Tarta z pieczarkami

Tarta z pieczarkami w najprostszym, wypróbowanym przepisie. Kruche ciasto, przesmażone, doprawione pieczarki i roztopiony, smakowity ser. Tarta na słono z pieczarkami to idealne danie na przekąskę, jak i główny posiłek. Na pewno twoi bliscy będą zadowoleni.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty kruche ciasto dania główne przystawki Przekąski na ciepło Przekąski na zimno

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.15 z 266 głosów)

Tarta z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pieczarki patelnia 1.

    Na samym początku zabawy z pieczarkową tartą należy przygotować jej podstawę. Z mąki, masła, serka oraz szczypty soli i pieprzu zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kwadrans. W tym czasie pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek również obieramy i drobno siekamy. Por (białą jego część) myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek oraz por. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy na małym ogniu, aż pieczarki puszczą sok i odparują. Na koniec dodajemy przyprawy (po szczypcie soli i pieprzu) i mieszamy.

  • Tarta kruche ciasto 2.

    Kolejnym etapem jaki trzeba przejść, aby cieszyć się pyszną tartą pieczarkową jest połączenie masy z farszem. Wyciągamy więc ciasto z lodówki,  rozwałkowujemy, wyklejamy nim formę do tarty, nakłuwając widelcem. Nakładamy na nie przestudzony farsz. z pieczarek. Wyrównujemy. W osobnym naczyniu łączymy rozmącone jajka, śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wylewamy masę na tartę z pieczarkami. Ser ścieramy na tarce i posypujemy wierzch tarty. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Smacznego!

     

     

Porady

Tarta z pieczarkami to bazowo przepis wegetariański, ale do grzybowego farszu można dodać boczek wędzony, szynkę, salami czy kindziuk. Sprawdzą się nawet kiełbaski czy dobrej jakości parówki.

 

Formę do tarty warto przy użyciu pędzelka kuchennego posmarować olejem lub oliwą z oliwek, aby ciasto nie przywarło do niej podczas pieczenia.

 

Notka redakcyjna

Tarta z pieczarkami - przepis

Bardzo często tarta kojarzona jest z deserem w wersji na słodko. Natomiast rewelacyjnym rozwiązaniem jest przygotowanie tarty na słono z pieczarkami lub innymi dodatkami. Plusem pieczarek jest to, że są dostępne cały rok i tarta z pieczarkowym farszem można się raczyć przez 12 miesięcy. Jednak w sezonie warto spróbować tarty z grzybów leśnych, najlepiej zebranych samodzielnie. Taka aromatyczna tarta to coś wspaniałego na śniadanie. Podobnie jak w przypadku jajecznicy czy omletu tutaj też można dużo eksperymentować i modyfikować tartę wedle preferencji smakowych. Przepisów na tartę jest mnóstwo.

Dla fanów mięsa świetnym dodatkiem jest kiełbasa wcześniej podsmażona z pieczarkami na patelni. Możliwości jest naprawdę wiele. Wyglądem przypominająca pizze tarta z kruchym ciastem i rozpływającym się pieczarkowo-serowym nadzieniem to świetne danie dla dzieci. Danie jest tak uniwersalne, że idealnie nadaje się jeżeli chcemy “przemycić” wartości odżywcze zawarte w warzywach swoim pociechom. To działa, warto spróbować! Świetnym połączeniem dla osób odżywiających się zdrowo, chcących smacznie dostarczyć wiele dobrego do organizmu jest tarta z łososiem i szpinakiem. Odpowiednio przyprawiona urozmaici codzienny jadłospis i dostarczy mikroelementy potrzebne do codziennego funkcjonowania.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy