Karpatka

Karpatka to jeden z popularniejszych i najbardziej lubianych wypieków z kremem. Wersji tego ciasta jest kilka, a to jak je przyrządzimy zależy wyłącznie od naszych upodobań i ilości wolnego czasu. Jedno jest pewne - to świetny kąsek dla wszystkich łasuchów! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

karpatka desery dodatki krem ciasta parzone

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.26 z 225 głosów)


Karpatka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Woda wrzątek 1.

    Ciasto parzone na karpatkę: 
    W garnku zagotować wodę z 125 g masła. Wsypać 170 g mąki pszennej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Energicznie mieszać aż ciasto stanie się jednolite i będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia. Gdy wystygnie dodawać po jednym jajku - cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec w temperaturze 200 stopni 15-20 minut.

  • Mleko w garnku 2.

    Krem do karpatki: 
    Około 300 ml mleka należy zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić 45 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Zawiesinę trzeba wlać do gotującego się mleka. Podczas mieszania masa powinna gęstnieć i tworzyć gęsty budyń. Krem do ciasta trzeba wystudzić. Pozostałe masło powinno być utarte na puch do, którego porcjami należy dodawać budyń.
     

  • Karpatka 3.

    Składanie karpatki: Dolny płat ciasta należy przełożyć kremem budyniowym, na wierzchu ułożyć drugą część i posypać go cukrem pudrem.

Porady

Jak podawać karpatkę?

Karpatka podawana jest podobnie do kremówki. Po przygotowaniu i stężeniu kremu kroi się ją na kwadratowe części i posypuje cukrem pudrem. 
Karpatka to smaczny i efektownie wyglądający wypiek. Jest jednym z najpopularniejszych polskich ciast i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom budyniowych kremów. Choć przepis jest prosty, można go urozmaicać, przygotowując różne typy ciasta oraz zmieniając recepturę kremu. Jednak nie jest to konieczne, bo nawet w podstawowej wersji robi duże wrażenie.
 

Notka redakcyjna

Krem budyniowy do karpatki

Karpatka składa się z dwóch blatów ciasta, które są przekładane kremem. Może być to krem śmietankowy lub budyniowy. Przed położeniem kremu, dolny blat ciasta należy posmarować marmoladą. Krem między dwiema warstwami ciasta powinien być nałożony obficie. Masa składa się z budyniu oraz masła i jest bardzo prosta do przygotowania. Karpatka najlepiej smakuje po kilku godzinach lub następnego dnia, gdy krem stężeje, a ciasto dobrze nim nasiąknie.

Ciasto na domową karpatkę

Karpatka należy do ciast chętnie przyrządzanych na święta i różne okazje. Nic dziwnego - mało komu nie smakuje! Książkowa karpatka powinna mieć górę zrobioną z ciasta parzonego, zaś dół - kruchego. Jednak na temat rodzajów ciasta użytego do tego wypieku powstało już wiele wariacji. Często obie warstwy przygotowywane są z ciasta parzonego. Kruche na spodzie jest o tyle lepsze, że po prostu wygodniej się je kroi. Górny blat ciasta parzonego przybiera pofałdowaną, nieregularną powierzchnię. W końcu nazwa ciasta od razu przywodzi na myśl Karpaty i nie bez powodu do nich nawiązuje. 
W sklepach można znaleźć gotowe kremy do karpatki. Jednak ten domowy zawsze jest bezkonkurencyjny, a przy tym jego przygotowanie nie powinno sprawić problemów nawet początkującym cukiernikom.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy