Drożdżówki z budyniem

Pyszne, domowe drożdżówki !

CiastaDeserybudyniekruszonka

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.18 z 265 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 750 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 2 łyżki masła
  • 1 i 1/4 szkanki mleka
  • 7,5 dkg drożdży
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 3 bydynie śmietankowe (lub inne ulubione)
  • 1 litr mleka
  • KRUSZONKA:
  • 50 gram masła
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko do smarowania

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na 1 litrze mleka gotujemy 3 budynie wg przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • W garnuszku, z podgrzanego, ciepłego (ale nie gorącego) mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 1 łyżki mąki przygotowujemy rozczyn.Wstawiamy do letniej ciepłej wody i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy otartą skórkę z 1 cytryny, 3/4 szklanki cukru, jajka, sól i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto i na koniec dodajemy roztopione i wystudzone masło. Ponownie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, aby zwiększyło dwukrotnie swoją objętość.
  • Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części. Każdy placek wałkujemy delikatnie w prostokąt na drubość około 0,5 cm . Kroimy paski szerokości 1,5 cm x i około 20 cm długości. Każdy pasek skręcamy delikatnie jak śrubę, a następnie w ślimaka. Układamy na natłuszczonej blaszce zachowując odstępy i smarujemy rozkłuconym jajkiem.
  • W zagłębieniu, na środku każdej drożdżówki nakładamy szprycą zimny budyń i posypujemy przygotowaną kruszonką. Zamiast budyniu możemu użyć np. marmolady, lub masy serowej
  • Pieczemy około 20 minut w 180 stoniach, do uzyskania złotego koloru drożdżówek. Wbrew pozorom, ciastka przygotowuje się bardzo szybki i równie szybko znikają z talerza.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy