REKLAMA

Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy w nowej odsłonie. Orzeźwiający smak cytryn świetnie sprawdza się we wszelkich sernikach - także w tym z koziego sera. Cytrusowy sernik to prosty w przygotowaniu domowy deser, który zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Poznaj przepis na sernik cytrynowy, który rozpływa się w ustach. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 172 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Masa serowa: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Białka oddzielamy od żółtek.  Żółtka delikatnie mieszamy, dodajemy 200 g cukru i ucieramy. Dodajemy kremowy kozi serek, 250 ml kremówki i sok z cytryny, dalej ucieramy, dodajemy skórkę z cytryny i odstawiamy.

  • 2.

    Cytryny: skórkę cytryn przelewamy wrzątkiem i ścieramy, omijając gorzką warstwę. Wyciskamy z nich sok.

  • 3.

    Kruche ciasto: łączymy i zagniatamy składniki na ciasto: mąka pszenna (500 g), masło (180 g), cukier (200 g), 2 jajka, 2 łyżki śmietany 18% i proszek do pieczenia (1 łyżeczka).

  • 4.

    Podpiekanie ciasta: Formę o boku 20 cm smarujemy masłem (ok. 1 łyżeczki), wylepiamy cienko rozwałkowanym ciastem. Przykrywamy pergaminem, obciążamy, np. suchymi strączkowymi. Pieczemy ok. 10 min. Pergamin i strączkowe zdejmujemy i wstawiamy ciasto do piekarnika jeszcze na 5 min. Temperaturę zmniejszamy do 150°C.

  • 5.

    Pieczenie sernika: Wlewamy mieszaninę cytrynową. Pieczemy przez ok. 1 godz. Oprószamy cukrem pudrem. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie umieszczamy w lodówce na ok. 2 godz. Podajemy z bitą śmietaną - ubitą kremówką z 45 g cukru pudru.

Porady

  • W powyższym przepisie użyto serka koziego, natomiast sernik cytrynowy będzie równie smaczny, gdy wykorzystasz biały ser. Decydując się na biały ser, sięgnij po produkt tłusty lub półtłusty, wtedy wypiek będzie miał dobrą konsystencję. Do sernika możesz dodać także sera ricotta. 
  • Do sernika cytrynowego możesz dodać rodzynki lub żurawinę.
  • Sernik cytrynowy możesz wzbogacić dodając do niego skórkę z limonki w proporcji pół na pół z cytrynową. 
  • Sernik cytrynowy najlepiej smakuje następnego dnia. Możesz go podać z owocami, lodami, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. 
  • Jeśli chcesz przygotować sernik w większej foremce podwój podane składniki.
  • Do sernika dodaj szczyptę soli. Sól doskonale podbija słodki smak wypieków.  
  • Do kruchego ciasta możesz użyć białej maki pszennej o niskiej zawartości glutenu, jednym z najlepszych wyborów będzie mąka krupczatka. Doskonale sprawdzi się także połączenie mąk ryżowej z ziemniaczaną w proporcjach 3 części ryżowej, 1 część ziemniaczanej. 
  • Foremkę do pieczenia sernika wyłóż papierem do pieczenia. Zabieg ten pozwoli na bezproblemowe wyjęcie sernika po upieczeniu oraz przełożenie go na paterę.
     

Notka redakcyjna

Spód do cytrynowego sernika 


Przepisów na sernik cytrynowy jest wiele. Wypieki różnią się składnikami, sposobem przygotowania oraz podania, ale także spodem, na którym sernik jest pieczony (zdarza się także, że sernik nie ma spodu). Najczęściej jednak podaje się sernik na kruchym spodzie (tak jak w powyższym przepisie), ale coraz bardziej popularnym spodem do sernika jest spód ciasteczkowy. Jednym z głównych powodów jest czas przygotowania spodu, który jest znacznie krótszy od czasu potrzebnego na przygotowanie i zapieczenia kruchego ciasta. Jak zrobić taki spód? Składniki na okrągłą 24 cm foremkę. Roztop w rondelku 50 g masła, odstaw do wystygnięcia. 300 g herbatników zmiksuj lub roztłucz za pomocą torebki śniadaniowej i młotka do rozbijania mięsa. Do herbatników dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do tortownicy i mocno ugnieć, następnie włóż do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie możesz wlać na spód  masę serową i upiecz sernik. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy