Kopytka z cukinią i oscypkiem

Pulchne kopytka podajemy nie tylko z gulaszem - tym razem zastąpi go lekki sos cukiniowy z wyrazistym oscypkiem.

PierogiKluskikopytka

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 201 głosów)

Składniki:

  • kopytka:
  • 85 dag kartofli mączystych
  • sól
  • żółtko
  • szczypta soli
  • 15 dag mąki + do podsypania
  • sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 szalotki
  • pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 małe cukinie pokrojone w plasterki
  • ząbek czosnku
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • posiekanej
  • 8 dag twardego oscypka lub innego twardego sera o wyrazistym smaku
  • skórka z 1 cytryny
  • drobno starta

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wyszorowane kartofle w mundurkach wkładamy do dużego garnka z osoloną wodą
  • gotujemy przez 35–40 min. Odcedzamy i gdy już nie będą bardzo gorące
  • obieramy.
  • Przepuszczamy przez prasę i pozostawiamy do wystygnięcia przez 5–10 min.
  • Dodajemy żółtko
  • szczyptę soli i stopniowo dosypujemy mąkę
  • nie za dużo
  • tyle ile pozwoli związać się ciastu (zazwyczaj to będzie ok. 11 dag).
  • Tniemy ciasto na 4–5 kawałków i na posypanej mąką powierzchni formujemy 2–3-cm grubości wałeczki
  • a te na 2–3-cm skośne kawałki. Kiedy wszystkie będą gotowe
  • oprószamy je mąką i odstawiamy.
  • W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
  • W tym czasie przygotowujemy sos: oliwę rozgrzewamy w dużej
  • ciężkiej i głębokiej patelni. Wrzucamy obraną i posiekaną szalotkę i podsmażamy ją delikatnie na średnim ogniu
  • przez 1–2 min. Delikatnie solimy.
  • Dodajemy pokrojoną cukinię i czosnek
  • smażymy przez 5–8 min. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
  • Kopytka wrzucamy na wrzątek partiami.
  • Gdy wypłyną na powierzchnię
  • gotujemy jeszcze 1–2 min
  • odławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i od razu wrzucamy je prosto do sosu
  • dolewając 1–2 łyżki wody z gotowania.
  • Włączamy ogień pod sosem i gotujemy przez 1 min. Zdejmujemy z ognia
  • posypujemy natką pietruszki
  • wiórkami oscypka i skórką otartą z cytryny.

Porady

Aby ze swojskich kopytek powstały włoskie gnocchi, wystarczy – po pokrojeniu – każdą kluskę przesunąć po specjalnej deszczułce z rowkami (wtedy będą zagarniać więcej sosu), a jeśli takiego cuda  nie mamy, to wystarczy to samo zrobić na obsypanym mąką widelcu.

Zobacz też: Spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
Kopytka
Klasyczne kopytka

Pani Boberkowa

Kopytka