Sernik krakowski

Sernik krakowski z cytrynowym lukrem to tradycyjny sernik na kruchym spodzie z charakterystyczną kratką z wierzchu. Jest to jeden z deserów, z których słyniemy za granicą. Sernik krakowski jest idealny na Wielkanoc, ale można go przygotowywać również na wiele innych okazji. Przepis na sernik krakowski jest bardzo łatwy do odtworzenia – sprawdź jak wykonać tradycyjny polski wypiek! 

dodany przez: Julita gotuje

Ciasta serniki

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.33 z 171 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Sernik krakowski spód 1.

    Przepis na sernik krakowski zaczynamy od wyrobienia wszystkich składników spodu na gładkie ciasto i podzielenia ich na 2 części. Pierwszą część  należy rozwałkować na wielkość blachy (25 x 35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze docisnąć i schłodzić przez ok. 15 minut w lodówce. Podpiec ok. 15 minut w 170 st. C na bladozłoty kolor.

  • Sernik po krakowsku 2.

    Najważniejszym elementem w przepisie na sernik krakowski jest masa serowa - wszystkie składniki masy serowej miksujemy w większej misce, dodając w kolejności: miękkie masło, żółtka, cukier, ser, mąkę. Na końcu dodajemy pianę ubitą z 8 białek i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na schłodzony spód. Drugą część ciasta rozwałkujemy i wycinamy paski, które układamy na wzór kratki na masie serowej. Ciasto pieczemy ok. 60 minut w 170 st.

  • sernik krakowski 3.

    Upieczony i wystudzony sernik smarujemy lukrem: wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i białko, ucieramy. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość możemy regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - możemy dodać gorącej wody).

Porady

  • Tradycyjny sernik krakowski przygotowuje się z własnoręcznie mielonego twarogu – ma on inną zupełnie konsystencję niż ciasto na bazie sera z wiaderka. Dlatego, jeśli zależy nam na odtworzeniu tradycyjnego przepisu, zamiast zalecanego twarogu z wiaderka, można użyć 1,5 kg sera twarogowego. Warto jednak pamiętać, by zmielić go 3-krotnie w celu uzyskania pożądanej konsystencji. 
  • Jeśli do sernika krakowskiego zdecydujemy się wykorzystać ser twarogowy, należy go zmielić w maszynce do mielenia lub przecisnąć przez praskę. Jeśli nie mamy tych urządzeń, możemy wykorzystać do tego celu blender. W takim przypadku rekomendujemy zblednować twaróg z dwoma żółtkami, 1/3 szklanką mleka i łyżką skrobi ziemniaczanej (ma ona na celu zagęścić strukturę sera). 
  • Do sernika po krakowsku możemy dodać bakalie –  sernik z rodzynkami ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Najpopularniejsze bakalie dodawane do sernika krakowskiego to oczywiście rodzynki. Niemniej jednak, zamiast nich można dodać np. żurawinę, orzechy, suszone morele czy śliwki. W ten sposób nasz wypiek zyska na smaku! 
  • Jeśli nie przepadamy za lukrem, możemy nieco zmodyfikować przepis na sernik po krakowsku, posypując go cukrem pudrem lub wcześniej przygotowaną kruszonką. 
  • Do przygotowania twarogu na sernik przyda się odpowiednia maszynka do mielenia - warto wybrać sprzęt kompaktowy lub z sentymentu - niezawodną maszynkę niczym z kuchni babci.

Notka redakcyjna

 

Sernik z kratką – jak ją zrobić? 


Sernik krakowski to wypiek, którego cechą wyróżniającą się jest charakterystyczna kratka na wierzchu. Jej przygotowanie nie jest trudne – chociaż dla początkujących cukierników, wizja układania fantazyjnej kratki na serniku może być nieco zniechęcająca. Jeśli chcemy ją przygotować, powinniśmy wyrobić o 1/3 więcej kruchego ciasta, które będziemy wykorzystywać również na spód naszego deseru. Ponadprogramową część ciasta należy uformować w kulę, lekko spłaszczyć, a następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Należy je wyjąć wówczas, gdy wylejemy masę serową na wcześniej upieczony spód. Wówczas odłożone ciasto powinniśmy cienko rozwałkować, a następnie pociąć nożem na paski o szerokości ok. 1 cm. Na samym końcu należy poukładać je na masie serowej, tworząc kratkę. Ostatnim krokiem jest posmarowanie jej roztrzepanym jajkiem i wstawienie sernika po krakowsku do piekarnika. 

Sernik krakowski bez spodu 


Jednym z ciekawych wariantów sernika krakowskiego jest sernik bez spodu. Można przyrządzić go zarówno na masie z sera twarogowego, jak i  z sera z wiaderka. Przepis na sernik krakowski bez spodu jest bardzo łatwy do odtworzenia – wystarczy pominąć krok przygotowania ciasta kruchego i do formy wlać samą masę serową. Jest to opcja rekomendowana dla osób na diecie bezglutenowej. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy