Sernik z rabarbarem na kruchym spodzie jest jednocześnie słodki i lekko kwaśny. To wspaniały orzeźwiający deser na ciepłe dni. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy, a także na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Sprawdzi się też jako ukoronowanie biesiad przy grillu. Przepis na ciasto z rabarbarem jest dość łatwy, a przygotowanie składników i pieczenie nie zajmuje wiele czasu. Koniecznie go wypróbujcie.
Sernik z rabarbarem / fot. StockFood
(średnia 4.45 z 189 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nastawiamy na 220°C. Tortownicę na sernik z rabarbarem (o średnicy 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy w plasterki. Łączymy z 25 g cukru i odstawiamy, żeby puściły sok.
Kruche ciasto: mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na blat roboczy. Masło kroimy w kostkę i rozcieramy w palcach z suchymi składnikami. Dodajemy żółtko i zimną wodę. Zagniatamy ciasto tylko do połączenia składników. Wykładamy nim foremkę i wstawiamy do lodówki.
Masa serowa: twaróg mielimy dwukrotnie. Miksujemy go z serkiem mascarpone, kremówką i budyniem. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Jajka ucieramy z cukrem (200 g), aż staną się puszyste. Delikatnie łączymy je z masą serową. Całość wylewamy na kruchy spód.
Pieczenie sernika: ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 12 minut. Otwieramy drzwiczki, żeby ciepło uciekło. Zamykamy, ustawiamy temperaturę na 120°C i pieczemy przez godzinę. Studzimy.
Rabarbar: odsączamy powstały sok i zagotowujemy go. Mąkę ziemniaczaną łączymy z odrobiną zimnej wody i dodajemy do garnka. Dokładnie mieszamy, żeby rozprowadzić skrobię. Wkładamy rabarbar, doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez 5 min, po czym zdejmujemy z palnika i studzimy.
Podanie: rabarbar rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Sernik dobrze chłodzimy w lodówce, zanim podzielimy go na porcje i zaserwujemy, najlepiej przez kilka godzin.
Porady
- Pamiętajmy, żeby nie miksować masy serowej zbyt długo, inaczej za bardzo ją napowietrzymy i ciasto popęka w trakcie pieczenia.
- Bardzo szybka i niezwykle prosta wersja deseru to sernik z rabarbarem bez spodu i z twarogiem z wiaderka.
- Jeśli chcemy, żeby nasz wypiek był słodszy, możemy połączyć rabarbar z dżemem malinowym lub świeżymi, sezonowymi owocami.
- Sernik z rabarbarem będzie mniej kaloryczny, jeśli zamiast cukru użyjemy słodzika w postaci ksylitolu lub erytrolu. Warto wybierać łodygi o ciemno-czerwonej barwie, które są słodsze. Nie trzeba wtedy dodawać dużych ilości cukru do ciasta.
- Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do czerwca i to wtedy najczęściej pojawiają się na naszych stołach aromatyczne, słodko-kwaśne wypieki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby przyrządzić taki sernik jesienią lub zimą. Możemy wtedy wykorzystać mrożony rabarbar. Trzeba go odpowiednio przygotować, kiedy jest świeży. Kroimy łodygi w mniejsze kawałki i blanszujemy je, czyli zanurzamy we wrzątku na 30 sekund, a następnie wrzucamy do lodowatej wody. Osuszamy je i wkładamy do woreczków foliowych. Przechowujemy w zamrażarce przez 6 miesięcy.
- Ciasto kruche możemy wzbogacić za pomocą kakao lub mąki kokosowej. Są to smaki, które świetnie współgrają z kwaskowym rabarbarem.
- Ciekawym pomysłem na efektowny deser jest wymieszanie masy serowej z syropem z rabarbaru. Nabiera wtedy pięknej, różowej barwy. Taki wypiek idealnie komponuje się z polewą z białej czekolady.
Proponujemy przepis na pyszny, sezonowy wypiek w wersji podstawowej, z trzema prostymi warstwami – kruchym spodem, masą serową z mascarpone i rabarbarem. Możemy jednak wzbogacić go różnymi dodatkami. Przygotowując się na przyjęcie w ogrodzie, warto upiec na przykład:
Rabarbar to inaczej rzewień – tak go kiedyś nazywano. Można z niego zrobić naprawdę sporo smacznych rzeczy. Latem często pojawia się jako niezwykle orzeźwiający kompot z rabarbaru do obiadu. Możemy również zrobić z niego lemoniadę z miodem. Jeśli chodzi o wypieki, sernik z rabarbarem to rozkoszny deser na każdą okazję, ale warto także wypróbować:
Na śniadanie proponujemy przyrządzić racuchy z rabarbarem oprószone cukrem pudrem lub polane syropem z agawy. Żeby dłużej cieszyć się smakiem tej sezonowej rośliny, polecamy zrobić z niej dżem.
Nie ma lepszego deseru na upalne dni niż sernik na zimno. Z powodzeniem można go przyrządzić w wersji z rabarbarem. Żeby wyeliminować konieczność używania piekarnika, wystarczy, że zamienimy kruche ciasto na spód z maślanych herbatników lub krakersów. Kremowa masa na zimno powstanie, jeśli twaróg, serek mascarpone i śmietankę połączymy z żelatyną. Weganie mogą użyć jej roślinnego odpowiednika, czyli agar-agar. Rabarbar – gwiazdę naszego deseru – możemy ułożyć na ciasteczkowym spodzie i zalać masą lub stworzyć efektowną galaretkę, która ukoronuje sernik. Warto dodać sezonowe owoce, takie jak truskawki i poziomki.
W Polsce rabarbar uważany jest za warzywo, ale są kraje, na przykład USA, w których opisuje się go jako owoc. Jest cennym źródłem wielu witamin: A, E i C, a także potasu i fosforu. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Ceniony jest również za swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Obniża poziom cholesterolu i opóźnia proces starzenia się komórek. Gdyby tego było mało, jest na dodatek niskokaloryczny. Jednak ze względu na wysokie stężenie kwasu szczawiowego powinien być jedzony z umiarem, zwłaszcza przez osoby zmagające się chorobami nerek i kobiety w ciąży. Największa ilość kwasu znajduje się w liściach, ale w kuchni najczęściej wykorzystuje się same łodygi.
Komentarze