Smażona kania

Kania w prostym przepisie - może być podana na obiad lub przekąskę. Smażona kania to przepis na wegetariańską wersję kotletów - dodatku do ziemniaków i innych warzyw.

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 177 głosów)

Składniki:

  • 1 kapelusz dużej kani
  • 1/2 litra mleka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kapelusz kani kroimy na cztery części, układamy w garnku z dnem wielkości naszego kapelusza, zalewamy mlekiem, kładziemy na wierzch mniejszy talerzyk aby grzyb nie wypływał tylko się moczył w mleku i zostawiamy go na dwie godziny. Następnie wciągamy kanię na sitko do odcieknięcia, panierujemy w jajku oraz bułce i smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. W tym przepisie kania została podana z gotowanymi warzywami (na zdjęciu ziemniaki i fasolka szparagowa).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: