Karkówka w sosie własnym

Karkówka w sosie własnym to pyszne, pełne smaku i soczyste mięso. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie należy do najtrudniejszych – wystarczy znajomość podstawowych zasad i nieco praktyki, a karczek będzie wprost rozpływać się w ustach. Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i odświętny posiłek z rodziną czy znajomymi.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 170 głosów)

Karkówka w sosie własnym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Marynowanie mięsa: Karkówkę płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry. Nacieramy je solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięso przekładamy do lodówki na minimum godzinę. 

  • 2.

    Smażenie karkówki: Po upływie 60 minut wyciągamy mięso. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso z obu stron, aż nabierze rumianego koloru. Wlewamy bulion grzybowy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

  • 3.

    Karkówka w sosie własnym: Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Szklimy cebulę z dwoma obranymi i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Całość przekładamy do rondla z mięsem. Karkówkę dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia zagęszczamy sos, dodając do niego mąkę.

Porady

  • Jeżeli wolicie mięso pieczone, możecie przygotować karkówkę w sosie własnym z piekarnika. Smakuje równie dobrze.
  • Do obracania karczku na patelni najlepiej sprawdzą się specjalne szczypce do mięsa.
  • By karkówka w sosie własnym nabrała kruchej konsystencji należy dusić ja na bardzo małym ogniu.
  • Bulion do zalania karczku duszonego powinien być gorący. Powinien on sięgać przynajmniej do 1/3 rondla, więc lepiej przygotowywać danie w głębokich patelniach o mniejszej średnicy.
  • Jeżeli planujecie podać karkówkę z warzywami, możecie dodać je do tego samego rondelka. Warto jednak pamiętać, by nie wrzucać ich zbyt wcześnie – najlepiej zrobić to po upływie około 30 minut od rozpoczęcia duszenia mięsa.
  • Fanom dań mącznych polecamy zaserwowanie karkówki z kluskami śląskim. Ten duet smakuje wprost fantastycznie.
  • Sos do karkówki można też przyrządzić na bazie grzybów i śmietany lub czosnku i gałki muszkatołowej.
  • Jeśli nie przepadacie za smakiem bulionu grzybowego, możecie dodać do mięsa jego klasyczną, warzywną wersję.
     

Notka redakcyjna

Karkówka duszona w sosie własnym – co zrobić, by była soczysta?

Karkówka to jedno z najsmaczniejszych mięs, jednak czasem wychodzi twarda, żylasta i tłusta. By tego uniknąć trzeba zacząć od kupienia ładnego kawałka mięsa. Powinno ono być lekko różowe z delikatnymi, białymi przerostami tłuszczu. Jeśli karczek jest szary i suchy, a tłuszcz twardy i zbity, raczej nie wróży to dobrze. Z mięsa nie powinna też wypływać krew.
 

Karkówkę przed przygotowaniem należy pokroić na nieco szersze plastry. Zbyt cienkie mogą łatwiej się wysuszyć. Jeśli mięso było wcześniej w lodówce, trzeba je wyjąć przynajmniej na godzinę przed przyrządzeniem, tak aby miało temperaturę pokojową. Warto je najpierw obsmażyć z obu stron na dużym ogniu, tak aby szybko zamknąć pory i zapobiec wypływaniu soków. 

Jak dobrze zamarynować karkówkę?

Aby karkówka w sosie własnym była miękka, soczysta i krucha, trzeba przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem ją zamarynować. Najlepiej jednak wydłużyć ten proces i zostawić ją w lodówce na całą noc. Choć w wielu sklepach można kupić już zamarynowane mięso, radzimy przyrządzić je samodzielnie. Gotowe produkty lepiej sprawdzą się na grilla.
 

Dobra marynata powinna składać się z płynnych składników takich jak: olej czy oliwa, czerwone wino albo inny alkohol, sos sojowy, odrobina soku z cytryny lub octu. W przypadku karkówki duszonej do marynowania dobrze sprawdza się też keczup lub musztarda, albo nawet połączenie tych dwóch produktów. Podstawą są jednak zioła i przyprawy. Do mięsa wieprzowego świetnie pasuje czosnek, ziele angielskie, słodka lub ostra papryka w proszku, rozmaryn, cząber, majeranek lub tymianek, gorczyca, kminek, kolendra.  

Z czym podawać karkówkę w sosie?

Karczek w sosie, to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Można podawać go z ugotowanymi albo upieczonymi ziemniakami lub z puree ziemniaczanym. Pasuje też do kopytek lub klusek. W towarzystwie świeżego, domowego chleba smakuje równie dobrze.
 

Smak duszonej karkówki doskonale podkreślą też buraczki, kiszona kapusta, kiszony ogórek lub marynowana papryka. Dobrze sprawdzi się też surówka z białej kapusty lub z kapusty pekińskiej, albo surówka z marchewki. Jeszcze innym pomysłem może być czerwona kapusta - gotowana lub w wersji surówki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy