Spaghetti z krewetkami to pomysł na pyszny, prosty i szybki obiad kuchni śródziemnomorskiej. Danie to można przygotować w dwóch wariantach: na ostro dla fanów wyrazistych smaków oraz w wersji klasycznej – bez dodatku chili. To propozycja, która świetnie sprawdzi się na randkę i na walentynki, ponieważ krewetki uznawane są za afrodyzjak. Odtworzenie przepisu nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Sprawdź, jak zrobić wyjątkowy makaron z krewetkami!
StockFood
(średnia 4.49 z 178 głosów)
Makaron: gotujemy makaron typu spaghetti al dente (półtwardy) zgodnie z instrukcją z opakowania. Zostawiamy 2 łyżki wody z gotowania makaronu.
Krewetki: zaczynamy od rozmrożenia krewetek (jeśli kupiliśmy je mrożone) oraz od ich oczyszczenia. Rozgrzewamy oliwę z oliwek, siekamy czosnek i podsmażamy go przez chwilę, a następnie dodajemy pokrojoną paprykę, a na końcu krewetki i natkę pietruszki (opcjonalnie do dania możemy dodać również pomidorki koktajlowe). Całość smażymy ok. 2–3 minuty (aż krewetki zrobią się różowe). Po upływie tego czasu podlewamy winem i doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy masło i wszystko dokładnie mieszamy.
Spaghetti z krewetkami: po ok. 5 minut (gdy wino odparuje) dodajemy makaron z ok. 1–2 łyżkami wody z pozostałej z gotowania makaronu. Całość mieszamy i pozostawiamy przez chwilę na ogniu. Po zdjęciu patelni z ognia dodajemy starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Jemy od razu po przygotowaniu.
Porady
- Jak ugotować spaghetti do krewetek? Przyda się do tego odpowiedni, duży garnek oraz łyżka do nabierania makaronu. Pamiętajmy, że do wody dodajemy jedynie sól.
- Krewetki można podawać z różnego rodzaju makaronami, sprawdzi się spaghetti, tagliatelle czy penne.
- Można zastosować suchy makaron lub świeży – w dużych sklepach spożywczych można kupić bez problemu jeden i drugi. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby przygotować go samodzielnie w domu, nie jest to trudne, jednak nieco pracochłonne.
- Przepis na spaghetti z krewetkami można zmodyfikować, dodając sos pomidorowy przygotowany na bazie passaty.
- Żeby zrobić makaron z krewetkami na ostro wystarczy dodać pokrojone papryczki chili, z pestkami lub bez, im więcej pestek, tym smak będzie intensywniejszy.
- Gdy makaron z krewetkami przygotowujemy na specjalną okazję np. na randkę i zależy nam na tym, by prezencja dania była nienaganna, to możemy zdecydować się na pozostawienie części pancerzyka na ogonku. Wówczas krewetka będzie łatwiejsza do uchwycenia.
Krewetki są najpopularniejszym typem owoców morza – obecnie można je kupić bez trudu niemal w każdym sklepie. Jeśli decydujemy się na zakup mrożonych, to warto zwrócić uwagę na ilość glazury, która powinna sięgać ok. połowy opakowania.
Krewetki należy rozmrażać powoli w lodówce. Niezbyt dobrym pomysłem jest polewanie ich wrzątkiem – wówczas mogą nabrać gumiastej konsystencji. Mrożone zazwyczaj są już obrane ze wszystkich zbędnych elementów.
Jeśli chcemy odtworzyć przepis spaghetti z krewetkami na bazie świeżych owoców morza, to powinniśmy zwrócić uwagę na ich zapach – dobre krewetki pachną morzem, natomiast nieświeże – mają charakterystyczny zapach zepsutej ryby (takie powinniśmy pomijać szerokim łukiem).
Ważnym wskaźnikiem jakości świeżych krewetek jest także ich pancerz – nie powinien mieć on odbarwień, uszkodzeń czy brakujących elementów. Warto zwrócić uwagę również na oczy krewetek, które powinny być błyszczące.
Jeśli zdecydowaliśmy się na przygotowanie makaronu z krewetkami na bazie świeżych owoców morza, to możemy stanąć przed koniecznością ich obrania ze wszystkich zbędnych elementów. Pierwszym krokiem oderwanie głowy, a następnie delikatne obranie z pancerza. Stosunkowo trudnym krokiem jest usunięcie jelita (ma ono ciemny kolor) – w tym celu należy lekko naciąć część grzbietową skorupiaka i wyciągnąć jelito za pomocą wykałaczki. Jeśli nie jesteśmy do końca pewni tego, czy usunęliśmy je w całości, to możemy przepłukać obraną już krewetkę pod bieżącym strumieniem wody.
Komentarze