Krewetki z czosnkiem i chili
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Dla początkujących proponujemy przepis: krewetki z czosnkiem i chili. Wyraziste krewetki - przepis banalny. Dobre na obiad lub kolację.
Dodany przez:
mojegotowanie
Ryby i owoce morza
- Czas przygotowania:
- Kalorie:
- 160 kcal
- Porcje:
- 4 porcji
Ocena:
(średnia 4 z 3 głosów)
- Danie dietetyczne
- Szybka kuchnia
Składniki
- 1/2 kg obranych, mrożonych krewetek
- papryczka chili
- 7 ząbków czosnku
- oliwa
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
Przygotowanie
- Krewetki rozmrozić. Papryczkę chili oczyścić z nasion, posiekać. Natkę posiekać. Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół.
- Oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić czosnek i chili, przesmażyć. Wrzucić krewetki, wymieszać, podsmażyć chwilę na dużym ogniu. Oprószyć solą, posypać natką.

Komentarz redakcji
Jak podać krewetki - przepis na smażone krewetki to dopiero początek. Warto wykorzystać krewetki do sałatek, szaszłyków, zupy tajskiej czy sushi. Nawet amatorzy mogą przygotować krewetki - przepis w większości przypadków zakłada opcjonalne rozmrożenie i oczyszczenie owoców morza, a następnie poleca się je zamarynować lub dodać do podstawowej potrawy.
Komentarze