Karkówka w sosie własnym

pyszny obiadek zwłaszcza w towarzystwie buraczków i klusek śląskich

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.44 z 9 głosów)

Składniki

  • 90 dag karkówki lub łopatki czy szynki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 1 mała marchewka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki Ginu Lubuskiego
  • 1 szklanka bulionu grzybowego
  • Sól, pieprz, słodka mielona papryka, czosnek granulowany
  • Po 1 płaskiej łyżeczce cukru i Vegety Natur
  • ¼ szklanki smietany gęstej do zup18%
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia +troszkę do panierki

Przygotowanie

  1. Karkówkę pokroić w plastry, oprószyć solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Odstawić na min. 1 godzinę.
  2. Następnie panierować w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju w głębokim rondlu.
  3. Kiedy będzie już obsmażona wlać bulion grzybowy, dodać listki, ziele i pieprz w ziarenkach oraz startą marchewkę.Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju dodając do niej cukier i Vegetę oraz Gin Lubuski. Przełożyć do rondla z mięsem. Dusić na wolnym ogniu do miękkości
  4. Pod koniec zagęścić mąką rozmieszaną ze smietaną, i doprawić do smaku. Wybrać listki i ziele.Podać z kluskami śląskimi i buraczkami

Wskazówki

Zobacz też: karkówka pieczona z warzywami

mięso obiad cebula marchewka karkówka buraczki czerwone KLUSKI ŚLĄSKIE
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze