Sos tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp to uniwersalny dodatek do mięs, ryb, przekąsek i kanapek. Jest łatwy do przygotowania, więc bez problemu zrobimy go ze składników, które mamy w kuchni. Jednak jego skład nie jest tak oczywisty, jak się powszechnie uznaje. Co więcej, nie warto rezygnować z dodatków. To one odpowiadają za strukturę i sprawiają, że sos tysiąca wysp jest pełen ciekawych niuansów smakowych.

dodany przez: Anna Galuhn

sosy

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 184 głosów)

Sos tysiąca wysp - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Baza do sosu: majonez mieszamy z ketchupem

  • 2.

    Dodatki: cebulę i czosnek obieramy z łupin i siekamy bardzo drobno. W drobną kostkę kroimy także ogórek konserwowy. Doprawiamy szczyptą soli i łączymy składniki.

  • 3.

    Chłodzenie: gotowy sos tysiąca wysp wstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się przegryzł (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia sosu).

Porady

  • Sos przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 48 godz.
  • Jeśli chcemy podkręcić słodko–kwaśny smak sosu, możemy dodać kilka łyżek marynaty z pikli. Najlepiej dozować ją stopniowo – do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Opcjonalnym składnikiem sosu mogą być również jajka ugotowane na twardo. Dzięki nim sos będzie bardziej gęsty i strukturalny.
  • Miłośnicy ostrych smaków mogą dodać odrobinę papryczki chili lub kilka kropli tabasco.
  • Sos tysiąca wysp świetnie smakuje również z niewielkim dodatkiem natki pietruszki, świeżych listków bazylii lub kolendry.

Notka redakcyjna

Jaki smak ma sos tysiąca wysp?

Największą zaletą sosu jest zbalansowany smak. Przeważają słodko–kwaśne nuty (majonez, ketchup, pikle), które uzupełnia odrobina ostrości (cebula i czosnek). Gęsta i kremowa konsystencja sosu sprawia, że dodatek świetnie sprawdza się w kanapkach, wrapach i burgerach.

Sos 1000 wysp to bezpieczny wybór na dodatek do imprezowych przekąsek. Nie jest ani za ostry, ani za słodki, więc odpowiada większości gustom. A praktyka pokazuje, że zazwyczaj znika jako pierwszy.

Z jakiego kraju pochodzi sos tysiąca wysp?

Nazwa sosu pochodzi od regionu Tysiąca Wysp, które położone są na rzece św. Wawrzyńca pomiędzy USA a Kanadą. Autorką sosu jest Sophia LaLonde, u której pod koniec XIX wieku gościła znana aktorka teatralna May Irwin. Podany do kolacji sos tak ją zachwycił, że poprosiła wynalazczynię o recepturę.

May Irwin wymyśliła nazwę „sos tysiąca wysp” i przyczyniła się do rozpowszechnienia go na całym świecie. A wszystko za sprawą jednego człowieka, któremu przekazała przepis. Wystarczyło, że George Boldt wprowadził sos do menu swojego hotelu Waldorf Astoria w Nowym Jorku.

Do czego pasuje sos tysiąca wysp?

Śmiało można powiedzieć, że zastosowanie sosu tysiąca wysp ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Jego uniwersalny smak świetnie komponuje się z pieczonym mięsem, grillowanymi warzywami i słonymi przekąskami. Najbardziej popularne potrawy, do których pasuje to:

  • frytki – to nadal jedna z najbardziej popularnych przekąsek, a także świetny dodatek do dań obiadowych. Możemy je przygotować nie tylko z ziemniaków, doskonałe są także frytki z batatów, frytki z cukinii lub selera,
  • burgery – domowe burgery możemy przygotować na grillu lub na patelni. Z kolei miniburgery to doskonały pomysł na pożywną imprezową przekąskę,
  • kanapki – sos tysiąca wysp może być świetnym urozmaiceniem kanapek do pracy. Dobrze komponuje się z domowymi wędlinami, np. peklowaną szynką lub karkówką pieczoną w rękawie,
  • krewetki w tempurze – sos jest idealny do maczania w nim chrupiących finger foodów – nie tylko krewetek i krążków z kalmara, ale także panierowanych warzyw.

Sos tysiąca wysp świetnie pasuje także do sałatek z kurczakiem lub z dodatkiem warzyw strączkowych, takich jak sałatka z ciecierzycą czy sałatka z bobem i jajkiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy