Sernik z jabłkami z pewnością ucieszy wszystkich miłośników tradycyjnych wypieków. A jeśli macie wątpliwości, czy takie owoce pasują do sernika, to już po pierwszym kęsie przestaniecie je mieć. Kruchy spód, delikatna twarogowa masa, soczyste, lekko kwaskowe jabłka i słodka chrupiąca kruszonka – to nie może brzmieć lepiej. Co więcej, wykonanie sernika z jabłkami jest wyjątkowo łatwe.
iStock
(średnia 4.43 z 214 głosów)
Kruche ciasto: mąkę mieszamy na stolnicy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Dodajemy jedno jajko i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części – większą i mniejszą (¼ ciasta). Obydwie owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.
Masa serowa: miksujemy twaróg ze śmietanką przy użyciu blendera na gładką masę. Wsypujemy budyń, cukier biały (200 g) i waniliowy. Dodajemy jajka i ucieramy mikserem, bez napowietrzania masy.
Jabłka: myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do osobnej miski i mieszamy z cukrem (50 g) i cynamonem.
Złożenie ciasta: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wyjmujemy większą część ciasta z lodówki, kroimy w plastry i układamy na dnie i po bokach tortownicy o średnicy 26 cm. Na ciasto nakładamy masę serową, a na wierzch – jabłka. Następnie wyjmujemy z lodówki pozostałe ciasto i ścieramy je na tarce o grubych oczkach, przykrywając całą powierzchnię jabłek.
Pieczenie: sernik z jabłkami i kruszonką wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 60 min.
Porady
- Sernik z jabłkami najlepiej wychodzi na twarogu, który zmielicie w domu. Możecie to zrobić blenderem lub przy użyciu maszynki do mielenia mięsa. Samodzielnie przygotowany ser nie będzie zawierał zbędnych substancji spulchniających i konserwujących.
- Jeśli jednak zależy wam na czasie, możecie użyć gotowego sera mielonego na sernik.
- Jabłka możecie także uprażyć na patelni z cukrem i cynamonem lub wykorzystać jabłka ze słoika.
- Chcecie zredukować ilość cukru? Warto zastąpić go erytrolem.
- Do masy serowej możecie dodać 200 g mascarpone, aby sernik z jabłkami był jeszcze bardziej aksamitny w smaku.
- Gotowe ciasto dobrze jest studzić stopniowo. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, następnie uchylamy drzwiczki i dopiero po 10–20 minutach wyjmujemy sernik na kratkę. Dopiero gdy całkowicie wystygnie, zdejmujemy boczne ścianki, owijamy go folią i wstawiamy do lodówki.
Zarówno sernik z jabłkami, szarlotka, jak i domowe przetwory z tych owoców najlepiej wychodzą na kwaśnych odmianach, takich jak:
Do tego przepisu możecie dodać następujące składniki:
Komentarze