Szaszłyki z piekarnika

Robię szaszłyki z piekarnika, kiedy pogoda nie sprzyja na grillowanie. Szaszłyki z piekarnika mają kruche, soczyste mięso z kurczaka, kawałki kiełbasy i ulubione warzywa, pasujące na szaszłyki.

Dodany przez:

Szaszłyki z piekarnika w 40 min super

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.09 z 22 głosów)

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 30 dkg kiełbasy podwawelskiej
  • 2 młode cebule
  • 1 papryka
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • przyprawa do kurczaka (najlepiej domowa, w tym: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, ostra papryka, oregano, majeranek, czosnek granulowany)

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w średnie kawałki, włożyć do salaterki, polać 4 łyżkami oleju, posypać przyprawami, dokładnie wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  2. W tym czasie pokroić w kostkę lub na mniejsze kawałki paprykę, cebulę i kiełbasę.
  3. Na długie patyczki do szaszłyków nakładać kurczaka,paprykę cebulę, kiełbasę.
  4. Wsadzić blachę wsadową do pieca jak najniżej, trochę wyżej postawić siatkę z szaszłykami (szaszłyki piekłam w zwykłym piekarniku gazowym, bez termoobiegu)
  5. Piec w 190-200 st C 40 min,po 20 min każdy szaszłyk przekręcić. Gotowe szaszłyki z piekarnika podać z dipem, musztardą lub ketchupem.
warzywa szaszłyki kolacja kiełbasa drób
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze