Szarlotka z budyniem jest ciastem idealnym. Kruchy spód, soczyste i lekko kwaskowe jabłka oraz słodki kremowy budyń doskonale się uzupełniają. Całość wieńczy chrupiąca kruszonka, która zamyka kompozycję. Ciasto jest łatwe do wykonania, więc na pewno sobie poradzicie. Jeśli chcecie przygotować coś pysznego na deser po rodzinnym obiedzie, tym wypiekiem zdobędziecie serca gości.
iStock
(średnia 4.44 z 164 głosów)
Ciasto na szarlotkę z budyniem: do dużej misy lub na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy masło w kostce i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Usypujemy mąkę w stożek i robimy wgłębienie. Wbijamy w nie jajko. Następnie dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, a następnie owijamy je folią i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Budyń: z 800 ml mleka 100 ml odlewamy do osobnego naczynia. Pozostałe gotujemy. Zimne mleko mieszamy z budyniem i cukrem, jeśli nie jest dodany do mieszanki. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy rozmieszany budyń, energicznie mieszając, aby powstał gładki krem. Gdy budyń ponownie się zagotuje, zestawiamy garnek z kuchenki i odstawiamy do wystygnięcia.
Jabłka: myjemy i obieramy, a następnie kroimy je na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę.
Prażenie jabłek: wykładamy je na suchą patelnię i prażymy przez 5–10 minut. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy do połączenia składników i pilnujemy, aby jabłka nie przywarły do patelni. Odstawiamy do ostygnięcia.
Wykładanie ciasta na blachę: ciasto wyjmujemy z lodówki. Nożem odcinamy ¼ ciasta, ponownie owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Dużą część wykładamy na blachę w rozmiarze 22×26 cm. Opuszkami palców rozprowadzamy ciasto na całej powierzchni. Następnie przekładamy przestudzone jabłka z patelni, a na to nakładamy budyń.
Kruszonka: wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy ja na całą powierzchnię budyniu na tarce o grubych oczkach.
Pieczenie: ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Po 45 min szarlotka z budyniem jest gotowa. Po ostygnięciu można wyłożyć ją na paterę lub podawać na talerzykach.
Porady
- Jeśli składniki na ciasto nie chcą się połączyć, być może dodaliście za dużo mąki. W takiej sytuacji możecie dodać 15 ml śmietany 18% lub zimnej wody.
- Aby szybciej ostudzić budyń i jabłka, możecie od razu po ugotowaniu, przełożyć je do innego, zimnego naczynia.
- Do szarlotki z budyniem najlepsze będą jabłka antonówki lub szara reneta, a także Bramley lub Granny Smith.
- Jabłka możecie także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jeśli wolicie, aby miały konsystencję musu jabłkowego.
- Możecie pokroić zagniecione ciasto na plastry – wtedy łatwiej będzie utworzyć z nich placek na dnie blachy.
- Ciasto kruche jest tłuste, więc nie powinno przywrzeć do blachy, ale dla pewności możecie wyłożyć formę papierem do pieczenia. Można ją także posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Wolicie okrągłe formy do ciasta? Szarlotkę z budyniem z tego przepisu możecie wyłożyć na tortownicę o średnicy 28 cm.
Przepis na szarlotkę z budyniem możecie zmodyfikować i zrobić:
Komentarze