Sernik krakowski

Sernik krakowski z lukrem cytrusowym, to tradycyjny świąteczny sernik na kruchym spodzie z charakterystyczną kratką z wierzchu. Klasyczny sernik z rodzaju ciężkich i treściwych strukturą masy serowej,

Dodany przez:

sernik krakowski

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 osób
Ocena:

(średnia 3.08 z 12 głosów)

Składniki

  • Ciasto kruche ( forma o wymiarach 20 x 30 cm )
  • margaryna 130 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • jajko
  • mąka pszenna 270 g
  • szczypta soli
  • rozkłócone jajko
  • Masa serowa
  • ser biały 1 kg
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • duże jajka 7
  • masło 100 g
  • rodzynki 100 g+ łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Lukier
  • cukier puder 1 szklanka
  • sok z pomarańczy
  • otarta skórka z pomarańczy

Przygotowanie

  1. Przygotowanie Przesianą mąkę z cukrem pudrem mieszamy z odrobiną soli. Dodajemy jajko i zimną margarynę, wszystkie składniki siekamy i zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie dzielimy na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy spód ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce 15-20 minut. Następnie spód ciasta zapiekamy w temperaturze 170 °C przez 10 minut. Pozostałą część ciasta owijamy folią spożywczą i chłodzimy. Rodzynki zalewamy gorąco wodą i odstawiamy na 5 minut, następnie odcedzamy na durszlaku. Rodzinki mieszamy z mąką ziemniaczaną, wówczas nie opadną na dno. Ser mielimy trzykrotnie. Starannie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Kolejno dodajemy na przemian żółtka i zmielony ser. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę serową łączymy z pianą, mieszamy na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodajemy skrobię ziemniaczaną i rodzynki, mieszamy. Masę serową przekładamy na zapieczony spód. Pozostałą, cienko rozwałkowaną część ciasta wykrawamy radełkiem na cienkie paski. Paski układamy ukośnie tworząc kratkę, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Sernik pieczemy przez 50-55 minut w temperaturze 170 °C na rumiany kolor. Ciasto po upieczeniu pozostaje w piekarniku, aż całkowicie wystygnie. Owoc mandarynki lub pomarańczy zalewamy wrzącą wodą, następnie ścieramy skórkę. Cukier puder przesiewamy, dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Wystudzone ciasto lukrujemy. * Jeśli nie posiadamy maszynki do mielenia lub praski ser biały blendujemy z żółtkami z dodatkiem 1/3 szklanki mleka, wówczas dodatkowo dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej.

Wskazówki

* Jeśli nie posiadamy maszynki do mielenia lub praski ser biały blendujemy z żółtkami z dodatkiem 1/3 szklanki mleka, wówczas dodatkowo dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej.

ciasta sernik twaróg sernik krakowski sernik krakowski z kratką
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze