Ewa Niepytalska

Paneer pakora – smażony ser z Indii

Ocena:

0 (0)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Paneer pakora to smażona indyjska przekąska, w której sercu znajduje się rodzaj świeżego białego sera. Jej chrupiącą otoczkę tworzy aromatyczne ciasto z mąki besan i orientalnych przypraw. Można ją przyrządzić na szybko, tuż przed przyjściem gości. Można się nią też rozkoszować w samotności, ale uwaga – pakora z serem uzależnia! 

Składniki:

  • panir (paneer)  200 g

  • mąka z ciecierzycy  200 g

  • mąka kukurydziana  30 g

  • garam masala  5 g

  • chili  2 g

  • kurkuma  3 g

  • sól  6 g

  • woda  200 ml

  • olej  1 l

Paneer pakora – smażony ser z indii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ser paneer (panir) kroimy na mniejsze, prostokątne kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej do smażenia w głębokim tłuszczu. Docelowa temperatura to 180°C. 

  • Krok 2:

    Ciasto na pakorę: mąkę z ciecierzycy, mąkę kukurydzianą i przyprawy łączymy w misce. Stopniowo dodajemy wodę, cały czas mieszając masę rózgą. Kiedy uzyskamy dosyć gęstą konsystencję, mniej więcej taką, jak do ciasta na pancakes, nasza mikstura jest gotowa. 

  • Krok 3:

    Smażenie: upewniamy się, że olej jest odpowiednio rozgrzany. Możemy to zrobić poprzez wrzucenie odrobiny ciasta do garnka. Jeśli od razu stopniowo zacznie unosić się na powierzchnię, to znaczy, że tłuszcz jest wystarczająco gorący. Kostki sera paneer zanurzamy pojedynczo w cieście, upewniamy się, że są dokładnie pokryte i wrzucamy od razu na gorący olej. Smażymy do uzyskania złotobrązowego koloru (około 4 minut). Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i kładziemy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Paneer pakora jest gotowa do spożycia. 

Porady

  • Konsystencja ciasta na pakorę jest bardzo ważna, tylko dzięki niej nasza przekąska będzie atrakcyjna i chrupiąca. Ilość wody potrzebna do uzyskania idealnej masy zależy w dużej mierze od jakości mąki z ciecierzycy. Płynny składnik powinniśmy dodawać stopniowo i co chwila sprawdzać konsystencję. Ważne jest, żeby ciasto było dosyć gęste, jednolite i nie miało grudek, wtedy dobrze pokryje kostki sera. Wody nie może jednak być zbyt mało, ponieważ wtedy panierka będzie zbyt gruba i stanie się gumowata.    
  • Zamiast mąki kukurydzianej możemy użyć mąki ryżowej. Możemy też całkiem pominąć ten składnik, ale dzięki niemu panierka będzie bardziej chrupiąca. Można też dodać sodę oczyszczoną (około pół łyżeczki).  
  • Jeśli mamy więcej czasu, ser paneer możemy zamarynować przez 2 godziny w przyprawach, które w tym przepisie zostały dodane do ciasta na pakorę. Przekąska stanie się dzięki temu bardziej aromatyczna. 
  • Zakupienie sera paneer nie powinno być problemem, ale możemy też spróbować przyrządzić go samodzielnie. Potrzebujemy do tego tłustego mleka, soku z cytryny lub kwasku cytrynowego oraz odrobinę cierpliwości. Przygotowuje się go podobnie jak zwykły twaróg
  • Przekąski, takie jak paneer pakora czy samosy, nie istnieją bez garam masali. Jest to mieszanka przypraw, którą możemy zrobić sami. Składa się z kuminu, kolendry, kardamonu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i pieprzu. Wszystkie składniki (oprócz gałki) prażymy na patelni i miażdżymy za pomocą moździerza. 
  • Smażenie indyjskich przekąsek w cieście jest techniką, która niewiele różni się od japońskiej tempury. Obie panierki można wykorzystać do przyrządzania różnego rodzaju warzyw, na przykład brokułów, fasolki szparagowej, bakłażana lub kalafiora.  
  • Paneer pakora to przekąska, która doskonale komponuje się z tradycyjnymi indyjskimi dipami, takimi jak chutney z tamaryndowca lub mięty oraz raita. Żeby przemycić nieco polskich smaków, można wypróbować też śliwkowy chutney, który jest świetnym dodatkiem do serów.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne