Ciasto drożdżowe z budyniem

Ciasto drożdżowe z budyniem to idealna przekąska na jesienny podwieczorek. Nie jest przesadnie słodkie. O jego wyjątkowym smaku decyduje połączenie rozpływającego się w ustach nadzienia z chrupiącą kruszonką. Podane z filiżanką popołudniowej kawy z pewnością przypadnie wam do gustu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.42 z 212 głosów)

Ciasto drożdżowe z budyniem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie rozczynu: Drożdże rozpuszczamy w 125 ml letniego mleka. Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Przykrywamy rozczyn ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

  • 2.

    Wyrabianie ciasta: Wyrośnięte drożdże przekładamy do dużej miski. Do zaczynu dodajemy mąkę (200 g odkładamy na później), cukier (365 g odkładamy), masło (125 g odkładamy), jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, a następnie przykrywamy je czystą ścierką i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Gdy zwiększy swą objętość, wyrabiamy je jeszcze raz i dzielimy na 3 części. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Jedną z części ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. 

  • 3.

    Krem budyniowy: W garnku z grubym dnem zagotowujemy 750 ml mleka. W pozostałych 250 ml rozpuszczamy 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki tortowej, 300 g cukru oraz cukier wanilinowy. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować wlewamy do niej masę budyniową i energicznie mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 

  • 4.

    Kruszonka: W misce umieszczamy 200 g mąki pszennej, 65 g cukru i 125 g masła. Całość zagniatamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. 

  • 5.

    Puszyste ciasto drożdżowe z budyniem: Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Masę budyniową przekładamy do blaszki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na budyniu. Wierzch ciasta obsypujemy kruszonką. Gotowy placek drożdżowy pieczemy przez około 35–40 minut.

Porady

  • Podane w przepisie jajka można zastąpić tłuczonymi ziemniakami. Tak przygotowane ciasto drożdżowe z kruszonką będzie równie smaczne co jego oryginalna wersja.
  • Do wypieku drożdżowego ciasta polecamy użyć mąki typu 750, 650 lub 550. By przygotować placek w wersji bezglutenowej można sięgnąć po mieszankę mąki ryżowej i owsianej lub po gotowy mix ze sklepu. Niezależnie od wybranego rodzaju, mąkę przed dodaniem do masy należy dokładnie przesiać. 
  • Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką można przechowywać w lodówce do 4 dni. By zachować świeżość placka na dłużej, należy owinąć go folią aluminiową lub przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku. Upieczone ciasto można też mrozić. W zamrażalniku może ono spędzić maksymalnie 3 miesiące.
  • By zapobiec opadaniu ciasta drożdżowego należy studzić je stopniowo. W tym celu, tuż po upieczeniu jedynie delikatnie uchylamy drzwiczki, a dopiero po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z piekarnika.
  • Do przygotowania rozczynu dodaje się ciepłe, ale niegorące mleko. Powinno ono mieć około 35 °C.
  • Do wypieku ciasta z budyniem można użyć zarówno świeżych, jak i suszonych drożdży.
  • Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta polecamy upewnić się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Dodanie schłodzonych produktów może negatywnie wpłynąć na konsystencję masy.
  • Wyrobione ciasto drożdżowe polecamy umieścić w pomieszczeniu o temperaturze około 22 °C. Ułatwi to proces fermentacji drożdży.

Notka redakcyjna

Ile piec ciasto drożdżowe?

Zarówno temperatura, jak i czas pieczenia wypieków na bazie drożdży może się różnić w zależności od ich rodzaju i wielkości. Drożdżowe chleby potrzebują kilkudziesięciu minut w temperaturze dochodzącej do nawet 240 °C. Z kolei bułeczki z nadzieniem czy drożdżówki wypieka się w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez około 20 minut.

Placek z budyniem piecze się zwykle przez około 45–50 minut w temperaturze 170 stopni. Kiedy nie jesteśmy pewni, czy ciasto się już upiekło, warto wbić w nie patyczek - jeśli będzie suchy, oznacza to, że gotowy wypiek można wyjmować z piekarnika.

Przepisy na ciasto drożdżowe

Placek drożdżowy z budyniem można urozmaicić na wiele sposobów. Wystarczy dodać do niego ulubione owoce – jabłka, brzoskwinie, śliwki czy banany. Pewnym modyfikacjom może ulegać także kruszonka. Przygotowanie jej w wersji smakowej (np. kakaowej) zdecydowanie podniesie atrakcyjność deseru.

Prosty przepis na ciasto drożdżowe można też zmodyfikować dodając do masy mak czy bakalie. Polecamy również spróbować ciasta z budyniem obsypanego kruszonką z wiórków koksowych czy prażonych orzechów. Ciekawym urozmaiceniem może być również dodanie do ciasta masy serowej.

Ile kalorii ma ciasto drożdżowe?

Dokładną ilość kalorii w 100 g ciasta drożdżowego ciężko oszacować. Wszystko zależy od użytych składników. Przyjmuje się jednak, że wynosi ona między 250 a 300 kcal. Standardowy kawałek ciasta (o wadze około 40 g) będzie więc zawierał około 110 kalorii. Jest to ilość porównywalna do dwóch kawałków ptasiego mleczka lub połowy pączka.

Jeśli przygotowujecie placek drożdżowy zgodnie z powyższym przepisem, możecie założyć, że w 100 g będzie on zawierał 255 kcal.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy