Krewetki na ostro

Krewetki na ostro to sposób na szybki obiad w gronie znajomych lub pomysł na romantyczną kolację we dwoje. Doskonale smakują z kieliszkiem półwytrawnego wina białego. Kolendra, świeża pietruszka i limonka nadają daniu odświeżającego smaku. Chcąc zrobić smażone krewetki należy pamiętać o ich dokładnym oczyszczeniu. Warto przygotować krewetki na ostro, aby uczcić wyjątkowe okazje.

dodany przez: mojegotowanie

Przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 160 głosów)


Kroki przygotowania:

  • chilli-czosnek-fot.iStock- 1.

     Mrożone krewetki rozmrażamy powoli w lodówce, osączamy i osuszany je. Jeśli zdecydowaliśmy się przygotować krewetki smażone ze świeżych owoców morza należy je dobrze oczyścić. Wskazówki jak to zrobić, znajdują się na dole strony w notatce redakcyjnej. Papryczki chilli czyścimy z pestek, siekamy. Czosnek obieramy, kroimy w jak najcieńsze plasterki. Na patelni z grubym dnem lub w woku rozgrzewamy ok. 1-cm warstwę masła lub oliwy (albo mieszamy je ze sobą) lub oleju kokosowego, wrzucamy chili i czosnek.

  • krewetki-fot.iStock- 2.

    Kiedy czosnek delikatnie się zezłoci, wkładamy krewetki, obsmażamy krótko, potrząsając patelnią. Smażone krewetki skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy posiekaną natką i kolendrą. Danie podajemy od razu, np. z kawałkiem świeżej bagietki. Krewetki na ostro najsmaczniejsze są, gdy są jeszcze ciepłe.

Porady

  • Papryczki chilli można zastąpić również startym korzeniem imbiru.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju czosnek złoci się w kilka sekund. Należy mieć pod ręką wcześniej przygotowane krewetki, aby szybko móc dodać je na patelnię. Spalenie czosnku spowoduje, że krewetki na ostro będą mieć gorzki posmak.
  • Sok z limonki, którym skropione są krewetki na ostro można zastąpić sokiem z cytryny.
  • Jeśli uwielbiasz krewetki smażone, warto poznać przepis na temurę. Krewetki w temperze są wspaniałą przystawką.
  • Jakie wino do smażonych krewetek? Niezmiennie do owoców morza polecamy białe wytrawne lub półwytrawne wino. Idealnie dopełnia smak dania.
     

Notka redakcyjna

Krewetki na ostro – przepis na łagodniejszą wersję

Krewetki na ostro mają wyraźny i świeży smak, jednak nie wszystkim może odpowiadać ich ostrość. Jednym z podstawowych składników w przepisie na smażone krewetki jest papryczka chilli. Choć nie jest to jedna z najostrzejszych papryczek na świecie, to jej dodatek może zniechęcić osoby o wrażliwych podniebieniach. Papryczki chilli, podobnie jak inne, mają w sobie kapsaidynę – substancję, która powoduje poczucie ostrości. Aby zmniejszyć jej ilość należy dokładnie oczyścić papryczkę z nasion i (przede wszystkim!) białych włókiem łączących nasiona z owocem. Do zbyt ostrej potrawy można dodać trochę soku z cytryny, łyżkę kwaśnej śmietany (lub innego nabiału) albo łyżkę cukru lub miodu. Najprostszym jednak rozwiązaniem dla osób nieprzepadających na pikantnymi potrawami jest sprawienie, by krewetki na ostro były smażone z połową proponowanej porcji papryczki chilli. Dzięki temu smażone krewetki nie okażą się zbyt ostre do zjedzenia.

Jak zrobić krewetki?

Przygotowując smażone krewetki można użyć za równo świeżych owoców morza, jak i mrożonych. W pierwszym przypadku należy dokładnie oczyścić skorupiaki z pancerzyków i żyłek. Jeśli zdecydowaliśmy się wybrać mrożone krewetki powinniśmy rozmrozić je w lodówce i odkładnie osuszyć przed smażeniem. Krewetki w tym przepisie muszą być obrane, w innym wypadku mięso nie przejmie ostrości przypraw. Krewetki na ostro zawdzięczają swój smak mieszance papryczki chilli i  czosnku. Papryczka i czosnek powinny być podgrzane na patelni z tłuszczem, aby mogły oddać swój aromat, a następnie, na tą samą patelnię powinny zostać wrzucone na krótką chwilę krewetki. Ile smażyć krewetki? Czas oczywiście zależy od rozmiaru krewetki, im większa tym dłużej. Jednak ogólnie można stwierdzić, że smażenie trwa bardzo krótko – koło 3-4 minut. Krewetki na ostro powinny być przerzucone na drugą stronę po mniej więcej 1- 15, minuty, kiedy białko zetnie się mniej więcej do 1/3 jej wysokości. Na czym smażyć krewetki? Najlepiej tutaj sprawdzą się tłuszcze z wysoką temperaturą dymienia – oliwa, olej rzepakowy czy olej kokosowy. Z racji na krótki czas smażenia można też przygotować krewetki na ostro na maśle. Końcowej świeżości i lekkości daniu dodają sok z limonki oraz posiekana natka pietruszki i kolendra. Smażone krewetki najlepiej jest podawać w towarzystwie świeżej bagietki i egzotycznych owoców, np. ananasa czy mango.

Jak oczyścić krewetki?

Krewetki smażone najlepiej smakują, gdy przygotowane zostaną ze świeżych owoców morza. Oczyszczanie krewetki należy zacząć od oderwania pancerzyków z grzbietu. Pancerzyk z ogona może być zostawiony lub również usunięty.  Następnie z krewetek należy wyjąć "żyłkę". Jest to układ pokarmowy krewetki, który bywa zanieczyszczony piaskiem i pozostawia nieprzyjemny smak w ustach. Aby dotrzeć do „żyłki” należy przesunąć małym nożem wzdłuż grzbietu skorupiaka wsadzając go na około pięć milimetrów. Ostatnim krokiem jest złapanie czarnej "żyłki" palcami albo oddzielenia jej nożem i wyrwanie z wnętrza krewetki. W przypadku, gdy krewetki smażone są podawane w pancerzykach, usunięcie "żyłki" jest zadaniem gości.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy