Cukinia w cieście naleśnikowym to fantastyczny pomysł na smaczne, łatwe w przygotowaniu i lekkie danie. Poza tym jej wykonanie zajmie nam niecałe 15 minut. Usmażone warzywa wspaniale komponują się z sosem jogurtowym lub czosnkowym. Cukinia w cieście świetnie sprawdzi się także jako dodatek do potraw obiadowych.
Adobe Stock
(średnia 4.44 z 186 głosów)
Cukinia: myjemy ją, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Warzywo kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm.
Ciasto naleśnikowe: mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy proszek do pieczenia i sól. Wbijamy jajko. Wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy do momentu, aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji.
Smażenie: olej rozgrzewamy na patelni. Kawałki cukinii zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy je z dwóch stron na złoty kolor.
Podanie: cukinię w cieście naleśnikowym wykładamy na talerz.
Porady
- Cukinia w cieście naleśnikowym najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Nie polecamy odkładać jej na później. Jeśli jednak nie uda nam się jej zjeść, należy przełożyć ją do czystego naczynia, przykryć folią do żywności i odstawić do lodówki. Usmażone warzywo może stać w takich warunkach maksymalnie 2-3 dni.
- W wersji bezglutenowej mąkę pszenną zamieniamy na ryżową, gryczaną, jaglaną albo kukurydzianą. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć specjalnej mieszanki. Z pewnością znajdziemy ją w supermarkecie.
- Połowę mleka możemy zastąpić wodą gazowaną. Dodatek płynu sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i pulchne.
- Kawałki cukinii smażymy zazwyczaj na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. Ważne jest, żeby był on odporny na wysoką temperaturę. Równie dobrze sprawdzi się tutaj także masło klarowane lub smalec.
Cukinię w cieście naleśnikowym możemy podać zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Bez problemu możemy zajadać się nią między posiłkami. To proste danie polecamy podawać w towarzystwie:
Ciasto, w którym obtaczamy cukinię możemy dodatkowo wzbogacić o:
Cukinię możemy przygotować również w wersji fit. W takiej sytuacji myjemy dokładnie warzywo, a następnie kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Przekładamy je do miski i skrapiamy oliwą. Jeśli chcemy wzbogacić ich smak, możemy dodatkowo posypać je mielonymi migdałami oraz parmezanem. Świetnie sprawdzą się tutaj różne przyprawy takie jak oregano, bazylia, tymianek lub zioła prowansalskie. Plasterki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Po ok. 15-20 minut warzywa będą gotowe.
Komentarze