Przepisy na ciasta parzone

ciasta parzone Ciasta parzone to coś, co może przygotować każdy z nas. Najlepsze są ciasta parzone domowej roboty, ale możemy także znaleźć gotowe ciasto w sklepie. Wtedy wystarczy tylko nadać mu pożądany kształt i upiec. Jak zrobić domowe ciasta parzone? Cały sekret wyjątkowej delikatności tego typu ciast tkwi w odpowiedniej obróbce składników. Ciasta parzone powstają przez zaparzenie mąki, zwykle pszennej, gorącą wodą z tłuszczem. Gotowe ciasto powinno być gęste i aksamitne. Najłatwiej używać do ciasta parzonego rękawa cukierniczego. Dzięki niemu bez problemu wyciśniemy odpowiednią jego ilość na blachę. Uważajmy, aby naszych wypieków nie przypalić – ciasto ma to do siebie, że jest dość delikatne, a przez to łatwo może się spiec.
Ciasta parzone - na ptysie, eklerki, karpatkę
Ciasta parzone to doskonała baza do wielu dań. Możemy przygotować wypieki zarówno słodkie, jak i wytrawne. Najpopularniejszymi pysznościami z ciasta parzonego są ptysie. To małe ciastka, które możemy przekroić na dwie części i wypełnić środek kremem lub nadziać za pomocą szprycy jak pączki. Ciasto parzone jest bardzo lekkie i suche, dlatego dobrze uzupełniają je kremy – może to być słodka bita śmietana czy krem budyniowy, ale też np. krem łososiowy. Ciasta parzone to również karpatka i eklerki. Eklerki łatwo przygotować na słodko i słono, podobnie jak ptysie. Z kolei karpatka w wersji wytrawnej stworzy wspaniały, przełożony różnymi farszami tort.

Redakcja poleca

REKLAMA

To może cię zainteresować