Sernik z rabarbarem

Sernik z rabarbarem na spodzie z herbatników jest jednocześnie słodki i lekko kwaśny. To wspaniały orzeźwiający deser na ciepłe dni. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy, a także na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Sprawdzi się też jako ukoronowanie biesiad przy grillu. Przepis na ciasto z rabarbarem jest dość szybki, a wykonanie naprawdę łatwe. Tego trzeba koniecznie spróbować.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 188 głosów)

Sernik z rabarbarem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • herbatniki 1.

    Spód z herbatników: tortownicę o śr. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Roztapiamy masło, a herbatniki dokładnie kruszymy. Po przestudzeniu łączymy je, dodajemy cukier (60 g) oraz sól (szczypta). Powstałą masę wykładamy spód i boki formy, schładzamy.

  • twarog 2.

    Masa serowa: cytrynę wyparzamy i ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Białka oddzielamy od żółtek. Ser mielimy dwukrotnie, przekładamy do miski, miksujemy z cukrem (350 g), proszkiem budyniowym, skórką cytrynową i sokiem, żółtkami oraz nasionami z laski wanilii. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany ser wylewamy na spód z herbatników.

  • piekarnik 3.

    Pieczenie sernika: ciasto wstawiamy na 12 min. do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C. Otwieramy piekarnik, żeby ciepło uciekło. Zamykamy, ustawiamy temperaturę na 120°C i pieczemy 1 godz.; po 30 minut przykrywamy wierzch folią aluminiową, żeby sernik się nie przypalił. Odstawiamy go na 6 godz.

  • rabarbar 4.

    Rabarbar: obieramy go i kroimy w plasterki. Łączymy z cukrem (45 g), odstawiamy na 1 godz. Po tym czasie odsączamy powstały sok i zagotowujemy go. Mąkę ziemniaczaną łączymy z odrobiną zimnej wody i dodajemy do gotującego się soku. Wkładamy rabarbar, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 5 min. Na
    koniec dodajemy starty imbir. Rabarbarową masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Sernik z rabarbarem jest gotowy do podania!

     

Porady

  • Sernik z rabarbarem można przygotować również na spodzie z kruchego ciasta.
  • W wersji bardzo szybkiej zrobimy sernik z rabarbarem bez spodu i z twarogiem z wiaderka.
  • Herbatniki można zastąpić innymi kruchymi ciastkami lub krakersami dla podkręcenia smaku.
  • Jeśli nie przepadamy za kwaśnym smakiem rabarbaru możemy połączyć go z truskawkami, całość będzie bardziej słodka.
  • Sernik z rabarbarem wymaga dodania sporo cukru. W roli słodzika sprawdzi się zdrowszy zamiennik w postaci ksylitolu lub erytrolu. Dodatkowo warto wybierać łodygi o ciemnej, czerwonej barwie, są słodsze.
  • Do zrobienia ciasta odpowiedni będzie też mrożony rabarbar.

Notka redakcyjna

Sernik z rabarbarem i co jeszcze?

Rabarbar to inaczej rzewień – tak go kiedyś nazywano. Można z niego zrobić naprawdę sporo smacznych rzeczy. Ze względu na swoją kwaskowatość, idealnie pasuje zarówno do wypieków na słodko, jak i na słono. Latem często pojawia się w formie niezwykle orzeźwiającego kompotu rabarbarowego do obiadu. Robi się z niego również lemoniadę z miodem.


Słodkie propozycje to oczywiście sernik z rabarbarem, w wersji pieczonej i na zimno. Idealnie pasuje też do puszystego ciasta drożdżowego, pieczonego w blaszce lub w formie drożdżówek. Na szybki deser zrobimy ciasto ucierane z rabarbarem lub muffinki rabarbarowe. A na śniadanie racuchy z rabarbarem oprószone cukrem pudrem albo polane syropem z agawy.


Żeby dłużej cieszyć się jego smakiem warto go mrozić na zimę lub zrobić dżem z rabarbaru.


Rabarbar – właściwości

Co ciekawe w Polsce rabarbar uważany jest za warzywo, ale są kraje, w których uznawany jest za owoc, np. w USA. Jest cennym źródłem wielu witamin: A, E, C, a także potasu i fosforu. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, więc ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Ceniony jest również za swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, obniża też poziom cholesterolu i opóźnia proces starzenia się komórek. A do tego jest niskokaloryczny.

Jednak ze względu na wysokie stężenie kwasu szczawiowego powinien być jedzony z umiarem, zwłaszcza przez osoby zmagające się chorobami nerek i przez kobiety w ciąży. Największa ilość znajduje się w liściach, ale w kuchni najczęściej wykorzystuje się same łodygi.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy