Pstrąg z piekarnika - pieczony w folii

Pstrąg z piekarnika to pomysł na szybki i aromatyczny obiad. Pstrąg pieczony w folii będzie aromatyczny, gdy dodamy do niego sok z cytryny, zioła, czosnek i... masło!

Czas przygotowania:
85 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 3.89 z 325 głosów)

Składniki:

  • wypatroszony pstrąg (około 25-30 dag)
  • pół cytryny
  • koperek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • masło
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Już od dawna chodził za mną pstrąg - docelowo miałem "smaka" na pstrąga pieczonego na grillu, ale z piekarnika też wyszedł super. Naprawdę smaczny, a muszę dodać, że pstrąga pieczonego przyrządzałem pierwszy raz.
  • W sieci jest na pewno sporo przepisów na pstrąga z piekarnika w różnych wersjach, ale mimo wszystko postanowiłem dodać tę, którą zrobiłem.
  • Zanim włożymy pstrąga do piekarnika, rybę należy delikatnie oskrobać, dokładnie opłukać . Następnie wysuszyć, na każdym boku zrobić 2-3 delikatne nacięcia, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i odłożyć do lodówki na godzinkę. Po tym czasie włożyć do środka rybki kilka łodyżek koperku, mały kawałeczek masła i zgnieciony, pokrojony ząbek czosnku. Przygotować folię aluminiową (ja składam ją dwukrotnie, żeby była mocniejsza i błyszcząca stroną do środka), posmarować folię odrobinką oleju,ułożyć pstrąga,na wierzch dodać jeszcze koperek i kawałeczek masła,z foli zrobić ''paczuszke'' (jak na zdjęciu), ułożyć na kratce i do piekarnika 180 C na około 25 minut. Pstrąg z piekarnika był wyborny - podałem go z dodatkiem warzywek na patelnię (które nie tyle podsmażyłem, co podlałem odrobinką wody i udusiłem). Taki przepis na pstrąga pieczonego w folii to dobry sposób, jak wprowadzić ryby do jadłospisu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy