Krewetki z czosnkiem i chili

Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Dla początkujących proponujemy przepis: krewetki z czosnkiem i chili. Wyraziste krewetki - przepis banalny. Dobre na obiad lub kolację.

Dodany przez:

Krewetki z czosnkiem i chili

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
160 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 kg obranych, mrożonych krewetek
  • papryczka chili
  • 7 ząbków czosnku
  • oliwa
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól

Przygotowanie

  1. Krewetki rozmrozić. Papryczkę chili oczyścić z nasion, posiekać. Natkę posiekać. Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół.
  2. Oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić czosnek i chili, przesmażyć. Wrzucić krewetki, wymieszać, podsmażyć chwilę na dużym ogniu. Oprószyć solą, posypać natką.

Komentarz redakcji

Jak podać krewetki - przepis na smażone krewetki to dopiero początek. Warto wykorzystać krewetki do sałatek, szaszłyków, zupy tajskiej czy sushi. Nawet amatorzy mogą przygotować krewetki - przepis w większości przypadków zakłada opcjonalne rozmrożenie i oczyszczenie owoców morza, a następnie poleca się je zamarynować lub dodać do podstawowej potrawy.
przekąski czosnek przekąska krewetki chili
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze