REKLAMA

Spaghetti z krewetkami

Makaron z krewetkami to pomysł na pyszny, prosty i szybki obiad kuchni śródziemnomorskiej. Danie to można przygotować w dwóch wariantach: na ostro dla fanów wyrazistych smaków oraz w wersji klasycznej – bez dodatku chili. Spaghetti z krewetkami to propozycja, która świetnie sprawdzi się na randkę, gdyż krewetki uznawane są za afrodyzjak. Odtworzenie przepisu na krewetki z makaronem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Sprawdź, jak przyrządzić pyszne spaghetti z krewetkami! 

dodany przez: Julita gotuje

dania z makaronem spaghetti

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 176 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Makaron z krewetkami 1.

    Na samym początku przepisu na spaghetti z krewetkami zaczynamy od rozmrożenia krewetek (jeśli kupiliśmy je mrożone) oraz od ich oczyszczenia. Między czasie gotujemy makaron typu spaghetti al dente zgodnie z instrukcją z opakowania. 

  • krewetki 2.

    Następnym krokiem w przepisie makaronu z krewetkami jest przygotowanie krewetek  – rozgrzewamy oliwę z oliwek, siekamy czosnek i podsmażamy go przez chwilę, a następnie dodajemy pokrojoną paprykę, a na końcu krewetki i natkę pietruszki (opcjonalnie do dania możemy dodać również pomidorki koktajlowe). Całość smażymy ok. 2-3 minuty (aż krewetki zrobią się różowe). Po upływie tego czasu podlewamy winem i doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy masło i wszystko dokładnie mieszamy. Po upływie ok. 5 minut (gdy wino odparuje) dodajemy makaron z ok. 1-2 łyżkami wody z pozostałej z gotowania makaronu. Całość mieszamy i pozostawiamy przez chwilę na ogniu. Po zdjęciu patelni z ognia dodajemy starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Jemy od razu po przygotowaniu. 

Porady

  •  Krewetki są najpopularniejszym typem owoców morza – obecnie można je kupić bez trudu niemal w każdym sklepie. Jeśli decydujemy się na zakup krewetek mrożonych, to warto zwrócić uwagę na ilość glazury, która powinna sięgać ok. połowy opakowania. Krewetki należy odmrażać powoli np. w lodówce. Niezbyt dobrym pomysłem jest polewanie ich wrzątkiem – wówczas mogą nabrać „gumiastej” konsystencji. Krewetki mrożone zazwyczaj są już obrane ze wszystkich zbędnych elementów. 
  • Jeśli chcemy odtworzyć przepis spaghetti z krewetkami na bazie świeżych owoców morza, to powinniśmy zwrócić uwagę na ich zapach – dobre krewetki pachną morzem, natomiast niewłaściwe – mają charakterystyczny zapach zepsutej ryby (takie powinniśmy pomijać szerokim łukiem). 
  •  Ważnym wskaźnikiem jakości świeżych krewetek jest także ich pancerz – nie powinien mieć on odbarwień, uszkodzeń czy brakujących elementów. Warto zwrócić uwagę również na oczy krewetek, które powinny być błyszczące.
  • Jak ugotować spaghetti do krewetek? Przyda się do tego odpowiedni, duży garnek oraz łyżka do nabierania makaronu - spagetti, tagliatelle czy penne

Notka redakcyjna

Jak obrać krewetki? 

Jeśli zdecydowaliśmy się na przygotowanie makaronu z krewetkami na bazie świeżych owoców morza, to możemy stanąć przed koniecznością ich obrania ze wszystkich zbędnych elementów. Pierwszym krokiem w obieraniu krewetek jest oderwanie głowy, a następnie delikatne obranie z pancerza. Stosunkowo trudnym krokiem jest usunięcie jelita (ma ono ciemny kolor) – w tym celu należy lekko naciąć część grzbietową skorupiaka i wyciągnąć jelito za pomocą wykałaczki. Jeśli nie jesteśmy do końca pewni tego, czy usunęliśmy je w całości, to możemy przepłukać obraną już krewetkę pod bieżącym strumieniem wody. Wówczas, gdy makaron z krewetkami przygotowujemy na specjalną okazję np. na randkę i zależy nam na tym, by prezencja dania była nienaganna, to możemy zdecydować się na pozostawienie części pancerzyka na ogonku. Wówczas krewetka będzie łatwiejsza do uchwycenia. 

Jeśli lubimy krewetki na ostro, to wypróbujmy przepis na krewetki z czosnkiem i chilli

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy