Chleb z dyni

Chleb z dyni to pyszny i bezglutenowy wypiek, którego z chlebem łączy tylko charakterystyczny kształt i wygląd. Tak naprawdę chlebek jest słodkim lub półsłodkim deserem, który przygotowuje się na drożdżach (suchych bądź mrożonych) w szybki i prosty sposób. Chleb dyniowy jest jedną z tradycyjnych potraw halloweenowych, znaną szerzej pod nazwą pumpkin bread. Do chleba z dyni warto dodać przyprawy korzenne: cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Z kolei jego wierzch możemy udekorować pestkami dyni, a także rodzynkami i daktylami. Poniżej podajemy prosty przepis na chleb z dyni, którego nie może zabraknąć na halloweenowym stole! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chleb

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 201 głosów)


Chleb z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Puree z dyni do chleba: W przepisie używamy purée z dyni - przygotujemy  je w następujący sposób: z dyni usuwamy pestki, miąższ kroimy i pieczemy ok. 40 minut w 200 °C. Studzimy, obieramy i miksujemy. Purée powinno być gęste.

  • 2.

    Wyrabianie chleba z dyni: Mąkę mieszamy z solą, a następnie z  suchymidrożdżami. Dyniowe purée mieszamy z oliwą i letnim kefirem. Wyrabiając, stopniowo dodajemy mieszankę mąki, soli i drożdży. Zagniatamy elastyczne ciasto. 

  • 3.

    Wyrastanie: Wsypujemy pestki dyni i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło.

  • 4.

    Pieczenie: Ciasto ponownie zagniatamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (o wymiarach 10x25 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 200 °C. Studzimy.

Porady

  • bezglutenowy chleb z dyni zrobimy łatwo wybierając mąkę bez glutenu - owsianą, mąkę amarantusową lub kukurydzianę. Przy mące kokosowej warto uważać - inaczej chłonie mokre składniki
  • w przepisie używamy drożdży suchych

Notka redakcyjna

Potrawy na Halloween 

Chlebek z dyni jest jedną z tradycyjnych potraw, którą przygotowuje się co rocznie z okazji Halloween – zwyczaju, obchodzonego w ostatni dzień października. Jest on obchodzony m.in. w Stanach Zjednoczonych, ale jak można zauważyć, coraz więcej osób świętuje go również w Polsce. Zazwyczaj Halloween przyjmuje formę przebieranej imprezy, na której nie może zabraknąć typowych, halloweenowych potraw i przekąsek, w tym m.in. chlebka dyniowego. Oprócz tego na tego typu przyjęciu mile widziane są wszystkie przepisy, w których wykorzystuje się dynie, mowa tu m.in.: dyni faszerowanej, muffinach dyniowych czy zupie dyniowej. Oprócz tego na Halloween często serwuje się także: carmel apple (jabłka karmelowe), candy corn (kukurydzę cukrową na miodzie, cukrze, maśle i wanilii) czy też kukurydzę karmelu. Nie należy również zapominać o cukierkach z wróżbą. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy