Prosta surówka z pora

Surówka z pora to doskonały dodatek do dań obiadowych. Drobno poszatkowany por w połączeniu z majonezem jest bardzo smaczny. A przede wszystkim to surówka, którą robi się błyskawicznie! Ta bardzo szybka i prosta propozycja pasuje do różnego rodzaju dań mięsnych, ale i wegetariańskich. Możecie też podać ją jako danie imprezowe. Surówka z pora smakuje pysznie. Sprawdźcie nasz przepis na surówkę z pora!

Surówki

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.32 z 207 głosów)

Kroki wykonania:

  • surowka-z-pora1.Pora dokładnie umyć i pokroić w paseczki. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Wymieszać z porem. Posolić, popieprzyć, dodać majonezu lub jogurtu.

Porady

W przepisie na surówkę z pora wykorzystujemy

  • pory – małe, białe i zielone części
  • majonez – najlepiej domowy

Jeśli lubicie różnego rodzaju sałatki i surówki, zaopatrzcie się koniecznie w szatkownicę do warzyw. To spore ułatwienie w kuchni! W końcu jedną z czynności, których często nie lubimy jest właśnie pieczołowite krojenie warzyw na równe kawałki. Tymczasem szatkownica pokroi je za was. Sprawdzi się to szczególnie przy takich warzywach jak cebula czy właśnie por. W kilka sekund surówka z pora będzie gotowa do zjedzenia.
 

Notka redakcyjna

Surówka z pora – przepis prosty

Surówka z pora jest jedną z najprostszych w polskiej kuchni. Powstaje ze składników, które często mamy już w spiżarni, a nawet jeśli nie, znajdziemy je w każdym sklepie spożywczym. Wybierając pory do surówki, warto dokładnie je obejrzeć. Nie powinny być nadgniłe, ani spleśniałe. Najlepsze pory to te mniejszych rozmiarów – przerośnięte warzywa mogą być łykowate. Jako że w surówce wykorzystujemy zarówno zieloną, jak i białą część pora, wybierzmy pory, które nie są uszkodzone i nie mają brzydkich liści. 

Jak przygotować pory do surówki? Przede wszystkim pory dokładnie myjemy – w tym celu można przeciąć je wzdłuż na pół, żeby lepiej wypłukać ziemię z łodygi. Pory kroimy dość drobno – albo na cienkie plasterki, albo jeszcze drobniej, w kostkę. Przed przygotowaniem sałatki pory możemy sparzyć wrzątkiem. Dzięki temu nie będą miały tak ostrego smaku – dla wielu osób ich charakterystyczny, pikantny aromat może być zbyt intensywny.

Jak zrobić surówkę z pora?

Surówka z pora może być urozmaicana na wiele różnych sposobów. Zgodnie z naszym przepisem przygotujecie wersję najprostszą, z samym porem i jajkami. Możecie jednak dodać do surówki inne warzywa lub owoce. Doskonale sprawdzi się marchewka. Ścieramy ją na tarce na grubych oczkach i dodajemy do pora. Surówka z pora i marchewki to ciekawa alternatywa dla zwykłej surówki. Do takiej surówki pasuje również jabłko. Możemy je obrać lub użyć ze skórą. Również, podobnie jak marchewkę, ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Surówka z pora i jabłka do obiadu też będzie pasować znakomicie. Ważne, żebyśmy wybrali kwaskową odmianę jabłek – kwaśny akcent będzie stanowił dobrą przeciwwagę do słodkiej marchewki i pikantnego pora. 

Sałatka z pora do obiadu może być serwowana nie tylko z majonezem. Świetnie sprawdzi się także zwykły jogurt naturalny lub gęsta śmietana. Jeśli jednak decydujecie się na majonez, zadbajcie o to, by był jak najlepszej jakości. Z łatwością zrobicie go też sami w domu – warto spróbować! 

Surówka z pora będzie jeszcze lepsza, jeśli odstawimy ją po przygotowaniu na kilka minut. Dzięki temu por zmięknie pod wpływem majonezu i powstanie apetyczna surówka. Smaki połączą się w smaczną całość.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy