Zrazy z mięsa mielonego to pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Umieszczone w środku dodatki – boczek i ogórek kiszony sprawiają, że potrawa smakuje podobnie jak zrazy z rozbijanego mięsa wieprzowego. Z tą różnicą, że mielone mięso jest miękkie i delikatne już po krótkiej obróbce termicznej. Nic więc dziwnego, że mielone zrazy są tak uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i seniorów zasiadających przy rodzinnym stole.
Artur Rogalski
(średnia 4.54 z 173 głosów)
Przygotowanie mięsa: gotowe przekładamy do miski lub mielimy 500 g wieprzowiny – na zrazy nalepiej wybrać karkówkę. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu, mieloną paprykę oraz czosnek. Wyrabiamy je przez ok. 5 min.
Inne składniki: cebulę, boczek i ogórek kroimy w kostkę. Mieszamy je ze sobą w osobnym naczyniu.
Lepienie zrazów: mięso dzielimy na 4 równe części. Z każdej formujemy kulę, a następnie rozpłaszczamy ją na owalny placek. Na każdy nakładamy musztardę i smarujemy nią mięso. Na nią kładziemy farsz, po czym składamy brzegi mięsa do środka, zlepiamy je ze sobą i formujemy zrazy.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Zrazy z mięsa mielonego obtaczamy w mące i smażymy je na rumiano z każdej strony.
Sos: do lekko podsmażonych zrazów dodajemy bulion warzywny. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez 40–45 min na małej mocy palnika. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę (15 g) z zimną wodą (wystarczy 50 ml). Dodajemy ją do sosu i mieszamy, aż zrobi się gęsty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porady
- Zrazy mielone z tego przepisu wychodzą duże – o długości ok. 8–10 cm. Jeśli chcecie zrobić mniejsze, podzielcie mięso i składniki do farszu na 8 części.
- Do obtaczania zrazów zamiast mąki pszennej możecie użyć bułki tartej, mąki kukurydzianej lub innej panierki, np. z nasion sezamu, wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów.
- Mięso wieprzowe można zastąpić mięsem wołowym lub wieprzowo-wołowym. Można zrobić także podobne zrazy z mielonego mięsa drobiowego, jednak będą one trochę bardziej suche i zupełnie inne w smaku.
- Do duszenia zrazów potrzebna będzie głęboka patelnia z pokrywką. Do sosu możemy dodać posiekaną drobną cebulkę, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulkę warto wcześniej podsmażyć na patelni – można ją dodać do zrazów zanim zalejecie je bulionem.
- Zrazy z mielonego mięsa najlepiej jest zalać samodzielnie przygotowanym bulionem warzywnym. Jeśli jednak zdecydujecie się na gotowy bulion ze sklepu, sprawdźcie, czy ma dobry skład – bez dodatku utwardzonego tłuszczu i wzmacniaczy smaku.
Składniki do farszu można pokroić w słupki, a także obsmażyć wcześniej na patelni, aby przeszły nawzajem swoim smakiem. Do zrazów z mięsa mielonego możemy dodać także:
Zrazy możemy po obsmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 min.
Mięso mielone nie powinno różnić się składem od mięsa kupionego w kawałku. W praktyce niestety często jest inaczej. Do mięsa dodawane są konserwanty i stabilizatory, które – choć zabezpieczają je przed zepsuciem – nie są zdrowe. Dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na skład mięsa. W idealnej sytuacji powinniśmy zobaczyć 100% mięsa, ew. 99% mięsa i 1% soli.
Czy można kupić takie mięso w sklepie? Jak najbardziej. Wystarczy poprosić o zmielenie go na miejscu. Możemy też sami zmielić mięso w domu, jeśli mamy maszynkę do mielenia mięsa.
Na zrazy z mielonego mięsa lepsze będą bardziej tłuste partie, takie jak karkówka, ale może być też mięso ze schabu lub szynki.
Zrazy z mięsa mielonego wystarczy polać sosem, który powstał na patelni. Do sosu można dodać także suszone grzyby lub pieczarki. Obok świetnie komponują się ziemniaki puree lub zwykłe gotowane z koperkiem. Z warzywnych dodatków można wybrać:
Komentarze