Zrazy z mięsa mielonego

Ocena:

4.54 (173)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zrazy z mięsa mielonego to pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Umieszczone w środku dodatki – boczek i ogórek kiszony sprawiają, że potrawa smakuje podobnie jak zrazy z rozbijanego mięsa wieprzowego. Z tą różnicą, że mielone mięso jest miękkie i delikatne już po krótkiej obróbce termicznej. Nic więc dziwnego, że mielone zrazy są tak uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i seniorów zasiadających przy rodzinnym stole.

Składniki:

  • czosnek  1 ząbek

  • mięso mielone wieprzowe  500 g

  • jajka  1 szt.

  • bułka tarta  30 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • słodka papryka  5 g

  • cebula  1 szt.

  • boczek wędzony  50 g

  • kiszone ogórki  1 szt.

  • musztarda  30 g

  • olej rzepakowy  30 ml

  • mąka pszenna  115 g

  • bulion warzywny  100 ml

Zrazy z mięsa mielonego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie mięsa: gotowe przekładamy do miski lub mielimy 500 g wieprzowiny – na zrazy nalepiej wybrać karkówkę. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu, mieloną paprykę oraz czosnek. Wyrabiamy je przez ok. 5 min.

  • Krok 2:

    Inne składniki: cebulę, boczek i ogórek kroimy w kostkę. Mieszamy je ze sobą w osobnym naczyniu.

  • Krok 3:

    Lepienie zrazów: mięso dzielimy na 4 równe części. Z każdej formujemy kulę, a następnie rozpłaszczamy ją na owalny placek. Na każdy nakładamy musztardę i smarujemy nią mięso. Na nią kładziemy farsz, po czym składamy brzegi mięsa do środka, zlepiamy je ze sobą i formujemy zrazy.

  • Krok 4:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Zrazy z mięsa mielonego obtaczamy w mące i smażymy je na rumiano z każdej strony.

  • Krok 5:

    Sos: do lekko podsmażonych zrazów dodajemy bulion warzywny. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez 40–45 min na małej mocy palnika. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę (15 g) z zimną wodą (wystarczy 50 ml). Dodajemy ją do sosu i mieszamy, aż zrobi się gęsty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

  • Zrazy mielone z tego przepisu wychodzą duże – o długości ok. 8–10 cm. Jeśli chcecie zrobić mniejsze, podzielcie mięso i składniki do farszu na 8 części.
  • Do obtaczania zrazów zamiast mąki pszennej możecie użyć bułki tartej, mąki kukurydzianej lub innej panierki, np. z nasion sezamu, wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów.
  • Mięso wieprzowe można zastąpić mięsem wołowym lub wieprzowo-wołowym. Można zrobić także podobne zrazy z mielonego mięsa drobiowego, jednak będą one trochę bardziej suche i zupełnie inne w smaku.
  • Do duszenia zrazów potrzebna będzie głęboka patelnia z pokrywką. Do sosu możemy dodać posiekaną drobną cebulkę, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulkę warto wcześniej podsmażyć na patelni – można ją dodać do zrazów zanim zalejecie je bulionem.
  • Zrazy z mielonego mięsa najlepiej jest zalać samodzielnie przygotowanym bulionem warzywnym. Jeśli jednak zdecydujecie się na gotowy bulion ze sklepu, sprawdźcie, czy ma dobry skład – bez dodatku utwardzonego tłuszczu i wzmacniaczy smaku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zrazy z mięsa mielonego – inne dodatki

Składniki do farszu można pokroić w słupki, a także obsmażyć wcześniej na patelni, aby przeszły nawzajem swoim smakiem. Do zrazów z mięsa mielonego możemy dodać także:

  • pieczarki – należy je wcześniej podsmażyć na cebulce,
  • paprykę – można ją pokroić w kostkę lub w paski,
  • wędzoną kiełbasę.

Zrazy możemy po obsmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 min.

Jak wybrać dobre mięso mielone na zrazy?

Mięso mielone nie powinno różnić się składem od mięsa kupionego w kawałku. W praktyce niestety często jest inaczej. Do mięsa dodawane są konserwanty i stabilizatory, które – choć zabezpieczają je przed zepsuciem – nie są zdrowe. Dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na skład mięsa. W idealnej sytuacji powinniśmy zobaczyć 100% mięsa, ew. 99% mięsa i 1% soli.

Czy można kupić takie mięso w sklepie? Jak najbardziej. Wystarczy poprosić o zmielenie go na miejscu. Możemy też sami zmielić mięso w domu, jeśli mamy maszynkę do mielenia mięsa.

Na zrazy z mielonego mięsa lepsze będą bardziej tłuste partie, takie jak karkówka, ale może być też mięso ze schabu lub szynki.

Z czym podawać zrazy z mielonego mięsa?

Zrazy z mięsa mielonego wystarczy polać sosem, który powstał na patelni. Do sosu można dodać także suszone grzyby lub pieczarki. Obok świetnie komponują się ziemniaki puree lub zwykłe gotowane z koperkiem. Z warzywnych dodatków można wybrać:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne