Niebiański sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami to przepis na pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser do kawy lub herbaty. Puszysty i jednocześnie chrupiący sernik z jabłkami na spodzie z ciasteczek, to wypiek dla wszystkich fanów serników oraz szarlotek. Deser ten zachwyci zarówno domowników jak i znajomych. Zobacz, jak przygotować sernik z jabłkami i ciesz się wyjątkowym połączeniem twarogu oraz jabłek. Nie zwlekaj! Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 5/2020. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży.

dodany przez: mojegotowanie

Ciasta serniki Desery pianka

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Kalorie:
390 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 213 głosów)


Kroki przygotowania:

  • tortownica 1.

    Sernik z jabłkami to proste w przygotowaniu ciasto. Zaczynamy od wyłożenia spodu tortownicy o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Następnie kruszymy ciastka. Możemy wykorzystać do tego blender lub zwykły tłuczek do ziemniaków. Masło (100g) wrzucamy do rondelka i cały czas mieszając rozpuszczamy. Roztopione masło mieszamy z pokruszonymi ciastkami i przekładamy do formy, dociskamy. Tortownicę z przygotowanym spodem do sernika z jabłkami wstawiamy do lodówki.

  • masa sernikowa 2.

    W następnej kolejności przystępujemy do przygotowania masy do sernika z jabłkami. Żelatynę zalewamy 40 ml zimnej wody i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Śmietankę (250 ml) przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Odciskamy nadmiar wody z żelatyny, dodajemy żelatynę do śmietany i dokładnie mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Do misy robota wkładamy twaróg, mascarpone, cukier puder (100 g) i ekstrakt. Dodajemy śmietankę i miksujemy. Następnie przekładamy na spód sernika i wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w lodówce i chłodzimy około 4 godzin.

  • karmel 3.

    Przepis na sernik z jabłkami na wierzchu zawiera również polewę karmelową. Do garnuszka z grubym dnem wsypujemy cukier puder (100 g), wlewamy 50 ml wody. Podgrzewając na średnim ogniu i mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu bez mieszania aż cukier nabierze złotego koloru. Wlewamy kremówkę (100 ml) i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. 

  • jabłka 4.

    Ostatnim krokiem jest przygotowanie jabłek do sernika. Masło (25g) podgrzewamy na patelni z cukrem aż się spieni. Jabłka myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Dodajemy jabłka i ponownie gotujemy przez 6-8 minut, aż zmiękną. Na serniku dekoracyjnie układamy jabłka i polewamy karmelem.

Kalorie: 390

Ilość porcjii: 14

Porady

  • Kupując jabłka do sernika z jabłkami, warto sięgnąć po jabłka odmiany reneta. Ta odmiana świetnie sprawdzi się do tego przepisu.
  • Do sernika z jabłkami warto dodać również odrobinę cynamonu, który idealnie komponuje się ze smakiem jabłek. Sernik z jabłkami i cynamonem ma cudowny korzenny aromat
  • Jak zrobić sernik z jabłkami? Do powyższego przepisu niezbędna będzie forma o średnicy 20 cm. Najwygodniej wybierać tortownicę z odczepianym dnem, aby było łatwo wyciągnąć i pokroić wypiek

Notka redakcyjna

Popularne w kuchni odmiany jabłoni

Reneta to jedna z najpopularniejszych odmian jabłoni w Polsce. Pochodzi z Francji, gdzie prawdopodobnie została wyhodowana w klasztorze cystersów w XVII w. Doskonale sprawdzą się w wielu przepisach. Można z niej przygotować nie tylko pyszne ciasta, ale również domowe przetwory i kompoty. Smak tych jabłek jest lekko kwaskowaty, dlatego też doskonale się komponują ze słodkimi wypiekami. Odmiana, która również świetnie sprawdza się w kuchni, to papierówka. Z jej wykorzystaniem można przygotować zarówno wyśmienitą szarlotkę jak i konfiturę. Mimo, że papierówki powoli odchodzą w zapomnienie, nie warto o nic zapominać, gdyż oprócz pysznego smaku, mogą pochwalić się również licznymi właściwościami zdrowotnymi. Popularną w wypiekach odmianą jabłoni jest też antonówka. Oprócz ciast, można wykorzystać ją do soków czy domowej roboty musów. Te ostatnie to z kolei świetny dodatek np. do naleśników. Warto więc sięgnąć zarówno po te jak i pozostałe odmiany jabłek, gdyż każda z nich wyróżnia się innym smakiem i sprawdzi się w różnych przepisach.

Przepis na crumble z jabłkami

Przepis na crumble z jabłkami to pomysł na przygotowanie szybkiego i pysznego deseru. Crumble to inaczej owoce pod kruszonką, które najlepiej smakują serwowane z lodami waniliowymi. Aby przygotować ten deser, zaczynamy od obrania 6 jabłek ze skórki, usunięcia gniazd nasiennych i pokrojenia ich w kostkę. Tak przygotowane owoce umieszczamy w misce, do której dodajemy 4 łyżeczki cukru i opakowanie suszonej żurawiny. Całość dokładnie mieszamy i umieszczamy w kokilkach. Następnie przygotowujemy kruszonkę: 100 g masła siekamy ze szklanką cukru, szklanką mąki i łyżeczką cynamonu. Możemy dodać również garść posiekanych owoców włoskich. Gdy z ucierania podanych składników, powstanie nam kruche ciasto, nakładamy je na owoce. Tak przygotowane crumble z jabłkami pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. To łatwy i smaczny deser, który możecie przygotować zaledwie w kilka chwil.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy