REKLAMA

Pyszny jabłecznik z budyniem

Najlepszy jabłecznik z budyniem - kruche ciasto, soczyste owoce i budyniowa masa sprawiają, że ciasto smakuje bajecznie. To deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Szarlotkę z budyniem przygotujesz w krótkim czasie, a efekt końcowy jest wyśmienity. Trudno znaleźć osobę, która nie lubi takiego ciasta z jabłkami i budyniem. Ten przepis na jabłecznik z masą budyniową zawsze wychodzi i nigdy nie zawodzi. Spróbuj!

dodany przez: Kulinarna Ania

Ciasta ciasto z jabłkami Desery budynie

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.05 z 325 głosów)


Kroki przygotowania:

  • iStock-maka-pszenna-min 1.

    Jak zrobić szarlotkę z budyniem? Zaczynamy od przygotowania ciasta. W tym celu 3 szklanki mąki siekamy z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i margaryną. Następnie ubijamy 2 jajka i 1 szklankę cukru. Gdy masa się ubije, dodajemy ją do ciasta. Wszystkie składniki łączymy w całość i dokładnie zagniatamy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Tak powstałe 2/3 ciasta na szarlotkę z budyniem wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierchu układamy pokrojone ćwiartki jabłka. Pozostałą część ciasta owijamy folią i wkładamy do lodówki. 

     

  • jablka-iStock 2.

    W kolejnym kroku przygotowujemy masę budyniową do ciasta z jabłkami i budyniem. Najpierw gotujemy budyń wraz z 3 szklankami mleka i 2 budyniami śmietankowymi.  Następnie gorący budyń wylewamy na jabłka. Na to ścieramy resztę ciasta i pieczemy około 50 minut w 150 stopniach. Jabłecznik z budyniem jest gotowy do podania. Taki deser doskonale smakuje podawane na ciepło z gałką lodów waniliowych. 

Porady

  • Do jabłek warto dodać przyprawy, które dodatkowo podbiją smak naszego jabłecznika z budyniem. Najlepiej sprawdzą się tu cynamon, kardamon lub wanilia.
     
  • Jabłka do szarlotki można również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
     
  • Gotowe ciasto z jabłkami i budyniem można oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.
     
  • Jeśli nie posiadamy w domu budyniu śmietankowego, możemy sięgnąć również po budyń o smaku waniliowym.
     

Notka redakcyjna

Jakie jabłka wybrać do jabłecznika z budyniem?

Przymierzając się do przygotowania szarlotki warto wiedzieć po jakie jabłka najlepiej sięgnąć. Jedną z popularniejszych odmian jabłek wykorzystywanych w przepisach na jabłecznik z budyniem jest reneta. Te kwaśne owoce idealnie sprawdzają się do wypieków. Papierówka to kolejna odmiana jabłek, którą możemy wybrać chcąc upiec ciasto z jabłkami i budyniem. Warto jednak pamiętać, że sezon na nią jest dość krótki i trwa latem. Jednym z popularniejszych rodzajów jabłek wykorzystywanych do szarlotki jest antonówka. Są one dość kwaśne, ale idealnie współgrają ze słodkim ciastem. Natomiast jeśli wolimy nieco słodsze jabłka możemy sięgnąć po odmianę ligol. Te kruche owoce sprawdzą się zarówno w przypadku jabłecznika jak i innych wypieków. 

Wegańska szarlotka - przepis

Jabłecznik to pyszne ciasto, które możemy przygotować również w wersji roślinnej.  W tym celu będziemy potrzebowali następujących składników: 170 g kaszy manny, 5 g proszku do pieczenia, 220 g cukru, 170 g mąki pszennej, 100 g margaryny roślinnej, 1 kg jabłek, 5 g cynamonu, 10 g bułki tartej, 10 g cukru pudru. Przepis na wegańską szarlotkę nie zawiera jajek, ale uwierzcie nam, że jest wyśmienita! Jak zrobić wegański jabłecznik? W misce łączymy kaszę manną, margarynę roślinną, cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Dobrze jest przesiać wymienione składniki przez sitko, dzięki temu ciasto z jabłkami będzie miało odpowiednią konsystencję. Tak przygotowane składniki na kruszonkę, dokładnie zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Starte jabłka posypujemy cynamonem. Blachę o wymiarach 24cm x 24cm smarujemy roślinną margaryną i opruszamy bułką tartą. Następnie wykładamy na nią połowę przygotowanego wcześniej ciasta. Całość delikatnie ugniatamy. Na to wykładamy starte wcześniej jabłka, pamiętając by zrobić to równomiernie. Owoce przykrywamy pozostałym ciastem. Tak przygotowaną wegańską szarlotkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Gotową roślinną szarlotkę możemy podawać posypaną cukrem pudrem. Wegańska szarlotka najlepiej smakuje w towarzystwie lodów. Oczywiście osoby będące na diecie roślinnej mogą sięgnąć po wegańskie lody.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy