Smażona kania

Kania w prostym przepisie - może być podana na obiad lub przekąskę. Smażona kania to przepis na wegetariańską wersję kotletów - dodatku do ziemniaków i innych warzyw.

Dodany przez:

Smażona kania

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.65 z 23 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kapelusz dużej kani
  • 1/2 litra mleka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej

Przygotowanie

  1. Kapelusz kani kroimy na cztery części, układamy w garnku z dnem wielkości naszego kapelusza, zalewamy mlekiem, kładziemy na wierzch mniejszy talerzyk aby grzyb nie wypływał tylko się moczył w mleku i zostawiamy go na dwie godziny. Następnie wciągamy kanię na sitko do odcieknięcia, panierujemy w jajku oraz bułce i smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. W tym przepisie kania została podana z gotowanymi warzywami (na zdjęciu ziemniaki i fasolka szparagowa).
Grzyby obiad wegetariańska kania
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze