Gnocchi z pieczarkami i serem żółtym

Doskonałym przykładem prostego i sycącego dania znad basenu Morza Śródziemnego są drobne kluseczki zwane gnocchi,

Pierogignocchi

Czas przygotowania:
50 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 185 głosów)

Składniki:

  • • 500 g ugotowanych ziemniaków • 1 jajko • 300 g mąki pszennej • 2 łyżki oleju rzepakowego • 500 g świeżych pieczarek • 100 g sera żółtego typu szwajcarskiego • 3-4 gałązki natki pietruszki • sól i pieprz do smaku

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić na maszynce do mięsa. Dodać mąkę, jajko, zarobić ciasto i podzielić je na cztery równe części. Stolnicę posypać mąką i z każdej części ciasta uformować walec o grubości ok. 3 centymetrów. Następnie pokroić w 3 centymetrowe kawałki i gotować partiami w osolonej wrzącej wodzie przez 3 minuty, aż od wypłynięcia. Odcedzić, natłuścić odrobiną oleju i pozostawić do wystygnięcia. Pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Osobno na łyżce oleju podsmażyć na złoty kolor gnocchi. Wyłożyć na talerz, dodać podsmażone pieczarki i posypać utartym serem typu szwajcarskiego. Udekorować listkami natki pietruszki.

Porady

Zobacz też: Matteo Brunetti o tradycji włoskiego gotowania

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy