Bułeczki drożdżowe z budyniem i kruszonką są świetną piknikową przekąską, którą można zabrać na jednodniową wycieczkę. Chociaż najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, z powodzeniem sprawdzą się również na drugi dzień. Możemy podać je do kawy albo spakować na drugie śniadanie do szkoły bądź pracy. Słodkie bułeczki z budyniem z ciasta drożdżowego są idealne na chwilowy spadek energii w ciągu dnia.
Getty Image
(średnia 4.17 z 272 głosów)
Składniki na ciasto drożdżowe: lekko podgrzewamy 240 ml mleko, aby było ciepłe (ale nie może być gorące). W osobnym garnku roztapiamy 50 g masła i odstawiamy do przestygnięcia.
Budyń: w rondelku wstawiamy do zagotowania 350 ml mleka. W pozostały 50 ml zimnego mleka mieszamy budyń i 30 g cukru. Gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć, dodajemy dokładnie rozmieszany budyń. Dalej mieszamy, podgrzewając jeszcze chwilę do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Rozczyn drożdżowy: w niewielkiej misce mieszamy rozkruszone drożdże z 30 g mąki, 15 g drobnego cukru i 50 ml ciepłego mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
Ciasto na bułki drożdżowe: do dużej miski wsypujemy 470 g mąki. Dodajemy resztę ciepłego mleka, pozostały drobny cukier, żółtka i przestudzone, roztopione masło. Ciasto zagniatamy ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami przez ok. 5–7 min. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na min. 1 godzinę.
Kruszonka: w osobnej misce rozcieramy w palcach 50 g mąki, 30 g cukru i 30 g zimnego masła. Gdy składniki połączą się w kruszonkę, odstawiamy ją do lodówki na czas przygotowywania drożdżówek z budyniem.
Formowanie bułeczek: wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką i dzielimy je na 14 równych części. Z każdej formujemy małą kulkę. Wszystkie bułeczki przekładamy na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie je spłaszczamy, a na środku robimy wgłębienie na budyń.
Nadziewanie drożdżówek: we wgłębienia w bułeczkach nakładamy łyżką budyń. Wyjmujemy kruszonkę z lodówki i posypujemy nią przygotowane drożdżówki. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 20 min.
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C i wstawiamy przygotowaną blachę z drożdżówkami na ok. 25 min.
Podawanie: kiedy bułeczki drożdżowe z budyniem są już rumiane, wyjmujemy je z piekarnika. Odstawiamy na 30 min do przestygnięcia i podajemy do skosztowania.
Porady
- Nie tylko masło i mleko na ciasto drożdżowe powinny być ciepłe, ale także żółtka. Dlatego należy wcześniej wyjąć jajka z lodówki i oddzielić żółtka od białek (z białek możemy zrobić bezę).
- Zamiast świeżych drożdży, możemy użyć 10 g drożdży instant. Nie trzeba robić z nich zaczynu, ale można – dzięki temu wypieki są trochę bardziej delikatne.
- Aby kruszonka lepiej trzymała się na bułkach, możemy wcześniej posmarować je rozkłóconym jajkiem. Do tej czynności przyda się pędzelek kuchenny.
- Kruszonkę możemy zrobić także z cukrem trzcinowym, a zamiast mąki pszennej – dodać migdałową lub owsianą.
- Jako nadzienie do drożdżówek sprawdzi się także domowy budyń waniliowy. Przygotowujemy go z 400 ml mleka (zamiast 500 ml), aby miał odpowiednio gęstą konsystencję.
Drożdżówki z budyniem mają delikatny, słodki smak, który wiele osób uwielbia. Niektórym jednak brakuje kwaśnego przełamania w postaci owoców lub dżemu. Aby sprostać oczekiwaniom wszystkich, podajemy listę sprawdzonych dodatków:
Aby zrobić zawijane drożdżówki z budyniem, ciasto w całości rozwałkowujemy na stolnicy wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno mieć grubość ok. 1 cm. Następnie nakładamy budyń, zachowując krawędź o szerokości ok. 2 cm. Zwijamy ciasto w rulon, po czym kroimy je w poprzek na okrągłe bułki.
Przygotowując słodkie bułeczki w ten sposób, trzeba mieć na uwadze to, że ciasto drożdżowe jest delikatne. Ponadto, przy zbyt dużym nacisku budyń może wypłynąć. Zatem należy kroić je z dużą uwagą i ostrożnością.
W podobny sposób możemy zrobić także nadziewane słodkie wypieki z ciasta francuskiego. Chętni mogą pokusić się o samodzielne przygotowanie takiego ciasta. Nie jest to trudne, ale na pewno wymaga czasu.
Jeśli jednak sięgniemy po gotowy arkusz ciasta, francuskie bułeczki z budyniem zrobimy w niecałe 20 min. Możemy zdecydować się na kształt rogalików lub otwartych ciastek z ozdobnym rantem, jak w przepisie na ciasto francuskie ze śliwkami.
Komentarze