Pączki z budyniem, inaczej nazywane pączkami bostońskimi, to prawdziwe niebo w gębie! Ten przepis króluje oczywiście w tłusty czwartek, ale zdecydowanie warto robić je częściej. Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione pysznym nadzieniem budyniowym, do tego polewa z lukru i kokosowa posypka - nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na pączki budyniowe.
iStock
(średnia 4.49 z 167 głosów)
Przygotowanie: na 2 godziny przed rozpoczęciem pracy wyjmujemy wszystkie składniki z lodówki (czas nie jest wliczony w czas robienia pączków z budyniem). Przesiewamy mąkę.
Ciasto drożdżowe: do miski wsypujemy mąkę, sól oraz 50 g cukru. Robimy w suchych składnikach dołek i kruszymy do niego drożdże. Następnie lekko podgrzewamy 200 ml mleka i rozpuszczamy w nim masło. Powstałym płyn wlewamy do dołka w mące z drożdżami i delikatnie mieszamy, zagarniając odrobinę mąki. Wstępnie wymieszane ciasto zostawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie wbijamy jajka i wlewamy rum (lub wódkę bądź spirytus). Wszystkie składniki wyrabiamy przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne, ale wciąż miękkie. Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Nadzienie budyniowe: w tym czasie gotujemy 500 mleka i przygotowujemy budyń z 2 paczek (ok. 80 g), według przepisu na opakowaniu. Gdy zgęstnieje, wyłączamy palnik i dodajemy 150 g cukru. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Formowanie pączków: wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) wałkujemy na grubość 1,5-2 cm. Następnie wycinamy z niego kółka, za pomocą szklanki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Smażenie pączków: gdy ciasto na pączki wyrasta, na małym ogniu, rozgrzewamy tłuszcz w garnku do temperatury 175°C. Uformowane ciasto drożdżowe wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy ok. 3 minuty z obu stron. Gotowe pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.
Nadziewanie: usmażone i wystudzone pączki nadziewamy wcześniej przygotowanym budyniem, np. za pomocą szprycy. Można dodatkowo polać je lukrem i posypać wiórkami kokosowymi lub po prostu udekorować cukrem pudrem.
Porady
- Pączki można nadziewać również przed smażeniem. Tylko wtedy trzeba bardzo dokładnie połączyć brzegi ciasta, inaczej krem budyniowy może wypłynąć ze środka.
- Do smażenia pączków najlepszy będzie głęboki i szeroki garnek o grubym dnie. W takim naczyniu tłuszcz będzie utrzymywał stałą temperaturę, dzięki czemu ciasto nie będzie się ani palić, ani zbyt nasiąkać olejem, gdy będzie zimniejszy.
- Aby pączki usmażyły się z charakterystyczną jasną "obrączką" na środku, ciasto drożdżowe nie może być zbyt ciężkie i zbite, gdyż wtedy nie będzie się tak lekko unosiło na powierzchni tłuszczu.
- Gotowe pączki można oblać lukrem lub polewą czekoladową oraz ozdobić na wierzchu wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.
Przepis na pączki z budyniem wbrew pozorom nie jest skomplikowany. Jest jednak kilka istotnych elementów, na które warto zwrócić uwagę:
Usmażone i przestudzone pączki najłatwiej jest napełniać budyniem za pomocą specjalnej szprycy lub rękawa cukierniczego, ale jeśli nie mamy takiego sprzętu, możemy użyć dużej strzykawki, ale zrobić rękaw z papieru do pieczenia. Wystarczy uformować go w rulonik na kształt trójkąta, a następnie odciąć mały rożek.Nadziane i przestudzone pączki z budyniem możemy dodatkowo obsypać cukrem pudrem lub oblać lukrem. Pysznie smakować będzie też polewa czekoladowa albo kolorowe polewy o rożnych owocowych smakach. Takie oblane pączki można jeszcze udekorować kolorową posypką cukrową albo orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Pączki z budyniem to tylko jeden z mnóstwa wariantów smakowych, których warto spróbować. Najpopularniejsze są oczywiście pączki z marmoladą i pączki z różą, ale w sklepach, cukierniach i kawiarniach znajdziemy też pączki:
Coraz bardziej popularne stają się też pączki z nadzieniami o smaku popularnych słodyczy, na przykład pączek:
W niektórych lokalach, szczególnie w tłusty czwartek, znajdziemy nawet pączki na słono, z boczkiem czy wołowiną i dużą ilością sera feta lub żółtego.
Kaloryczność pączków to zwykle od 200 do 500 kalorii, w zależności od nadzienia i polewy. Ile kalorii ma pączek z nadzieniem budyniowym? Pączek z budyniem ma około 300 kalorii na 1 sztukę, więc znajduje się po środku tej stawki. Żeby go spalić trzeba biegać przez 20 minut lub szybko spacerować przez 40 minut.
Komentarze