Pstrąg z piekarnika

Pstrąg z piekarnika to pomysł na szybki, zdrowy i dietetyczny obiad. Pieczony w folii będzie aromatyczny, gdy dodamy do niego sok z cytryny, zioła, czosnek i masło. Rybę tę można przyrządzać na wiele sposobów i zawsze wyjdzie pyszna i soczysta. Danie to można podawać z dodatkami, pstrąg świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami i ziemniakami. Poniżej znajdziecie prosty i niezawodny przepis.

dodany przez: Facet w kuchni

dania z ryb

Czas przygotowania:
1godz. 25min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.87 z 374 głosów)


Pstrąg z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie ryby: zanim włożymy wypatroszonego pstrąga do piekarnika, rybę należy delikatnie oskrobać i dokładnie opłukać. Następnie wysuszyć.

  • 2.

    Przyprawianie: na każdym boku zrobić 2–3 delikatne nacięcia, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć (przyprawy dodajemy do smaku) i odłożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie włożyć do środka ryby kilka łodyżek koperku, mały kawałek masła i zgnieciony, pokrojony ząbek czosnku.

  • 3.

    Przygotowanie do pieczenia: przygotowujemy folię aluminiową, warto ją złożyć, żeby była mocniejsza, błyszcząca stroną do środka. Następnie folię należy posmarować odrobiną oleju, ułożyć pstrąga, na wierzch dodać jeszcze koperek i kawałek masła, z folii zrobić ''paczuszkę'' (jak na zdjęciu), ułożyć na kratce.

  • 4.

    Czas pieczenia pstrąga: wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180° Celsjusza na około 25 minut.

Porady

  • Można kupić pstrąga gotowego do pieczenia. Jeśli, jednak czeka nas patroszenie, to pomocne będą specjalne akcesoria przeznaczone do skrobania łusek i filetowania ryb. W sklepach dostępne są deski do krojenia ze specjalnym klipsem, który przytrzymuje ogon i uniemożliwia rybie przemieszczanie. Przydatne będą również noże do ryb o zaokrąglonym ostrzu oraz pęsety do wyjmowania ości.
  • Jeżeli nie lubicie korzystać z noży, to można sięgnąć po nożyce do ryb. Ułatwiają cięcie i filetowanie między innymi pstrąga. Ponadto miłośnicy pstrąga tęczowego z piekarnika z pewnością będą korzystać ze skrobaka do ryb. Niewielkich rozmiarów gadżet ze stali nierdzewnej przydaje się do oczyszczania ryb o dużych łuskach. Zaletą narzędzia jest to, że dobrze leży w dłoni i pozwala sprawnie czyścić rybie łuski.
  • Pieczony pstrąg z chrupiącą skórką może być również przygotowany za pomocą metalowego opiekacza do ryb, który przytrzymuje się nad tradycyjnym grillem lub turystycznym paleniskiem.
  • Do pieczenia w piekarniku odpowiedni jest zarówno pstrąg tęczowy, jak i łososiowy.

Notka redakcyjna

Pstrąg z piekarnika – jak wybrać rybę

W szczególności polecany jest pstrąg tęczowy z piekarnika. Charakteryzuje się sporą ilością mięsa, które będzie świetnie smakować po upieczeniu. Ponadto należy zwracać uwagę na świeżość podczas wyboru ryby. Rozpoznasz jej przydatność do spożycia po błyszczących oczach (niemętnych), różowych skrzelach i świecącej łusce (nie może być oślizgła). Oczywiście kolejnym testem świeżości jest jej zapach, który nie pozostawia wiele do ukrycia (zbyt intensywna rybna woń to oznaka nieświeżej ryby).

 

Jak przyprawić pstrąga do piekarnika?

Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem świetnie komponuje się z dodatkiem świeżych ziół np.: rozmarynu, tymianku, szałwii, natki pietruszki, koperku, majeranku, bazylii, oregano, trawy cytrynowej, a także mieszanki ziół prowansalskich. Taki dietetyczny pstrąg pieczony w folii dobrze smakuje po obłożeniu go plastrami cytryny, limonki lub pomarańczy. Do tego warto skorzystać ze świeżo zmielonego pieprzu. Można doprawić go również oliwą smakową. Świetnie sprawdzi się oliwa z kawałkami skórki cytrynowej, czosnku i listkami bazylii. Dodatkowo można podawać pstrąga z piekarnika z warzywami, które można piec razem z rybą.

 

Jak piec pstrąga w całości w piekarniku?

Pstrąg zapiekany całości w piekarniku może być przygotowany w rękawie do pieczenia, w folii aluminiowej albo w papierze do pieczenia. Ten ostatni produkt można potraktować w identyczny sposób jak folię aluminiową przy tworzeniu z niej koperty. Jednak dawniej nasze mamy i babcie używały specjalnej brytfanny w kształcie ryby, która nagrzewając się, oddawała ciepło. Dzięki temu ryba przyjmowała temperaturę nawet po wyjęciu naczynia z piekarnika.

Nie zapominajmy, że grillowany pstrąg w piekarniku również jest możliwy. Współczesne piekarniki posiadają rozbudowane funkcje grillowania. Rybę przygotowuje się tak samo, następnie umieszcza się ją na papierze do pieczenia lub bezpośrednio na kratce z piekarnika. Tak przygotowanego pstrąga tęczowego lub łososiowego kładzie się pod grillem z piekarnika nagrzanego do 170° Celsjusza. Po 10 minutach należy go obrócić i piec przez kolejne 10 minut. W ten sposób powstanie chrupiący pstrąg z piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy