Kopytka z cukinią i oscypkiem

Pulchne kopytka podajemy nie tylko z gulaszem - tym razem zastąpi go lekki sos cukiniowy z wyrazistym oscypkiem.

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • kopytka:
  • 85 dag kartofli mączystych
  • sól
  • żółtko
  • szczypta soli
  • 15 dag mąki + do podsypania
  • sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 małe cukinie pokrojone w plasterki
  • ząbek czosnku
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1/4 pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • 8 dag twardego oscypka lub innego twardego sera o wyrazistym smaku
  • skórka z 1 cytryny, drobno starta

Przygotowanie

  1. Wyszorowane kartofle w mundurkach wkładamy do dużego garnka z osoloną wodą, gotujemy przez 35–40 min. Odcedzamy i gdy już nie będą bardzo gorące, obieramy.
  2. Przepuszczamy przez prasę i pozostawiamy do wystygnięcia przez 5–10 min.
  3. Dodajemy żółtko, szczyptę soli i stopniowo dosypujemy mąkę, nie za dużo, tyle ile pozwoli związać się ciastu (zazwyczaj to będzie ok. 11 dag).
  4. Tniemy ciasto na 4–5 kawałków i na posypanej mąką powierzchni formujemy 2–3-cm grubości wałeczki, a te na 2–3-cm skośne kawałki. Kiedy wszystkie będą gotowe, oprószamy je mąką i odstawiamy.
  5. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
  6. W tym czasie przygotowujemy sos: oliwę rozgrzewamy w dużej, ciężkiej i głębokiej patelni. Wrzucamy obraną i posiekaną szalotkę i podsmażamy ją delikatnie na średnim ogniu, przez 1–2 min. Delikatnie solimy.
  7. Dodajemy pokrojoną cukinię i czosnek, smażymy przez 5–8 min. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
  8. Kopytka wrzucamy na wrzątek partiami.
  9. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze 1–2 min, odławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i od razu wrzucamy je prosto do sosu, dolewając 1–2 łyżki wody z gotowania.
  10. Włączamy ogień pod sosem i gotujemy przez 1 min. Zdejmujemy z ognia, posypujemy natką pietruszki, wiórkami oscypka i skórką otartą z cytryny.

Wskazówki

Aby ze swojskich kopytek powstały włoskie gnocchi, wystarczy – po pokrojeniu – każdą kluskę przesunąć po specjalnej deszczułce z rowkami (wtedy będą zagarniać więcej sosu), a jeśli takiego cuda  nie mamy, to wystarczy to samo zrobić na obsypanym mąką widelcu.

Zobacz też: Spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem

cukinia Kopytka kluski
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze