Konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli jest idealnym dodatkiem do mięs pieczonych i grillowanych, wędlin, serów – zwłaszcza kozich i pleśniowych. Smakowita zarówno na ciepło, jak i na zimno. Konfitura z cebuli jest przepyszna z pieczonymi burakami. Konfitura z cebuli idealnie smakuje jako dodatek do sera, mięs, ryb i jajek. Podpowiadamy, jak zrobić konfiturę z cebuli. 

Przetwory

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 159 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-cebula (1)1.W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem, na niedużym ogniu, aż będzie zupełnie miękka (ok. 30 min).
  • iStock-cukier (1)2.Wsypujemy cukier, często mieszając, gotujemy bez przykrycia, aż cebula stanie się złocisto-brązowa, pokryta karmelizującym się cukrem.
  • iStock-rodzynki (1)3.Dodajemy gorczycę, rodzynki, ocet i połowę wina. Dalej gotujemy bez przykrycia, aż konfitura zgęstnieje. Dolewamy resztę wina i znowu gotujemy bez przykrycia, aż wino odparuje. Mieszamy często od dna, żeby się nam nie przypaliło. Na koniec ewentualnie przyprawiamy do smaku, używając cukru i octu balsamicznego. Konfitura z cebuli powinna być przełożona do słoików, a nastepnie trzymana w lodówce albo pasteryzowana.

Porady

Konfitura z cebuli zawiera w przepisie:

  • ocet balsamiczny
  • czerwone wino
  • rodzynki koryntki
  • nasiona gorczycy

 

Notka redakcyjna

Konfitura z cebuli – jak zrobić konfiturę z cebuli?

Konfitura z cebuli to dziś specjalność kuchni angielskiej, przejęta z kuchni francuskiej, gdzie „od zawsze„ przyrządza się aromatyczne confit d'oignion – z pokrojonej cienko cebuli zeszklonej na oliwie, duszonej następnie z cukrem pudrem i octem balsamicznym. Z czasem receptura oczywiście wzbogaciła się o inne składniki. W przepisie można wykorzystać każdą cebulę, choć smakosze wskazują, że najlepsze są odmiany czerwone i szalotki – najłagodniejsze w smaku i najbardziej miękkie, które można udusić tak, że na podniebieniu będziemy czuć gładki mus. Jeśli jednak ktoś woli grubszą teksturę, niech sięgnie po odmiany białe i żółte, które zachowują chrupkość, warto też mieszać ze sobą poszczególne kolory. Najważniejsza jest tu konsystencja – kawałki cebuli nie mogą pływać w syropie, tylko być nim dokładnie oblepione. Dlatego przyłóżmy się do redukcji sosu, w wyniku której powinna nam powstać szklista, lśniąca i spoista masa, nawet jeśli oznacza to dużo mieszania – naprawdę warto!

Konfitura z cebuli – do czego?

Konfitura z cebuli do przekąski do piwa

Konfitura z cebuli jest banalnie prosta i cudownie smaczna: gotowe francuskie ciasto tniemy na kwadraty, na środek każdego kładziemy po plasterku serowej roladki (koziej lub camembert), na nią – porcję konfitury z cebuli, oprószamy tymiankiem, zakładamy brzegi do góry. Kładziemy na blasze przykrytej papierem do pieczenia, zapiekamy ok. 15 min w temp. 180°C.

Konfitura z cebuli do burgerów i hot-dogów

robimy wersję z dodatkiem wędzonego boczku: kilka jego plasterków wytapiamy na patelni na „chipsy„ , zdejmujemy i odkładamy. Na patelnię dolewamy oleju, dalej postępujemy wedle przepisu (rodzynki i gorczycę można pominąć), a na koniec dodajemy pokruszone chipsy z boczku. Na 10 min przed końcem duszenia możemy doprawić całość gotowym sosem BBQ, by nadać cebuli mocniejszej dymnej nuty.

Konfitura z cebuli doskonale smakuje z korzennymi przyprawami. Warto sięgać po ziele angielskie, goździki, ziarna pieprzu, liście laurowe i cynamon. Wybrane lub (wszystkie naraz) najlepiej związać w gazę, żeby potem bez problemu je usunąć. Doskonale sprawdzą się również bakalie: żurawina, morele, wiśnie a zwłaszcza polskie wędzone śliwki oraz gałązki świeżych ziół: tymianku i rozmarynu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy