Drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na 1 litrze mleka gotujemy 3 budynie wg przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
W garnuszku, z podgrzanego, ciepłego (ale nie gorącego) mleka, drożdży, 2 łyżeczek cukru i 1 łyżki mąki przygotowujemy rozczyn.Wstawiamy do letniej ciepłej wody i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy otartą skórkę z 1 cytryny, 3/4 szklanki cukru, jajka, sól i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto i na koniec dodajemy roztopione i wystudzone masło. Ponownie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, aby zwiększyło dwukrotnie swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części. Każdy placek wałkujemy delikatnie w prostokąt na drubość około 0,5 cm . Kroimy paski szerokości 1,5 cm x i około 20 cm długości. Każdy pasek skręcamy delikatnie jak śrubę, a następnie w ślimaka. Układamy na natłuszczonej blaszce zachowując odstępy i smarujemy rozkłuconym jajkiem.
W zagłębieniu, na środku każdej drożdżówki nakładamy szprycą zimny budyń i posypujemy przygotowaną kruszonką. Zamiast budyniu możemu użyć np. marmolady, lub masy serowej
Pieczemy około 20 minut w 180 stoniach, do uzyskania złotego koloru drożdżówek. Wbrew pozorom, ciastka przygotowuje się bardzo szybki i równie szybko znikają z talerza.
Komentarze