Domowa karpatka

Domowa karpatka - mój przepis na pewno Wam się uda! Doskonałe ciasto, pyszny krem i karpatka gotowa! Przepis zawiera oczywiście cukier puder do dekoracji. Karpatka wyjdzie pyszna!

karpatkaDeseryDodatkikremciasta parzone

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.31 z 216 głosów)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • • 1 szkl. wody
  • • ½ kostki margaryny
  • • 1 szkl. mąki
  • • 5 jajek
  • • 1 łyżeczka sody
  • Składniki na masę:
  • • 2 szkl. mleka
  • • 2 łyżki mąki pszennej
  • • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • • 1 kostka masła
  • • ½ szkl. cukru pudru
  • • Zapach arakowy
  • • Kieliszek wódki
  • • 1 jajko

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Wodę z margaryną zagotować. Wsypać mąkę
  • mieszać aż do uzyskanie jednolitej masy. Całość wystudzić
  • a następnie dokładnie utrzeć (mikserem) z jajkami. Ciasto podzielić na 2 części i upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor.
  • 2. Z mąki i mleka ugotować budyń. Wystudzić i stopniowo dodawać do masła utartego z cukrem. Dodać resztę składników i ucierać do uzyskania puszystej masy. (ja robię podwójną porcje masy na karpatkę - przepis poleciła mi mama). Masą przełożyć placki i posypać na wierzchu cukrem pudrem.

Notka redakcyjna

Domowa karpatka - przepis zdecydowanie sprawdzi się na rodzinne spotkanie, ale też świąteczny deser. Niezależnie od okazji, pamiętajmy o dobrym, nie za słodkim kremie i chrupiącym cieście. Karpatka w takim przepisie na pewno szybko zniknie z talerzy!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy