mieć jędrną i błyszczącą skórę, natomiast oznaką zepsutej ryby będzie zwiotczała, miękka i odstająca od mięsa skóra. 

Kiedy mamy już kupioną rybę, czas na jej przyrządzanie. Filet z łososia kroimy w kostkę. Ważne, aby nie było ona zbyt mała, gdyż ciężko będzie stabilnie umocować ją na patyczku i może z niego spaść. Teraz kolej na marynatę. Jak przyprawić łososia? Sprawdzonymi smakami, które zawsze dobrze współgrają z delikatnym rybim mięsem są pieprz (szczególnie ten cytrynowy), gruboziarnista sól, sok z cytryny i czosnek. Do marynowania łososia sprawdzi się również sos sojowy, oregano czy sos teriyaki. Dobrym składnikiem marynaty są także świeże zioła, takie jak koperek, mięta czy natka pietruszki. Przyprawioną rybę wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet na 2-3 godziny. Dzięki temu, mięso dobrze przejdzie przyprawami i nabierze wyrazistego smaku oraz zapachu.

Co do szaszłyków? Pomysły na sosy i dodatki 

Jak podać szaszłyki z łososiem, aby skomponować pyszne danie? Przydadzą się tutaj warzywne dodatki. Szaszłyki z łososia świetnie smakują z pieczonymi lub grillowanymi ziemniakami. Cudownie sprawdzą się do nich także ziemniaki z ogniska. Fanom bardziej nietypowych dodatkó polecamy z kolei bataty, czyli słodkie ziemniaki. Jeśli wolicie nieco lżejsze dania, podajcie szaszłyki z ryżem lub ulubioną kaszą, na przykład bulgur lub kuskus.

Innym dodatkiem, który fantastycznie współgra z grillowanym łososiem i warzywami, są wszelkiego rodzaju sałatki i surówki. Możemy je przygotować ze świeżych warzyw, owoców, a nawet kiszonek. Klasycznym wyborem na grilla jest colesław, ale warto podać również surówkę z marchewki, selera lub zwykłą mizerię. Jeśli chodzi o przetwory, to polecamy oczywiście kiszoną kapustę, ale również ogórki (kiszone, konserwowe i małosolne), a także cukinię czy paprykę w zalewie. 

Szaszłyki z łososia najlepiej smakują z lekkim sosem jogurtowym, koperkowym czy tzatziki. Dobrym dodatkiem będzie też guacamole z awokado, dip z suszonych pomidorów czy sos sezamowy na bazie pasty tahini.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy