Jajecznica z grzybami to świetny pomysł na dobry początek dnia. Jest prosta, szybka, aromatyczna i bardzo smaczna. Na patelnię można wrzucić zebrane jesienią podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kanie lub rydze. Najlepiej smakują podsmażone na maśle z dodatkiem cebulki. Podpowiadamy, jak przygotować składniki i je doprawić. Nie ma nic lepszego rano niż pachnąca jajecznica z grzybami leśnymi.
iStock
(średnia 4.41 z 205 głosów)
Przygotowanie: grzyby leśne dokładnie oczyszczamy, opłukujemy w zimnej wodzie i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Jajka: wybijamy do miseczki i rozmącamy widelcem lub rózgą kuchenną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smażenie dodatków: na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy grzyby. Czekamy, aż puszczą wodę i odparowujemy ją. Podsmażamy je przez kilka minut, żeby się lekko zarumieniły.
Jajecznica z grzybami: wlewamy na patelnię rozbełtane jajka. Smażymy je, mieszając, aż się zetną. Podajemy jajecznicę od razu, najlepiej ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Porady
- Idealna w smaku cebulka do jajecznicy to podstawa. Wystarczy podsmażać ją do momentu, aż zrobi się szklista. Zbyt szybkie zdjęcie warzywa z patelni nie zniweluje ostrego smaku, a zbyt późne przypali je.
- Warto grzyby delikatnie poddusić i przed dodaniem jajek odlać z patelni wodę. Bardzo często zwłaszcza pieczarki podczas obróbki termicznej uwalniają sporo wody, a ta z kolei nie wpłynie dobrze na smak i konsystencję jajecznicy.
- Poza sezonem na świeże dary leśnego runa smaki jesieni przypomni nam jajecznica z grzybami suszonymi. Należy je wcześniej odpowiednio przygotować. Najlepiej moczyć je przez noc, żeby rano były gotowe do smażenia. Wystarczy je dobrze odcisnąć i posiekać. Nie wylewajmy wody – przyda nam się na przykład do zrobienia aromatycznego risotto z borowikami. Grzyby z jajkiem można też przyrządzić na bazie mrożonych podgrzybków lub kurek.
- Polecamy wlać na patelnię także odrobinę naturalnego w smaku tłuszczu o wyższej temperaturze dymienia, takiego jak olej rzepakowy. Opóźnimy w ten sposób brązowienie masła, a jajecznica z grzybami leśnymi zachowa swój niepowtarzalny aromat.
- Jak przygotować grzyby z lasu do jajecznicy? Trzeba dokładnie oczyścić ich kapelusze za pomocą szczoteczki lub ręcznika papierowego. Trzonki można oskrobać nożem. Gąbczaste podgrzybki, borowiki, kurki, rydze, prawdziwki lub koźlarze nie lubią długiego moczenia, dlatego po oczyszczeniu krótko opłukujemy je pod bieżącą wodą. Pamiętajmy, że maślaki należy obrać przed obróbką termiczną ze skórki pokrytej gorzkim śluzem.
Jajecznica z podgrzybkami, borowikami i innymi grzybami leśnymi jest wspaniałym daniem przygotowywanym głównie na śniadanie. To bardzo treściwy, pełen białka posiłek, który dostarcza organizmowi mnóstwo wartości odżywczych potrzebnych do funkcjonowania w ciągu dnia. Jedną z jego niekwestionowanych zalet jest to, że można go przyrządzić na bazie różnych rodzajów grzybów. Świetnie smakuje zarówno jajecznica z kurkami, która może zagościć na naszych stołach już latem, jak i jajecznica z prawdziwkami, czyli borowikami szlachetnymi. Ponieważ ta aromatyczna odmiana o zwartym miąższu idealnie nadaje się do suszenia, możemy korzystać z niej także zimą i wiosną, w oczekiwaniu na kolejny sezon grzybiarski. Ciekawą opcją jest smażenie na śniadanie gatunków azjatyckich, takich jak shimeji, enoki lub boczniaki. Kiedy damy się ponieść orientalnej fantazji, możemy przyrządzić na przykład jajecznicę z grzybami shiitake, tofu i awokado.
Są zwolennicy jajecznicy z borowikami lub kurkami bez innych dodatków. Wystarczy, że jest przyprawiona szczyptą soli i pieprzu i przegryzana kromką chleba z masłem. Ale istnieje też grupa ludzi, którzy uwielbiają jajecznicę ,,na bogato” i szperają w lodówce w poszukiwaniu szlachetnych dodatków. Dla nich nie lada przysmakiem będzie na przykład:
Podstawą dobrej jajecznicy z grzybami jest sól i pieprz. Dodanie kopru sprawi, że będzie niesamowicie pachnieć i pięknie się prezentować. Zwolennikom ostrego jedzenia polecamy doprawić śniadanie mieloną ostrą papryką lub świeżym chili. Kilka listków bazylii to kolejny zielony element poza szczypiorkiem, który często urozmaica potrawy z jajek i dodaje im mnóstwo smaku i aromatu. Grzyby doskonale komponują się z tymiankiem, rozmarynem i oregano, a także gałką muszkatołową i zielem angielskim. Sprawdzajcie, próbujcie i cieszcie się smakiem jajecznicy według Waszych autorskich modyfikacji.
Zobacz też: jajecznica ze szczypiorkiem
Komentarze