Sernik krakowski

Sernik krakowski to tradycyjne ciasto – obowiązkowo zrobione na kruchym spodzie, z charakterystyczną kratką na wierzchu, polaną cytrynowym lukrem. Jest to jeden z deserów, z których słyniemy za granicą. To wprost idealna propozycja na święta, ale można go przygotowywać również na wiele innych okazji lub po prostu na co dzień. Przepis jest bardzo łatwy do odtworzenia – sprawdź, jak wykonać klasyczny sernik po krakowsku z rodzynkami!

dodany przez: Julita gotuje

ciasta serniki

Czas przygotowania:
2godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.33 z 171 głosów)

Sernik krakowski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Kruche ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier puder (50 g), szczyptę soli, masło kroimy w kostkę bezpośrednio do miski (200 g). Następnie oddzielamy żółtka od 4 jajek i dodajemy je do pozostałych składników (białko odkładamy na później). Szybko wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  • 2.

    Przygotowanie składników: rodzynki: zalewamy gorącą, przegotowaną wodą, pozostawiamy do napęcznienia przez 15–20 minut. Po tym czasie odcedzamy je. Ser mielimy w maszynce, najlepiej 3 razy. Wyjmujemy z lodówki 150 g masła i ser.

  • 3.

    Wałkowanie ciasta: wyjmujemy je z lodówki. Dzielimy na dwie części, zachowując proporcję 2/3 i 1/3. Mniejszy kawałek zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Większy rozwałkowujmy na wielkość blachy.

  • 4.

    Podpiekanie spodu: piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Blachę (25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasto, dobrze dociskamy i wsadzamy do piekarnika. Podpiekamy przez ok. 15 minut – na bladozłoty kolor. Następnie blachę wyjmujmy do wystudzenia, ale nie wyłączamy piekarnika.

  • 5.

    Masa serowa: miękkie masło (150 g), 5 jajek (rozmiar M), cukier puder (150 g), zmielony ser, budyń (mąkę ziemniaczaną, ok. 50 g) miksujemy w większej misce na gładką masę. Na koniec dosypujemy 150 g cukru pudru i namoczone rodzynki. Mieszamy ręcznie. Masę serową przekładamy na podpieczony spód (może być ciepły).

  • 6.

    Kratka z ciasta: drugą część ciasta rozwałkujemy (na grubość ok. 2 cm) i wycinamy paski, które układamy na wzór kratki na masie serowej.

  • 7.

    Pieczenie sernika: ciasto pieczemy ok. 60 minut w 160 stopniach Celsjusza, w trybie góra–dół,  do suchego patyczka. Wyjmujemy go z piekarnika dopiero po kilku minutach.

  • 8.

    Lukier: wyciskamy sok z cytryny (ok. 75 ml), dodajemy cukier puder (120 g), ucieramy. Gęstość możemy regulować cukrem pudrem, jeśli wyjdzie zbyt rzadki, dosypujemy więcej, jeśli zbyt gęsty – możemy dodać gorącą wodę lub sok z cytryny. Lukrem pokrywamy wystudzony sernik krakowski.

     

Porady

  • Składniki na sernik krakowski powinny mieć temperaturę pokojową, co oznacza, że trzeba je wyjąć z lodówki, minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta. Pamiętajmy jednak, że część masła na kruchy spód musi być dobrze schłodzona.
  • Tradycyjny sernik krakowski przygotowuje się z własnoręcznie mielonego twarogu. Warto jednak pamiętać, by zmielić go 3-krotnie w celu uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Jeśli zdecydujemy się wykorzystać ser twarogowy, należy go zmielić w maszynce do mielenia lub przecisnąć przez praskę. Jeśli nie mamy tych urządzeń, możemy wykorzystać do tego celu blender. W takim przypadku rekomendujemy zblendować twaróg z dwoma żółtkami, 1/3 szklanką mleka i łyżką skrobi ziemniaczanej (ma ona na celu zagęścić strukturę sera).
  • Sernik krakowski z wiaderka ma zupełnie inną konsystencję niż masa ze zmielonego sera. To dobre rozwiązanie, gdy nie mamy czasu na przygotowanie twarogu.
  • Do sernika krakowskiego możemy dodać bakalie –  najpopularniejszy dodatek to oczywiście rodzynki lub skórka pomarańczowa. Niemniej jednak, zamiast nich można dodać np. żurawinę, orzechy, suszone morele czy śliwki. W ten sposób nasz wypiek zyska na smaku!
  • Jeśli nie przepadamy za lukrem, możemy nieco zmodyfikować przepis na sernik po krakowsku, posypując go cukrem pudrem. Możemy zrobić też polewę czekoladową.

Notka redakcyjna

Sernik krakowski bez spodu

Jednym z ciekawych wariantów tego ciasta jest sernik bez spodu. Można przyrządzić go zarówno na masie z sera twarogowego (samodzielnie mielonego), jak i z sera z wiaderka (dobrej jakości). Przepis jest bardzo łatwy do odtworzenia – wystarczy pominąć krok przygotowania ciasta kruchego i do formy wlać samą masę serową. Jest to opcja rekomendowana dla osób na diecie bezglutenowej. To także świetna opcja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu.

Sernik krakowski na spodzie bez pieczenia

Jeśli zależy nam na naprawdę szybki przygotowaniu ciasta to możemy pominąć kroki związane z przygotowaniem spodu. Możemy zrobić go w ekspresowy sposób, wystarczy użyć ciastka maślane, herbatniki lub krakersy. Kruszymy je i mieszamy z rozpuszczonym masłem, wykładamy na dnie blachy i na to wylewamy masę serową. Zdrową alternatywą jest spód wykonany z połączenia daktyli z nerkowcami lub innymi orzeszkami. Składniki mielimy i wykładamy na dnie blachy. Niestety zrezygnowanie z przygotowania ciasta wiąże się również z tym, że nie będzie ono miało kratki na wierzchu. Ale lukier jak najbardziej może być użyty.

Sernik krakowski na ciemnym spodzie

Sernik na ciemnym spodzie jest alternatywną wersją tradycyjnego sernika krakowskiego. Cały zabieg jest bardzo prosty. Wystarczy na etapie przygotowywania kruchego ciasta dosypać do niego kakao (ok. 50 g). I tutaj mamy dwie opcje. Możemy dodać je do całego ciasta - wtedy kratka również będzie kakaowa - lub tylko do części przeznaczonej na spód.

Bardziej zaawansowana wersja sernika na ciemnym spodzie, to dodatek czekolady (ok. 50 g). Możemy ją wcześniej rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do ciasta. Ale koniecznie musi być dobrze przestudzona. Taki spód będzie mocno czekoladowy. W szybszej wersji wystarczy drobno posiekać czekoladę i wymieszać razem z ciastem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy