Pstrąg z piekarnika - pieczony w folii

Pstrąg z piekarnika to pomysł na szybki i aromatyczny obiad. Pstrąg pieczony w folii będzie aromatyczny, gdy dodamy do niego sok z cytryny, zioła, czosnek i... masło!

Dodany przez:

Pstrąg z piekarnika - pieczony w folii

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.29 z 160 głosów)

Składniki

  • wypatroszony pstrąg (około 25-30 dag)
  • pół cytryny
  • koperek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • masło
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Już od dawna chodził za mną pstrąg - docelowo miałem "smaka" na pstrąga pieczonego na grillu, ale z piekarnika też wyszedł super. Naprawdę smaczny, a muszę dodać, że pstrąga pieczonego przyrządzałem pierwszy raz.
  2. W sieci jest na pewno sporo przepisów na pstrąga z piekarnika w różnych wersjach, ale mimo wszystko postanowiłem dodać tę, którą zrobiłem.
  3. Zanim włożymy pstrąga do piekarnika, rybę należy delikatnie oskrobać, dokładnie opłukać . Następnie wysuszyć, na każdym boku zrobić 2-3 delikatne nacięcia, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i odłożyć do lodówki na godzinkę. Po tym czasie włożyć do środka rybki kilka łodyżek koperku, mały kawałeczek masła i zgnieciony, pokrojony ząbek czosnku. Przygotować folię aluminiową (ja składam ją dwukrotnie, żeby była mocniejsza i błyszcząca stroną do środka), posmarować folię odrobinką oleju,ułożyć pstrąga,na wierzch dodać jeszcze koperek i kawałeczek masła,z foli zrobić ''paczuszke'' (jak na zdjęciu), ułożyć na kratce i do piekarnika 180 C na około 25 minut. Pstrąg z piekarnika był wyborny - podałem go z dodatkiem warzywek na patelnię (które nie tyle podsmażyłem, co podlałem odrobinką wody i udusiłem). Taki przepis na pstrąga pieczonego w folii to dobry sposób, jak wprowadzić ryby do jadłospisu.
ryby obiad pstrąg
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze