Cukinia w cieście naleśnikowym

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 380 kcal Składniki na 4 porcje

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

naleśniki przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
380 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 186 głosów)


Składniki:

  • 2 nieduże cukinie
  • 25 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • 100 ml mleka
  • łyżka posiekanego szczypiorku (można dodać więcej lub zastąpić go natką)
  • olej
  • sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Cukinia w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry (ok. 1 cm grubości). W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić jajko i mieszając, dolewać mleko. Wsypać szczypiorek, doprawić solą, wymieszać. Ciasto ma uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej. Plastry cukinii zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać gorące, udekorowane ziołami.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 380

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy