Szaszłyki z kiełbasy to jedna z najszybszych i najprostszych propozycji na grilla. Jeśli więc szukacie sycącego, pysznego i taniego dania na przyjęcie pod chmurką, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę! Jak zrobić szaszłyki z kiełbasy na grilla, żeby wszystkie ich składniki komponowały się smakami i kolorami? Zobaczcie sprawdzoną recepturę i garść przydatnych porad.
stockfood
(średnia 4.55 z 198 głosów)
Przygotowanie składników: kiełbasę kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w grube plastry. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, a cukinię w grube plastry. Z pieczarek odcinamy końcówki trzonków.
Szaszłyki z kiełbasy: długie patyczki namaczamy w wodzie, a następnie nadziewamy na nie naprzemiennie wszystkie warzywa i kiełbasę.
Grillowanie: gotowe szaszłyki układamy na ruszcie na około 10-15 minut, aż warzywa się upieką, a kiełbasa zarumieni. W tym czasie kilkakrotnie przewracamy je, żeby równomiernie się piekły.
Porady
- Do tego przepisu warto użyć nie tylko zwykłej kiełbasy grillowej, ale także takiej z dodatkiem sera lub chilli. Innym pomysłem jest kiełbasa z dzika lub o wiele delikatniejsza drobiowa. Smakowitym przepisem są również szaszłyki z chorizo.
- Szaszłyki z kiełbasą można urozmaicić również dodatkiem innych mięs, dokładając kawałki karkówki, kurczaka lub indyka. Pysznie smakują też szaszłyki z kiełbasy i boczku.
- Macie chęć na ten przepis, ale pogoda za oknem nie sprzyja grillowaniu? Poza sezonem wiosenno-letnim, można przygotować też szaszłyki z kiełbasy w piekarniku. Wystarczy ułożyć je na blaszce i piec przez 15 minut w 180 stopniach.
- Najlepiej smakują z pieczywem. Może być to świeża bułka lub zgrillowana kromka chleba. Dobrym dodatkiem będzie również bagietka z masełkiem czosnkowym.
- Szaszłyki będą się równomiernie piekły, jeśli położymy je na jednorazowej tacce do grillowania lub folii aluminiowej.
Zobacz także: przepis na zdrowe szaszłyki z łososia.
Szaszłyki są bardzo proste w przygotowaniu, poradzą sobie z tym nawet dzieci. Ale jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić szczególną uwagę, żeby móc cieszyć się odpowiednio zgrillowanymi warzywami z kiełbasą.
Z czym podawać szaszłyki z kiełbasą? Klasycznym zestawem jest musztarda, ketchup lub chrzan, ale to nie jedyna opcja. My polecamy do tego dania:
Innymi dodatkami, które wspaniale komponują się z szaszłykami, są:
Komentarze