Jajecznica z grzybami

Jajecznica z grzybami na świetny pomysł na dobry początek dnia. Prosta, szybka, aromatyczna i bardzo smaczna. Doskonale smakuje jajecznica z pieczarkami, jak i  jajecznica z grzybami leśnymi. Jak przygotować grzyby i jakie jeszcze rodzaje grzybów pasują do jajecznicy? Czym doprawić jajka? Podpowiadamy.

dodany przez: Julita gotuje

jajecznica

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 204 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Grzyby cebula patelnia 1.

    Do przygotowania jajecznicy z grzybami nie potrzeba specjalnego sprzętu ani umiejętności. Grzyby myjemy, kroimy drobno. Jeśli używamy grzybów świeżych, obowiązkowo je oczyszczamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.  Przesmażamy na rozgrzanym maśle. Najpierw cebulę, a potem cebulę z grzybami, doprawiając solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.

  • Jajka patelnia 2.

    Na patelnię wbijamy jajka. Rozmącamy najpierw białka, aby się ścięło, a następnie żółtka. Dodajemy grzyby, całość mieszamy. Jajecznica z grzybami najlepiej smakuje na gorąco, można ją dodatkowo doprawić solą i pieprzem według uznania. Na patelnię wbijamy jajka, rozmącamy najpierw białka aby się ścięły, a następnie żółtka. Dodajemy grzyby, całość mieszamy. Jajecznica z grzybami najlepiej smakuje na gorąco. Można ją dodatkowo doprawić solą i pieprzem według uznania.

Porady

Idealna w smaku cebulka do jajecznicy to podstawa. Żeby uzyskać aromatyczną cebulę wystarczy podsmażać ją do momentu, aż zrobi się szklista. Zbyt szybkie zdjęcie warzywa z patelni nie zniweluje ostrego smaku, a zbyt późne - przypali je. Warto grzyby delikatnie poddusić i przed dodaniem jajek odlać z patelni wodę. Bardzo często zwłaszcza pieczarki podczas obróbki termicznej uwalniają sporo wody, a ta z kolei nie wpłynie dobrze na smak i konsystencję jajecznicy.

 

Notka redakcyjna

Jajecznica z grzybami - rodzaje

Jajecznica jest wspaniałym daniem przygotowywanym głównie na śniadania. Jest to bardzo treściwy posiłek, który z odpowiednimi dodatkami dostarczy organizmowi mnóstwo wartości odżywczych potrzebnych do funkcjonowania w ciągu dnia.

Do jajecznicy pasuje bardzo dużo składników. Jednym z bardziej popularnych, które często pojawiają się w zestawieniu z jajkami są grzyby. Nie ma konkretnego rodzaju, który jako jedyny pasuje do jajecznicy.

Ciekawą opcją jest jajecznica z grzybami leśnymi. Bardzo aromatyczna jest jajecznica z opieńkami i jajecznica z boczniakami.
Jeżeli zależy wam na delikatnej zmianie można spróbować urozmaicić jajecznicę grzybami azjatyckimi. Będzie to klasyczne śniadanie z nutą egzotyki.

Inne dodatki do jajecznicy z grzybami: co możemy jeszcze dodać?

Są zwolennicy jajecznicy bez dodatków, lubią ją jedynie przyprawioną szczyptą soli i pieprzu i przegryzaną kromką chleba z masłem. Jest również grupa ludzi, którzy uwielbiają jajecznice ,,na bogato” i szperają po lodówce co by tu jeszcze dodać. Jeżeli chodzi o najbardziej znane składniki dodawane w Polsce do jajecznicy to w zestawieniu króluje boczek bądź kiełbasa. Dla niektórych to dobra opcja na ciężki poranek po nocnej imprezowanie.

Kolejną świetną odmianą jest jajecznica po staropolsku, czyli z dodatkiem grzybów, cebuli i śmietany. Naprawdę warto spróbować jej przynajmniej raz w życiu.

Jakie przyprawy najlepiej komponują się z jajecznicą?

Podstawą jest sól i pieprz. Dodanie kopru sprawi, że jajecznica będzie niesamowicie pachnieć i wpłynie pozytywnie na jej efekt wizualny. Jeżeli jesteście zwolennikami ostrego jedzenia polecamy doprawić jajecznicę ostrą papryką lub chili. Kilka listków świeżej bazylii to kolejny zielony element poza szczypiorkiem, który często ląduję w jajecznicy i nadaje mnóstwa smaku i aromatu. Sprawdzajcie, próbujcie i cieszcie się smakiem jajecznicy według waszej autorskiej modyfikacji.

Zobacz też: jajecznica z kiełbasą i cebulą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy