Sernik cytrynowy

Orzeźwiający smak cytryn świetnie sprawdza się we wszelkich sernikach - także w tym z z koziego sera.

serniki

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 171 głosów)

Składniki:

  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 20 dag cukru
  • 10 dag łagodnego koziego kremowego serka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • sok i otarta skórka z 4 cytryn
  • tłuszcz do formy
  • mąka do podsypania
  • 25 dag gotowego kruchego ciasta
  • cukier puder do oprószenia
  • bita śmietana

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C.
  • Żółtka delikatnie mieszamy, dodajemy cukier i ucieramy.
  • Dodajemy serek, śmietanę i sok z cytryny, dalej ucieramy, dodajemy skórkę cytrynową, odstawiamy.
  • Formę o boku 20 cm smarujemy masłem, wylepiamy cienko rozwałkowanym ciastem. Przykrywamy pergaminem, obciążamy, np. suchymi strączkowymi. Pieczemy ok. 10 min. Pergamin i strączkowe zdejmujemy i wstawiamy ciasto do piekarnika jeszcze na 5 min. Temperaturę zmniejszamy do 150°C.
  • Wlewamy mieszaninę cytrynową. Pieczemy przez ok. 1 godz.
  • Oprószamy cukrem pudrem. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie umieszczamy w lodówce na ok. 2 godz. Podajemy z bitą śmietaną.

Porady

Wypróbuj też inne przepisy na sernik!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy