Anna Galuhn

Sos tysiąca wysp

Ocena:

4.52 (186)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sos tysiąca wysp to uniwersalny dodatek do mięs, ryb, przekąsek i kanapek. Jest łatwy do przygotowania, więc bez problemu zrobimy go ze składników, które mamy w kuchni. Jednak jego skład nie jest tak oczywisty, jak się powszechnie uznaje. Co więcej, nie warto rezygnować z dodatków. To one odpowiadają za strukturę i sprawiają, że sos tysiąca wysp jest pełen ciekawych niuansów smakowych.

Składniki:

  • majonez  200 g

  • ketchup  60 g

  • cebula  0.25 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • konserwowe ogórki  1 szt.

  • sól  2 g

Sos tysiąca wysp - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Baza do sosu: majonez mieszamy z ketchupem

  • Krok 2:

    Dodatki: cebulę i czosnek obieramy z łupin i siekamy bardzo drobno. W drobną kostkę kroimy także ogórek konserwowy. Doprawiamy szczyptą soli i łączymy składniki.

  • Krok 3:

    Chłodzenie: gotowy sos tysiąca wysp wstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się przegryzł (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia sosu).

Porady

  • Sos przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 48 godz.
  • Jeśli chcemy podkręcić słodko–kwaśny smak sosu, możemy dodać kilka łyżek marynaty z pikli. Najlepiej dozować ją stopniowo – do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Opcjonalnym składnikiem sosu mogą być również jajka ugotowane na twardo. Dzięki nim sos będzie bardziej gęsty i strukturalny.
  • Miłośnicy ostrych smaków mogą dodać odrobinę papryczki chili lub kilka kropli tabasco.
  • Sos tysiąca wysp świetnie smakuje również z niewielkim dodatkiem natki pietruszki, świeżych listków bazylii lub kolendry.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jaki smak ma sos tysiąca wysp?

Największą zaletą sosu jest zbalansowany smak. Przeważają słodko–kwaśne nuty (majonez, ketchup, pikle), które uzupełnia odrobina ostrości (cebula i czosnek). Gęsta i kremowa konsystencja sosu sprawia, że dodatek świetnie sprawdza się w kanapkach, wrapach i burgerach.

Sos 1000 wysp to bezpieczny wybór na dodatek do imprezowych przekąsek. Nie jest ani za ostry, ani za słodki, więc odpowiada większości gustom. A praktyka pokazuje, że zazwyczaj znika jako pierwszy.

Z jakiego kraju pochodzi sos tysiąca wysp?

Nazwa sosu pochodzi od regionu Tysiąca Wysp, które położone są na rzece św. Wawrzyńca pomiędzy USA a Kanadą. Autorką sosu jest Sophia LaLonde, u której pod koniec XIX wieku gościła znana aktorka teatralna May Irwin. Podany do kolacji sos tak ją zachwycił, że poprosiła wynalazczynię o recepturę.

May Irwin wymyśliła nazwę „sos tysiąca wysp” i przyczyniła się do rozpowszechnienia go na całym świecie. A wszystko za sprawą jednego człowieka, któremu przekazała przepis. Wystarczyło, że George Boldt wprowadził sos do menu swojego hotelu Waldorf Astoria w Nowym Jorku.

Do czego pasuje sos tysiąca wysp?

Śmiało można powiedzieć, że zastosowanie sosu tysiąca wysp ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Jego uniwersalny smak świetnie komponuje się z pieczonym mięsem, grillowanymi warzywami i słonymi przekąskami. Najbardziej popularne potrawy, do których pasuje to:

  • frytki – to nadal jedna z najbardziej popularnych przekąsek, a także świetny dodatek do dań obiadowych. Możemy je przygotować nie tylko z ziemniaków, doskonałe są także frytki z batatów, frytki z cukinii lub selera,
  • burgery – domowe burgery możemy przygotować na grillu lub na patelni. Z kolei miniburgery to doskonały pomysł na pożywną imprezową przekąskę,
  • kanapki – sos tysiąca wysp może być świetnym urozmaiceniem kanapek do pracy. Dobrze komponuje się z domowymi wędlinami, np. peklowaną szynką lub karkówką pieczoną w rękawie,
  • krewetki w tempurze – sos jest idealny do maczania w nim chrupiących finger foodów – nie tylko krewetek i krążków z kalmara, ale także panierowanych warzyw.

Sos tysiąca wysp świetnie pasuje także do sałatek z kurczakiem lub z dodatkiem warzyw strączkowych, takich jak sałatka z ciecierzycą czy sałatka z bobem i jajkiem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne