Kalafior pieczony w panierce

Kalafior pieczony w panierce z panko jest niezwykle chrupiący, a przy tym delikatniejszy niż w tradycyjnej. Pełnię smaku uwalnia skropiony aromatycznym sosem i zanurzany w dipie. Może być zarówno przystawką, podawaną na przyjęciach na stojąco, jak i pełnym daniem obiadowym, z dodatkiem ziemniaków i surówki. Do tego ta przekąska jest prosta w przygotowaniu i niskokaloryczna. Poniżej znajdziecie przepis na kalafior pieczony, który pokocha cała rodzina.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dodatki przekąski

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 182 głosów)

Kalafior pieczony w panierce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni Celsjusza. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Ząbki czosnku obieramy i siekamy.

  • 2.

    Przygotowanie kalafiora: usuwamy liście, dzielimy na różyczki wielkości kęsa i myjemy pod bieżącą wodą.

  • 3.

    Panierka: jajka roztrzepujemy. Ścieramy parmezan, który mieszamy z panko.

  • 4.

    Kalafior w panierce: różyczki zanurzamy w roztrzepanych jajkach, następnie dokładnie obtaczamy w panko z parmezanem.

  • 5.

    Pieczenie: kalafior pieczony w panierce układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 20 min, aż skorupka na różyczkach pięknie się zezłoci.

  • 6.

    Składniki na sos: sos ostre chili, sos słodkie chili, majonez i miód, łączymy w małej misce na gładką emulsję. Chrupiące różyczki układamy w stosy, lekko skrapiamy przygotowanym sosem, resztę zostawiamy do maczania i posypujemy posiekaną natką pietruszki (1 łyżka).

  • 7.

    Dip do kalafiora: 300 ml jogurtu naturalnego mieszamy z 1–2 łyżkami majonezu, 1/3 pęczka posiekanego świeżego koperku, posiekanymi 1–2 ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem do smaku.

Porady

  • Kalafior pieczony w panierce świetnie nadaje się do przygotowania buddha bowl, czyli kolorowych mis pełnych warzyw.
  • Żeby mieć pewność, że kalafior pieczony w panierce będzie miękki i delikatny, można wcześniej krótko go obgotować, a następnie osuszyć różyczki.
  • Jeżeli lubisz eksperymenty z panierką, idealny będzie dla ciebie przepis na indyjską przekąskę – pakorę z kalafiora, otoczoną mąką pszenną i z ciecierzycy.
  • Kalafior pieczony w panierce to świetna przekąską na imprezę, ale równie dobry będzie na lekką kolację. Z kolei podany w towarzystwie ziemniaków z wody lub pieczonych bądź domowych frytek będzie świetnym daniem obiadowych. Do tego obowiązkowo podajemy surówkę, np. colesław lub mizerię.

Notka redakcyjna

Kalafior pieczony w panierce – jak zrobić chrupiącą panierkę?

Podstawą kalafiora pieczonego w panierce jest oczywiście odpowiednio przygotowana, chrupiąca otoczka. Na co zwrócić szczególną uwagę, by uzyskać pożądany efekt? Na temat panierek przygotowywanych w uznanych miejscach, serwujących smażone w głębokim tłuszczu rarytasy, krążą prawdziwe legendy. My proponujemy prosty sposób, czyli wykorzystanie popularnej ostatnio, japońskiej bułki tartej – panko. Usmażymy w niej zarówno perfekcyjnego, polskiego schabowego, jak i śródziemnomorskie owoce morza. W naszym przepisie proponujemy dodatek startego parmezanu i wcześniejsze obtaczanie w roztrzepanym jajku. Te składniki sprawią, że panierka idealnie pokryje różyczki kalafiora, a warzywo zyska nowy wymiar smaku.

Sekret tkwi w samej strukturze panko, na którą składają się większe kawałki chleba rozdrabnianego bez skórki. Dzięki temu nawet smażone w głębokim tłuszczu kawałki warzyw czy mięsa, chłoną mniej tłuszczu i pozostają bardziej i dłużej chrupiące. A kalafior pieczony w panierce będzie wprost wyśmienity. Jeżeli lubisz eksperymenty z teksturą, sprawdź aż 7 pysznych sposobów na chrupiące mięsa, ryby i warzywa.


Kalafior – co można z niego zrobić?

Kalafior to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, dlatego przygotowany w panko, stanowi świetną alternatywę dla tłustych, mącznych frytek, czy innych, ciężkostrawnych przekąsek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście kalafiora pieczonego w panierce, koniecznie musicie to zmienić. A jak jeszcze można go podać? Można postawić na prostotę, która odkryje pełnię smaku. Wystarczy różyczki kalafiora skropić oliwą, posypać ziołami i upiec w piekarniku. Tak przygotowany możemy zjeść z dipami lub dodać do sałatki.

Choć latem kalafior łączymy chętnie z bułką tartą podsmażoną na maśle, możemy sięgnąć również po całą gamę przepisów. Na domowy obiad świetnie sprawdzi się stek z kalafiora lub kotlety na jego bazie. Warto wiedzieć, że kalafior świetnie komponuje się również z curry. A kiszony kalafior nie tylko świetnie sprawdzi się w towarzystwie hummusu, ale również w pojedynkę może wspomagać nasz układ odpornościowy przez cały rok. Nie można też zapomnieć o zupie, która często gości na polskich stołach, szczególnie latem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy