Kotlety z marchewki z marchewkową surówką

Uwielbiamy wegetariańskie kotleciki. Opanierowane i usmażone na złoto pasują do opiekanych ziemniaków i świeżych surówek. Mniam!

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 5 marchewek (ok. 50 dag), ugotowanych
  • kawałek selera (ok. 25 dag), ugotowany
  • 4 ziemniaki (ok. 40 dag), ugotowane
  • duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • jajko
  • 4 łyżki ziaren słonecznika, uprażonych
  • mąka ziemniaczana
  • do smaku: sól, pieprz, cukier, słodka mielona papryka, tymianek, maggi
  • do panierowania: otręby pszenne i bułka tarta
  • do smażenia: masło i olej
  • Na surówkę:
  • 2 duże marchewki, obrane
  • winne jabłko, obrane
  • sok z cytryny
  • kilka połówek orzechów włoskich, pokruszonych
  • 1–2 łyżki rodzynek, namoczonych i odsączonych
  • do smaku: sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  1. Ugotowane warzywa ścieramy albo mielemy. Cebulę i czosnek szklimy na maśle, mieszamy z warzywami, jajkiem i pestkami słonecznika oraz taką ilością mąki kartofl anej, aby masa była spoista. Przyprawiamy do smaku.
  2. Formujemy owalne kotlety, panierujemy je w bułce wymieszanej z otrębami i smażymy na złoto na oleju lub oleju z masłem. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
  3. Na surówkę: marchewki i jabłko ścieramy na drobnych oczkach, skrapiamy natychmiast sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, i mieszamy z pokruszonymi orzechami i rodzynkami. Przyprawiamy do smaku, mieszamy z niewielką ilością oleju. Podajemy do kotletów, ew. z ryżem na sypko lub kaszą jaglaną.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019

Wskazówki

W wersji dla mięsożerców:  pokrojony w kostkę wędzony boczek wytapiamy na chrupiąco na patelni, wsypujemy słonecznikowe pestki, mieszamy, dolewamy ok. 2 łyżek płynnego miodu i mieszamy, aby wszystko się nam ładnie skarmelizowało. Polewamy kotlety tuż przed podaniem.

Inne propozycje surówek z marchewki: – 4 marchewki i mały seler ścieramy, mieszamy razem z kilkoma plasterkami pokrojonego ananasa z puszki, rodzynkami, majonezem, solą i pieprzem. – 3 marchewki i winne jabłko ścieramy, mieszamy z garścią siekanej rukoli, majonezem, solą i pieprzem. – 3 marchewki ścieramy, mieszamy z kukurydzą z małej puszki, kawałkiem posiekanego pora, majonezem, solą i pieprzem. – 4 marchewki i winne jabłko ścieramy, mieszamy z wyfiletowanymi cząstkami z 4 mandarynek, cukrem i sokiem z cytryny.
 

obiad surówka kotlet marchewka danie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy