Rogaliki z budyniem to niezwykle krucha i słodka propozycja na podwieczorek. Przyrządza się je błyskawicznie i równie szybko znikają z talerza. Wypełnione kremowym, waniliowym nadzieniem i posypane cukrem pudrem idealnie pasują do popołudniowej kawy. Najlepiej smakują jesienią i zimą, zanim zacznie się sezon na owocowe wypieki i serniki na zimno, ale można je przygotować o każdej porze roku. Sprawdźcie, jak zrobić szybkie, kruche rogaliki z budyniem.
Artur Rogalski
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, tryb góra-dół. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Budyń: 125 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko rozrabiamy w miseczce z budyniem w proszku. Dodajemy je stopniowo do garnka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy ją do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
Ciasto: mąkę i 60 g cukru pudru przesiewamy na stolnicę lub blat kuchenny. Masło kroimy w kostkę i palcami rozcieramy z suchymi składnikami. Dodajemy śmietanę i krótko zagniatamy całość w jednolite ciasto.
Formowanie: dzielimy ciasto na kilka części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek, który kroimy za pomocą noża lub radełka w trójkąty. Na ich środek nakładamy porcję budyniu i zwijamy od podstawy do najdalszego wierzchołka. Dociskamy boki, żeby nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia. Rogi ruloników lekko zawijamy, żeby uzyskać charakterystyczny kształt.
Pieczenie: kruche rogaliki z budyniem układamy na przygotowanej blaszce. Pieczemy przez około 30 minut, do zarumienienia.
Podanie: gotowe rogaliki studzimy i posypujemy pozostałym cukrem pudrem za pomocą sitka lub specjalnego dyspensera.
Porady
- Zanim będziemy formować nasze szybkie rogaliki z budyniem, przygotujmy sobie kilka łyżek mąki w osobnej miseczce. Może się przydać do podsypywania stolnicy, jeśli ciasto będzie się kleić. Możemy je także rozwałkować na specjalnej silikonowej macie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej.
- Zamiast masła możemy użyć dużo tańszej margaryny. Jest to także opcja dobra dla wegan, ale w tym przypadku warto się upewnić, czy na pewno kupujemy produkt zrobiony wyłącznie z tłuszczu roślinnego. Osoby, które nie akceptują składników pochodzenia zwierzęcego, mogą przyrządzić budyń na mleku roślinnym.
- Jeśli mamy więcej czasu i lubimy naturalne rozwiązania, zróbmy domowy budyń zamiast korzystać z produktu z torebki. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu. Trzeba jedynie mieć pod ręką mleko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier i żółtka. Do uzyskania aromatu przyda się esencja waniliowa własnej roboty. Możemy też przygotować kruche rogaliki z budyniem czekoladowym. Wystarczy, że dodamy do niego kakao.
- Żeby wzbogacić wypiek kwaskowymi nutami smakowym, dodajmy do nadzienia odrobinę powideł, marmolady lub dżemu, na przykład malinowego lub truskawkowego. Mogą to być także świeże owoce leśne, takie jak borówki.
- Rogaliki z ciasta francuskiego z budyniem to pomysł na błyskawiczny deser. W tej wersji nie musimy nawet zagniatać ciasta. Wystarczy, że kupimy gotowe płaty, podzielimy je na trójkąty i nadziejemy budyniem.
Jeśli mamy więcej czasu i chcemy uzyskać puszyste ciasto z waniliowym nadzieniem, możemy zrobić rogaliki drożdżowe z budyniem. Przyrządzenie ich jest o wiele bardziej pracochłonne, ponieważ musimy przygotować zaczyn, a ciasto potrzebuje około godziny, żeby wyrosnąć. Efekt jest jednak tego warty, otrzymujemy bowiem delikatny, maślany wypiek, podobny do brioszki. Puszyste rogaliki z budyniem wynagradzają nam trudy i świetnie pasują do triumfalnej, popołudniowej kawy. Do ich dekoracji przyda się na przykład:
Drożdżowe, maślane, kruche lub francuskie rogaliki z budyniem to tylko niektóre z pomysłów na słodkie porcje z podwiniętymi rogami. Inspiracji na ciasto i nadzienie jest całe mnóstwo. Oto niektóre z nich:
Komentarze