Szaszłyki z piekarnika to idealna propozycja przepisu na szaszłyki z kurczaka, kiedy to nie możemy grillować na świeżym powietrzu. Proponowany przez nas sposób przyrządzenia sprawia, że szaszłyki z piekarnika nie są suche, a mięso jest kruche i soczyste, co zawdzięczamy wcześniejszemu marynowaniu kurczaka. Nasz przepis na szaszłyki z piekarnika pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2018. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży.
Adobe Stock
(średnia 4.33 z 229 głosów)
Na początku przepisu na szaszłyki z kurczaka, filety myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, pozbywamy się wszystkich zbędnych elementów i kroimy w dużą kostkę. Słodką i ostrą mieloną papryką oraz sól mieszamy z oliwą z oliwek. W tej marynacie zanurzamy mięso, zamykamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
W międzyczasie możemy zabrać się za inne elementy szaszłyków z piekarnika – żółtą i czerwoną paprykę oraz boczek kroimy w kostkę (o wielkości zbliżonej do kawałków mięsa).
Następnie patyczki do szaszłyków z piekarnika lekko zwilżamy wodą, a następnie nabijamy na nie wszystkie składniki – mięso, czerwoną i żółtą paprykę i boczek. Nasze szaszłyki z kurczaka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 18-20 minut. W między czasie możemy obracać nasze szaszłyki, dzięki temu będziemy mieć gwarancję, że upieką się równomiernie. Szaszłyki z piekarnika serwujemy na ciepło, posypane natką pietruszki.
Kalorie: 240
Ilość porcji: 4
Porady
- Zamiast mięsa z kurczaka do naszych szaszłyków drobiowych możemy wykorzystać mięso z indyka, które chociaż smakuje bardzo podobnie, ma mniej kalorii i jest pożywniejsze.
- Jeśli lubimy połączenia owoców z mięsem, to możemy nimi zastąpić w naszym szaszłyku drobiowym warzywa. Z kurczakiem bardzo dobrze komponować się będą winogrona, ananas, figi czy brzoskwinie.
- Nasz przepis na szaszłyki drobiowe można wykorzystać również w sezonie grillowym i przygotować je na grillu lub poza sezonem na patelni grillowej.
- Do szaszłyków z kurczaka z piekarnika warto wykorzystać dobrej jakości mięso – wówczas nasze szaszłyki będą nie tylko zdrowsze, ale również smaczniejsze. Dobrej jakości filet z kurczaka to taki, który oznaczony jest jako „eco”, „bio” „ekolgiczny chów” etc.
- Nasz przepis na szaszłyki z piekarnika możemy dowolnie modyfikować, np. dodając do nich swoje ulubione warzywa. Dobrze sprawdzi się cebula, marchewka, pieczarki.
Jednym z problemów, na jakie możemy się natknąć, przygotowując szaszłyki z piekarnika, jest suchość kurczaka. Jeśli chcemy, żeby szaszłyki z piekarnika nie były suche, to koniecznie musimy zadbać o wcześniejsze zamarynowanie mięsa – minimum przez 30 minut. Jeśli chcemy przygotować obiad na szybko i nie mamy czasu na marynowanie kurczaka do szaszłyków z piekarnika, to możemy skorzystać z innych sposobów. Jednym z nich jest posmarowanie kurczaka olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek tuż przed pieczeniem. Podczas pieczenia oliwa lub olej zaczną skapywać z mięsa – wówczas należy otwierać piekarnik i tym „sosikiem” polewać nasze szaszłyki drobiowe. Innym pomysłem jest pieczenie szaszłyków w rękawie. Dodatkową zaletą tego rozwiązania jest czysty piekarnik. Ostatnim sposobem na to, by szaszłyki z piekarnika nie były suche, jest zawinięcie ich w folię aluminiową. Jednakże w takim przypadku warto nieco wydłużyć ich czas pieczenia.
Komentarze