Sernik z rabarbarem

Sernik z rabarbarem to marzenie dla fanów serników i sezonowego kwaskowatego rabarbaru. Ciasto z rabarbarem w takiej serowej wersji zaskoczy pysznym smakiem!  Spód z herbatników idealnie komponuje się z serową masą - bardzo kremową i aksamitną, a także rabarbarowym wierzchem. Sernik z rabarbarem nie jest za słodki, po prostu jest bajeczny! Wypróbujcie ten przepis nie tylko na specjalne okazje - sernik z rabarbarem urozmaici niejedno rodzinne spotkanie.

dodany przez: mojegotowanie

serniki ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 187 głosów)


Kroki przygotowania:

  • herbatniki 1.

    Sam spód tortownicy o śr. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki dokładnie kruszymy, a masło roztapiamy. Następnie herbatniki na spód do sernika z rabarbarem łączymy z płynnym masłem, cukrem (60 g) oraz solą (szczypta). Powstałą masą wykładamy spód i boki formy, schładzamy.

  • twarog 2.

    Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mielony twaróg (z wiaderka lub zmielony 2-krotnie w domu) miksujemy z cukrem (350 g), proszkiem budyniowym, skórką otartą z cytryny i sokiem cytrynowym, żółtkami oraz nasionami z laski wanilii. Dodajemy ubite na sztywno białka. Masę serową wylewamy na spód z herbatników.

  • piekarnik 3.

    Sernik z rabarbarem wstawiamy na 12 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C. Otwieramy piekarnik, aby ciepło uciekło. Zamykamy, ustawiamy temperaturę na 120°C i pieczemy 1 godz.; po 30 minut przykrywamy wierzch folią aluminiową, aby się nie przypalił. Sernik z rabarbarem studzimy przez 6 godz.

  • rabarbar 4.

    Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Łączymy z cukrem (3 łyżki), odstawiamy na 1 godz. Po tym czasie odsączamy powstały sok i zagotowujemy go. Mąkę ziemniaczaną łączymy z odrobiną zimnej wody i dodajemy do gotującego się soku.
    Wkładamy rabarbar, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 5 min. Na
    koniec dodajemy starty imbir. Rabarbarową masę rozprowadzamy na wierzchu. Sernik z rabarbarem jest gotowy do podania!

Porady

Sernik z rabarbarem to przepis, który ma kilka etapów - zaczynając od tego najłatwiejszego jak spód z herbatników, przechodząc przez serową masę, a kończąc na rabarbarowym wierzchu. Z naszymi podpowiedziami i czasem na pewno się uda!

Notka redakcyjna

Rabarbar to inaczej rzewień. Tak niegdyś nazywano rabarbar. Tylko niektórzy z nas pamiętają smak placka i kompotu z rabarbarem, które towarzyszą nam przez krótką chwilę, bowiem sezon na rzewień obejmuje w Polsce tylko maj i czerwiec, tym bardziej więc trudno nim się przejeść. Kiedy mamy okazję, wykorzystujmy go w kuchni, ile się tylko da! Nasze możliwości nie kończą się na wypiekach i napojach – można z niego przygotować również dżemy, sosy, galaretki, puddingi, dressingi, a nawet wino.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy