ciasto parzone

30 przepisów

Przepisy w kolekcji ciasto parzone

Czas przygotowania: 45 min.
Ptysie

wspaniałe małe pyszności

julianka

Ptysie

Czas przygotowania: 30 min.
Ptysie z budyniem

szybko i smacznie

nietop22

Ptysie z budyniem

Artykuły powiązane

Deserownik
02.06.2019

Deserownik i klasyczne ciasta. O słodkiej kulturze kulinarnej

Słodkości to nie wymysł nowoczesnej kuchni, ich ślady znajdziemy w starożytności, a przez wieki ewoluowały w różnych kierunkach. Cukiernictwo w Europie, Stanach Zjednoczonych i Azji różni się znacznie od siebie, ale jedno jest pewne – słodkości kuszą na wiele sposobów. W cyklu „Przy wspólnym stole” Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowiada o deserowniku.

Ciasto parzone
09.02.2019

Ciasto parzone – przepis bez sekretów

Ptysie, gniazdka, eklerki, groszek ptysiowy, karpatka – nie byłoby ich bez ciasta parzonego. To mające długą tradycję ciasto na pozór wydaje się proste w wykonaniu, a jednak bywa bardzo kłopotliwe, szczególnie dla niedoświadczonych kucharzy. Jak powstaje ciasto parzone i jaką ma historię w cukiernictwie? O tym w cyklu "Przyjemności na weekend".

Pączki gniazdka?
07.02.2018

Pączki gniazdka z ciasta parzonego

Pączki hiszpańskie gniazdka - są znane pod różnymi nazwami. Ciasto samo w sobie nie jest zbyt słodkie, ale lukier i cukier puder dodają całości słodyczy. Być może na takie nie wyglądają, ale to naprawdę przepis na łatwe pączki.