Tarta z pieczarkami

Tarta z pieczarkami w najprostszym, wypróbowanym przepisie. Kruche ciasto, przesmażone doprawione pieczarki i roztopiony, smakowity ser.

dodany przez: mojegotowanie

tarty kruche ciasto Dania główne Przystawki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.16 z 243 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Pieczarki patelnia 1.

    Tarta pieczarkowa: przepis. Z mąki, masła, serka oraz szczypty soli i pieprzu zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kwadrans W tym czasie pieczarki  kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Por (białą jego część) myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek oraz por. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy na małym ogniu, aż pieczarki puszczą sok i odparują. Na koniec dodajemy przyprawy (po szczypcie soli i pieprzu) i mieszamy.

  • Tarta kruche ciasto 2.

    Wyciągamy ciasto z lodówki,  rozwałkowujemy, wyklejamy nim formę do tarty, nakłuwając widelcem. Nakładamy na nie przestudzony farsz. z pieczarek. Wyrównujemy. W osobnym naczyniu łączymy rozmącone jajka, śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wylewamy masę na tartę z pieczarkami. Ser ścieramy na tarce i posypujemy wierzch tarty. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.

Porady

  • tarta z pieczarkami to bazowo przepis wegetariański, ale do grzybowego farszu można dodać boczek wędzony, szynkę, salami czy kindziuk. Sprawdzą się nawet kiełbaski czy dobrej jakości parówki. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy