Szaszłyki z kiełbasy

Szaszłyki z kiełbasy to jedna z najszybszych i najprostszych propozycji na grilla. Jeśli więc szukacie sycącego, pysznego i taniego dania na przyjęcie pod chmurką, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę! Jak zrobić szaszłyki, aby wszystkie ich składniki komponowały się smakami i kolorami? Zobaczcie sprawdzoną recepturę i garść przydatnych porad.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

szaszłyki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 198 głosów)

Szaszłyki z kiełbasy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • kielbasa-plastry 1.

    Przygotowanie składników: Kiełbasę kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w grube plastry, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w grube plastry, a z pieczarek odcinamy końcówki trzonków.

  • szaszlyki-na-grillu 2.

    Szaszłyki z kiełbasy: Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie, a następnie nadziewamy na nie naprzemiennie wszystkie warzywa i kiełbasę. Gotowe szaszłyki układamy na ruszcie i grillujemy przez około 10-15 minut, aż warzywa się upieką, a kiełbasa zarumieni. W tym czasie kilkakrotnie przewracamy szaszłyki, aby równomiernie się piekły.

Porady

  • Do tego przepisu warto użyć nie tylko zwykłej kiełbasy grillowej, ale także takiej z dodatkiem sera lub chilli. Innym pomysłem jest kiełbasa z dzika lub kiełbasa drobiowa. Smakowitym przepisem są również szaszłyki z chorizo.
  • Szaszłyki z kiełbasy można urozmaicić również dodatkiem innych mięs, dodając kawałki karkówki, kurczaka lub indyka. Pysznie smakują też szaszłyki z kiełbasy i boczku.
  • Macie chęć na ten przepis, ale pogoda za oknem nie sprzyja grillowaniu? Poza sezonem wiosenno-letnim, można przygotować też szaszłyki z kiełbasy w piekarniku. Wystarczy ułożyć je na blaszce i piec przez 15 minut w 180 stopniach. 
  • Szaszłyki z kiełbasą najlepiej smakują z pieczywem. Może być to świeża bułka lub zgrillowana kromka chleba. Dobrym dodatkiem będzie również bagietka z masełkiem czosnkowym.
  • Aby szaszłyki równomiernie się piekły, można je grillować nie bezpośrednio na ruszcie, a na tackach lub folii aluminiowej. 

Zobacz także przepis na zdrowe szaszłyki z łososia.


Notka redakcyjna

Jak zrobić szaszłyki z kiełbasy? O tym musisz pamiętać

Pierwszym krokiem, o którym nie wszyscy pamiętają, jest przygotowanie patyczków. Przed nadziewaniem szaszłyków, warto zamoczyć drewniane patyczki w wodzie na około 15-20 minut. Ten prosty sposób pozwoli uniknąć palenia się końcówek wykałaczek.

Przygotowania składników zaczynamy od krojenia. Na tym etapie ważną poradą jest krojenie wszystkiego na podobnej wielkości kawałki. Ta prosta, choć niezwykle ważna zasada, często nam umyka i w efekcie niektóre składniki zaczynają się już palić, gdy inne dopiero nabierają koloru. Aby szaszłyk był pięknie upieczony z każdej strony, warto pokroić mięso i wszystkie warzywa na w równe kostki bądź plasterki. 

Aby szaszłyki stabilnie się trzymały, a składniki nie spadały z patyczka, wystarczy zastosować prosty trik. Polega on na nabijaniu składników na dwa patyczki. W ten sposób mięso i warzywa będą znacznie lepiej przymocowane. 

Kiedy wszystkie składniki będą już nadziane na patyczki, warto skropić szaszłyki odrobiną oliwy lub posmarować olejem przy użyciu silikonowego pędzelka. Dzięki temu, warzywa i mięso nie wyschną podczas smażenia, pozostając idealnie przypieczone na zewnątrz, a przy tym soczyste w środku. Jeśli lubicie mocno mięsne szaszłyki, każdy kawałek kiełbasy możecie też owinąć cienkim plastrem boczku. Efekt będzie podobny jak przy użyciu oliwy, a dodatkowo szaszłyki będą miały jeszcze więcej smaku i aromatu. 

Szaszłyki z kiełbasy - dodatki

Z czym podawać szaszłyki z kiełbasą? Klasycznym zestawem jest musztarda, ketchup lub chrzan, ale to nie jedyna opcja. My polecamy do tego dania sos barbecue o wędzonym, dymnym posmaku albo gęsty sos serowy. Innym smakowitym pomysłem jest kremowy sos aioli, wyrazisty sos tatarski lub świeże i orzeźwiające tzatziki. 

Innymi dodatkami, które wspaniale komponują się z szaszłykami, są kukurydza z masłem, pikle, surówka z czerwonej kapusty lub grzybki w occie. Smacznym i pięknie wyglądającym przepisem są też faszerowane pieczarki. Wystarczy oderwać trzonki grzybów i nadziać ich kapelusze ulubionym serem. Ciekawym połączeniem, które zadziwiająca dobrze smakuje z mięsem, są także grillowane owoce. Szczególnie polecamy wrzucić na ruszt plastry świeżego ananasa czy połówki brzoskwiń. Z grillowanymi smakołykami idealnie łączy się też lekka i odświeżająca sałatka ze szparagami i truskawkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy