Sos ogórkowy

Ocena:

4.49 (154)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Sos ogórkowy na ciepło świetnie sprawdza się jako dodatek do dań rybnych, kotletów warzywnych lub mięsnych pulpetów. Jego podstawą jest biały sos zrobiony na zasmażce. Aby go przygotować, potrzebujemy bulionu warzywnego, który warto zrobić wcześniej. Do sosu z ogórków kiszonych doskonale pasuje świeży koperek lub szczypiorek.

Składniki:

  • kiszone ogórki  120 g

  • masło  10 g

  • mąka pszenna  10 g

  • bulion warzywny  200 ml

  • śmietana 18%  100 ml

  • sól  2 g

  • koperek  0.5 pęczka

Sos ogórkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ogórki: ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 2:

    Zasmażka na sos: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby połączyć składniki.

  • Krok 3:

    Kolejne składniki: do zasmażki wlewamy bulion i całość dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając na średniej mocy palnika. Następnie dodajemy ogórki kiszone.

  • Krok 4:

    Śmietana: rozrabiamy ją z odrobiną zimnej wody (ok. 50 ml). Dodajemy do niej łyżkę gorącego bulionu, mieszamy i przelewamy do rondelka z sosem.

  • Krok 5:

    Przyprawy: sos ogórkowy doprawiamy szczyptą soli i dodajemy posiekany koperek.

Porady

  • Koperek można zastąpić szczypiorkiem.
  • Sos ogórkowy robimy na średniej mocy palnika. Zbyt wysoka temperatura może sprawić, że sos się zważy.
  • Jeśli nie zależy nam na wersji wegetariańskiej, możemy dodać bulion mięsny, np. drobiowy.
  • Bulion warzywny najlepiej przygotować samodzielnie. Możemy go zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce w zawekowanych słoikach.
  • Jeśli nie mamy domowego bulionu, w wersji na szybko można sięgnąć po gotowy bulion ze sklepu, np. w słoiku. Warto jednak spojrzeć na skład, aby wybrać zdrowszy produkt – bez oleju palmowego i glutaminianu sodu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Do czego pasuje sos ogórkowy na ciepło?

Sos biały z ogórków kiszonych można wykorzystać w potrawach, takich jak:

Sos ogórkowy na ciepło świetnie pasuje do dań z ryżem lub purée z ziemniaków. Do dania obiadowego najlepiej podać go w sosjerce, aby każdy mógł nałożyć go tyle, ile lubi najbardziej.

Sos ogórkowy ze świeżych ogórków

Zupełnie inaczej przygotowujemy sos z ogórków zielonych. To wariant na zimno, który doskonale sprawdza się jako dip do dań z grilla lub świeżych warzyw, podanych w charakterze przekąski. Najpopularniejszym sosem z zielonych ogórków jest tzatziki – grecki sos na bazie gęstego jogurtu z ogórkami i czosnkiem.

W podobny sposób przygotowywana jest indyjska raita – zimny, jogurtowy sos z ogórkami. Tym razem bez czosnku – za to z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu, prażonego kuminu i ostrej papryki. Można zrobić ją w wersji z kokosem, miętą i rzodkiewką, zgodnie z przepisem na raitę z kokosem i chipsami z tortilli.

Sos z ogórków konserwowych

W wersji na zimno popularnym sosem z dodatkiem ogórków jest sos tatarski. Można go przygotować na bazie majonezu i śmietany lub w wersji wegańskiej – z oleju, octu i musztardy. Zarówno w klasycznym, jak i wegańskim sosie tatarskim, obowiązkowe są następujące dodatki:

  • ogórki konserwowe
  • i marynowane grzyby.

Opcjonalnie można dodać kapary i posiekany szczypiorek.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne