Karkówka w sosie własnym

pyszny obiadek zwłaszcza w towarzystwie buraczków i klusek śląskich

kluski śląskiedania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 168 głosów)

Składniki:

  • 90 dag karkówki lub łopatki czy szynki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 1 mała marchewka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki Ginu Lubuskiego
  • 1 szklanka bulionu grzybowego
  • Sól, pieprz, słodka mielona papryka, czosnek granulowany
  • Po 1 płaskiej łyżeczce cukru i Vegety Natur
  • ¼ szklanki smietany gęstej do zup18%
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia +troszkę do panierki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Karkówkę pokroić w plastry, oprószyć solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Odstawić na min. 1 godzinę.
  • Następnie panierować w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju w głębokim rondlu.
  • Kiedy będzie już obsmażona wlać bulion grzybowy, dodać listki, ziele i pieprz w ziarenkach oraz startą marchewkę.Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju dodając do niej cukier i Vegetę oraz Gin Lubuski. Przełożyć do rondla z mięsem. Dusić na wolnym ogniu do miękkości
  • Pod koniec zagęścić mąką rozmieszaną ze smietaną, i doprawić do smaku. Wybrać listki i ziele.Podać z kluskami śląskimi i buraczkami

Porady

Zobacz też: karkówka pieczona z warzywami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 180 min.
Pręga wołowa

Pręga wołowa to delikatne i kruche mięso. Jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, ponieważ wymaga długiego duszenia, dlatego też nazywana jest często mięsem dla wytrwałych. Warto jednak sięgnąć po nią w naszej kuchni i wykazać się odrobiną cierpliwości, gdyż pręga wołowa z pewnością zaskoczy was swoim niecodziennym smakiem.

mojegotowanie

Pręga wołowa w sosie własnym