Łódeczki ziemniaczane z piekarnika w lekko pikantnej marynacie są praktycznym dodatkiem do głównego dania lub świetną, samodzielną przekąską. Dobrze smakują z sosami na bazie majonezu lub z dodatkiem przypraw orientalnych. Idealnie sprawdzają się na domowych przyjęciach, ponieważ dobrze komponują się zarówno z mięsnymi, jak i wegetariańskimi potrawami. W cieplejszy dzień do łódeczek z ziemniaków wystarczy towarzystwo świeżej sałaty z nowalikami i lekkim dipem.
Artur Rogalski
Ziemniaki: obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy 2 g soli i gotujemy przez 5 min od momentu wrzenia. Odcedzamy na sitku.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Dużą płaską blachę (może być taka z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
Marynata do ziemniaków: w dużej misce mieszamy olej z solą, czosnkiem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy ziemniaki i obtaczamy je w marynacie.
Pieczenie: łódeczki ziemniaczane z przyprawami przekładamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 min.
Porady
- Do pieczenia najlepiej sprawdzają się ziemniaki typu B, takie jak Irga, Irys lub Gala. Mają więcej skrobi niż w typie A, ale mniej od ziemniaków typu C. Dzięki temu po upieczeniu są odpowiednio miękkie i nie rozpadają się.
- Młodych ziemniaków nie musimy obierać ze skórek.
- Nie warto rezygnować ze wstępnego gotowania ziemniaków. W ten sposób szybciej się upieką i będą bardziej chrupiące, ponieważ podczas wstępnej obróbki woda częściowo odparuje.
- Zamiast granulowanego czosnku możemy użyć dwóch świeżych ząbków. Obieramy je z łupin, przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi przyprawami.
- Gotową przekąskę można posypać rozmarynem, ziołami prowansalskimi, świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
- Łódeczki z ziemniaków możemy także przygotować na grillu. Powinny być gotowe po ok. 20 min. Oczywiście, w trakcie grillowania należy je obracać, żeaby zarumieniły się równo z każdej strony.
Łódeczki ziemniaczane mogą być dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Świetnie smakują maczane w sosie aioli lub barbecue. W daniach obiadowych sprawdzą się w towarzystwie:
To zdecydowanie szybszy sposób ich przygotowania, jednak także bardziej kaloryczny. Łódeczki ziemniaczane z patelni smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie przez ok. 5 min z każdej strony.
W tym wariancie również warto wcześniej podgotować ziemniaki. Dzięki temu nie będziemy potrzebowali dużej ilości tłuszczu na patelni.
To zupełnie inny pomysł na przygotowanie ziemniaków. Kroimy je na pół, wydrążamy środek i nadziewamy wybranym farszem:
W zależności od tego, jaki farsz wybierzemy, nakładamy go przed włożeniem do piekarnika lub na gotowe już łódeczki z ziemniaków.
Komentarze