Kalafior pieczony w panierce

Kalafior pieczony w panierce. Przepis na kalafiora na chrupiąco z dipem z naturalnego jogurtu.

DodatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 181 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºc. Kalafior oczyszczamy z liści i dzielimy na różyczki wielkości kęsa. Różyczki zanurzamy w roztrzepanych jajkach, następnie dokładnie obtaczamy w panko wymieszanym z parmezanem
    i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. pieczemy ok. 20 min, aż skorupka na różyczkach pięknie się zezłoci.
  • 2.Składniki na sos: sos ostre chili, sos słodkie chili, majonez i miód, łączymy w małej misce na gładką emulsję. Chrupiące różyczki układamy w stosy, lekko skrapiamy przygotowanym sosem, resztę zostawiamy do maczania i posypujemy posiekaną natką pietruszki (1 łyżka).
  • 3.Dip do smażonych kalafiorów: 300 ml jogurtu naturalnego mieszamy z 1–2 łyżkami majonezu, 1/3 pęczka posiekanego świeżego koperku, posiekanymi 1–2 ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem do smaku.

Porady

Zobacz też: zupa kalafiorowa z selerem i pasternakiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy