Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy w nowej odsłonie, bo na bazie koziego sera. Sprawdzi się na Wielkanoc i inne świąteczne okazje, ale to także świetna propozycja do codziennej kawy. Orzeźwiający smak cytryn świetnie sprawdza się we wszelkich wypiekach serowych. Ten prosty w przygotowaniu domowy deser, zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Poznaj przepis na ciasto cytrynowe, które rozpływa się w ustach.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 172 głosów)

Sernik cytrynowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Masa serowa: piekarnik rozgrzewamy do temp. 200° C. Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Potem przekrajamy je na pół i wyciskamy sok. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka delikatnie mieszamy, dodajemy 200 g cukru i ucieramy. Dokładamy kremowy kozi serek, 250 ml kremówki i sok z cytryny, dalej ucieramy. Na koniec dorzucamy skórkę z cytryny i odstawiamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z masą serową.

  • 2.

    Kruche ciasto: łączymy i zagniatamy składniki na ciasto. Do mąki pszennej (500 g), dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, np. w kostkę(180 g). Następnie dosypujemy cukier (200 g), wbijamy 2 jajka, dokładamy 2 łyżki śmietany 18% i proszek do pieczenia (1 łyżeczka, ok. 5 g). Całość szybko zagniatamy, do połączenia składników. Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i na 30 minut wkładamy do lodówki

  • 3.

    Podpiekanie ciasta: formę o boku 20 cm smarujemy masłem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na wielkość blaszki, ale tak by zrobić z niego również rant. Następnie wylepiamy formę cienko rozwałkowanym ciastem (ok. pół centymetra), również brzegi. Przykrywamy pergaminem, obciążamy, np. suszoną fasolą. Pieczemy ok. 10 min. Pergamin i strączkowe zdejmujemy i wstawiamy ciasto do piekarnika jeszcze na 5 min. Temperaturę zmniejszamy do 150° C.

  • 4.

    Pieczenie sernika cytrynowego: na podpieczone ciasto wlewamy masę serową. Pieczemy przez ok. 1 godz. Ciasta nie wyjmujemy od razi z piekarnika. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. A następnie umieszczamy w lodówce na ok. 2 godz.

Porady

  • Sernik cytrynowy będzie równie smaczny, gdy zrobimy go na bazie krowiego białego sera. Najlepszy będzie tłusty lub półtłusty, wtedy wypiek będzie miał dobrą konsystencję.
  • Do sernika cytrynowego można użyć również włoskiego sera ricotta.
  • Masę serową można dodatkowo wzbogacić o rodzynki lub żurawinę.
  • Sernik cytrusowy zrobimy, dodając do masy z limonki w proporcji pół na pół z cytrynową.
  • Sernik cytrynowy najlepiej smakuje następnego dnia. Można go dodatkowo podać z owocami, lodami, bitą śmietaną lub polać lukrem.
  • Jeśli chcemy przygotować sernik w większej foremce, wystarczy podwoić podane składniki.
  • Do kruchego ciasta możesz użyć białej maki pszennej o niskiej zawartości glutenu, jednym z najlepszych wyborów będzie mąka krupczatka. Doskonale sprawdzi się także połączenie mąk ryżowej z ziemniaczaną w proporcjach 3 części ryżowej, 1 część ziemniaczanej.
  • Foremkę do pieczenia sernika warto wyłożyć papierem do pieczenia. Zabieg ten pozwoli na bezproblemowe wyjęcie ciasta po upieczeniu oraz przełożenie go na paterę.

Notka redakcyjna

Sernik cytrynowy – spód

Przepisów na sernik cytrynowy jest wiele. Wypieki różnią się składnikami, sposobem przygotowania oraz podania, ale także spodem, na którym sernik jest pieczony (zdarza się także, że sernik nie ma spodu). Najczęściej jednak podaje się sernik na kruchym spodzie (tak jak w powyższym przepisie).


Dużą popularnością cieszy się również herbatnikowy spód. Jednym z głównych powodów jest czas przygotowania, który jest znacznie krótszy, ponieważ nie trzeba zagniatać ciasta ani go podpiekać.


Jak zrobić taki spód? Składniki na okrągłą 24 cm foremkę. Roztapiamy w rondelku 50 g masła, odstawiamy do wystygnięcia. Rozdrabniamy 300 g herbatników – można je zamknąć w torebce śniadaniowej i rozbić tłuczkiem do mięsa. Do ciastek dodajemy płynne masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do formy i mocno ugniatamy, następnie wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie wlewamy na spód  masę serową i pieczemy sernik cytrynowy. Zamiast herbatników można użyć kruchych ciasteczek lub krakersów.


Sernik cytrynowy na zimno

Sernik cytrynowy na zimno również cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. W zależności od preferencji, spód możemy zrobić z gotowych ciastek lub upiec kruche ciasto. Masę serową przygotowujemy podobnie, pomijamy jednak dodatek jajek. W ten sam sposób przygotowujemy cytryny. Żelatynę rozrabiamy z wodą (według przepisu podanego na opakowaniu), zostawiamy do wystudzenia – zamiast niej możemy użyć galaretkę. Ser ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę i sok z cytryn i żelatynę. Następnie ubijamy kremówkę na sztywną pianę, pod koniec możemy dodać cukier puder do smaku – pamiętajmy jednak, że został on już dodany do sera. Masę serową wlewamy na spód, wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby całość dobrze stężała.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy