Szaszłyki z indyka

Ocena:

4.53 (175)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Szaszłyki z indyka to jedna z wielu wariacji na temat szaszłyków. Zazwyczaj robimy szaszłyki z kurczaka, ale inny drób także będzie smaczny! Szczególnie, że szaszłyki z indyka kalorii mają mniej i są bardziej dietetyczne. W przepisie na szaszłyki z indyka marynata odgrywa ważną rolę - zwłaszcza, kiedy robimy te pyszności na grillu. Sprawdź, jak zamarynować indyka na szaszłyki i z jakimi dodatkami podać to danie z rusztu. Uwaga - podany czas przygotowania nie zawiera czasu marynowania.

Składniki:

  • pierś z indyka  500 g

  • dymka  1 pęczek

  • oliwa z oliwek  6 łyżek stołowych

  • musztarda  1 łyżka stołowa

  • miód  1 łyżka stołowa

  • pieprz  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • czosnek granulowany  1 łyżeczka

  • majeranek  1 łyżeczka

  • tymianek  1 łyżeczka

  • sok z cytryny  1 łyżeczka

Szaszłyki z indyka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Indyka kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy, wkładamy mięso. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny

  • Krok 2:

    W tym czasie robimy sałatkę - dodatek w przepisie na szaszłyki z indyka. Przygotowujemy: 2 szklanki kuskusu, 1 cebula, pokrojona, 1 łyżka oleju, 150 g szpinaku, 1 łyżka garam masala, 1 łyżka soku z limonki (może być opcjonalnie cytryna, ale z limonką będzie smaczniejsze), do smaku sól, pieprz oraz 200 g zielonej fasolki szparagowej.

  • Krok 3:

    Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę szklimy na oleju, mieszając. Wkładamy szpinak. Wsypujemy garam masala, chwilę dusimy, mieszając, aż szpinak lekko zwiędnie. Dodajemy do kuskusu, wlewamy sok z limonki, doprawiamy do smaku. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy.

  • Krok 4:

    Kawałki mięsa i pokrojonej dymki nabijamy na przemian na patyki do szaszłyków. Grillujemy, obracając, aż mięso będzie miękkie. Szaszłyki z indyka podajemy z kuskusem i fasolką.

Porady

Szaszłyki z indyka z grilla

Szaszłyki z indyka w powyższym przepisie to propozycja na grilla. Zarówno węglowego, gazowego, jak i elektrycznego, bo szaszłyki z indyka z grilla to danie nie tylko na obiad na lato! Dobry grill elektryczny posłuży przez lata i pomoże zrobić nie tylko szaszłyki, ale również tosty, panini czy grillowane w całości ryby.

Szaszłyki z indyka w piekarniku

Jeśli nie dysponujecie grillem, zróbcie szaszłyki z indyka w piekarniku. Wystarczy blaszka, pergamin lub folia aluminiowa, a także odrobina tłuszczu z marynaty. Ile piec takie szaszłyki z indyka w piekarniku? W przypadku grzałki z grillem - wystarczy ok. 25 minut w 190 stopniach C. Jeśli mamy opcję góra-dół, możemy potrzymać szaszłyki z indyka chwilę dłużej.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Szaszłyki z indyka: marynata

Ważny temat: szaszłyki z indyka i marynata. Bo przecież szaszłyki z indyka z grilla powinni być soczyste, mięso nie za suche, a idealnie doprawione, wręcz przepełnione smakiem ziół, czosnku i marynaty na bazie oliwy. Jak zamarynować indyka na szaszłyki? Na ruszcie można przyrządzić każdy rodzaj mięsa. Jednak bez względu na to, czy wybierzemy karkówkę, schab, drób, wołowinę czy ryby, trzeba je wcześniej zamarynować. Marynata sprawia, że mięso jest soczyste, kruche i miękkie, pięknie pachnie i wybornie smakuje. Muszą się w niej znaleźć oliwa lub olej – tłuszcz rozluźnia włókna mięsa, oraz ocet, wino, sok z cytryny lub musztarda, bo kwas nadaje kruchość. Jeśli zastanawiacie się więc, jak zamarynować indyka na szaszłyki, to odpowiedź jest prosta: indykowi w marynacie wystarczy kilka godzin. Zazwyczaj 2-3 godziny wystarczą. Marynata na szaszłyki z indyka tak jak w powyższym przepisie może zawierać oliwę, musztardę, miód, świeże zioła (majeranek, tymianek), czosnek granulowany, sok z cytryny i sól oraz pieprz do smaku.

Szaszłyki z indyka - dodatki

Szaszłyki z indyka można podać z warzywami z grilla oraz ulubioną kaszą lub ryżem. W przepisie powyżej znajdziecie wersję na szaszłyki z indyka na kuskusie z warzywami. Inne ciekawe wariacje na to danie z drobiu to szaszłyki  z indyka z ananasem - trochę egzotycznie, ale nadal wytrawnie. Ananas sprawi, że mięso na pewno nie będzie przesuszone, a słodycz owocu uzupełni smak indyka. Jeśli wolicie opcję mocno warzywną, wypróbujcie szaszłyki  z indyka z cukinią - co ważne, cukinia może się marynować razem z mięsem, ale pokrojona w większą kostkę, aby równomiernie grillowała się wraz z indykiem. Plastry mogą się za szybko spalić. Mięsożercy polubią na pewno szaszłyki z indyka z boczkiem - kawałki wieprzowiny sprawią, że nie tylko całość będzie kusząco pachnieć, ale też wyśmienicie smakować. To jednak propozycja o największej kaloryczności.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne