Ptysie z kremem truskawkowym

Chodziły za mna ptysie, wiec postanowiam wziać byka za rogi z okazji WOŚP zrobic i ja..

Deserykrem

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 155 głosów)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250g mąki tortowej przesianej
  • 125g masła lub margaryny
  • 250 ml wody
  • 1/2 op. mrożonych truskawek
  • 2 łyzki cukru
  • 2 łyzeczki żelatyny
  • duży kubek smietanki kremówki 30%
  • fix do śmietany
  • cukier puder

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ciasto na ptysie wg Goplany. Ukłony w jej stronę.
  • Wodę i masło zagotować. Wyłaczyc gaz. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać (powstanie szklista masa), nieco ostudzić, wbijać po dwa jajka i wymieszać na jednolitą masę. Nakładać ciasto łyzka lub szprycą z największym otworem na papier do pieczenia na blasze. Zachować odstępy bo ptysie urosną. Piec ok 30 min. w 190-200 st.C . Nie otwierać przez ten czas piekarnika. Wyjac gorące przekroic nozem. Niech przestygną.
  • Mi wyszło 24 sztuki. Ptysie o roznym rozmiarze. Ale nastepny razem bedzie lepiej. W kazdym razie efekt super, rodzinka spałoszowała. Ledwo zdazyłam cyknąc zdjęcie.
  • W międzyczasie. Żelatyne zalać odrobiną wody. Truskawki zmiksowac z cukrem. Żelatyne podgrzac, do rozpuszczenia sie i wlac do truskawek. Odstawic na 15 minut do lodówki. Śmietane ubić wg wskazań z fixem. Wymieszac truskawki ze śmietana. Nadkładac na ptysie, gotowe ptysie posypac cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy