Pączki z budyniem

Pączki z budyniem to prawdziwe niebo w gębie! Ten przepis króluje oczywiście na Tłusty Czwartek, ale powinniśmy przygotowywać go zdecydowanie częściej. Taki deser z pewnością zachwyci gości i ucieszy domowników. Zobaczcie jak zrobić idealne drożdżowe ciasto oraz pyszne budyniowe nadzienie, które stworzą razem absolutnie przepyszny duet.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery pączki pączki domowe budynie

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 167 głosów)


Pączki z budyniem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciasto na pączki 1.

    Ciasto drożdżowe: Na 2 godziny przed przygotowywaniem pączków, wyjmujemy wszystkie składniki z lodówki, gdyż bardzo ważne, aby były one w temperaturze pokojowej. 
    Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól oraz cukier. wanilinowy Robimy w suchych składnikach dołek i kruszymy do niego drożdże. Następnie lekko podgrzewamy 160 ml mleka i rozpuszczamy w nim masło. Powstałym płyn wlewamy do dołka w mące z drożdżami i delikatnie mieszamy, zagarniając odrobinę mąki. Zostawiamy to na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.  Po tym czasie wbijamy jajka i dodajemy 4 łyżki rumu. Wszystkie składniki wyrabiamy przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne, ale wciąż miękkie. Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

  • krem budyniowy 2.

    Nadzienie budyniowe: W tym czasie gotujemy 1 l mleka i przygotowujemy budyń z 2 paczek, według przepisu na opakowaniu. Gdy zgęstnieje, wyłączamy palnik i dodajemy 150 g cukru oraz aromat. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

  • smazenie-paczkow 3.

    Smażenie pączków: Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) wałkujemy na grubość 1,5-2 cm. Następnie wycinamy z niego kółka, za pomocą szklanki, które znów odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz w garnku do temperatury 175°C.  Wyrośnięte pączki wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy po kilka minut z obu stron. Gotowe pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.  

  • nadziewanie-paczkow 4.

    Nadziewanie pączków: Usmażone i wystudzone pączki nadziewamy wcześniej przygotowanym budyniem. Można dodatkowo polać je lukrem i posypać wiórkami kokosowymi lub po prostu udekorować cukrem pudrem.

Porady

  • Pączki można nadziewać przed lub po smażeniu. Do tej drugiej metody przyda się specjalna szpryca lub strzykawka o dużej pojemności. 
  • Do smażenia pączków najlepszy będzie głęboki, szeroki garnek o grubym dnie. W takim naczyniu tłuszcz będzie utrzymywał stabilną temperaturę, dzięki czemu pączki nie będą się palić.
  • Aby pączki usmażyły się z charakterystyczną jasną "obrączką" na środku, ciasto drożdżowe nie może być zbyt ciężkie i zbite, gdyż wtedy nie będzie się tak lekko unosiło na powierzchni tłuszczu.
  • Gotowe pączki można oblać lukrem lub polewą czekoladową oraz ozdobić na wierzchu wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.

Notka redakcyjna

Jak zrobić ciasto drożdżowe na pączki?

Ciasto na pączki to zwykłe ciasto drożdżowe, jednak powinno być ono nieco lżejsze i luźniejsze niż to klasyczne. Składa się ono z mąki, mleka, drożdży, jajek, cukru, masła i odrobiny alkoholu. Ten ostatni jest bardzo ważnym składnikiem, gdyż dzięki dodatkowi spirytusu lub rumu, pączki nie będą chłonęły tłuszczu, podczas smażenia. Ciasto drożdżowe na pączki musi być bardzo dobrze wyrobione, a potem wyrośnięte. Najpierw wyrasta sam zaczyn i trwa to około 15 minut, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia gotowe ciasto na 1 do 1,5 godziny. Pamiętajmy, że nawet jeśli ciasto będzie wydawało nam się za "luźne", nie powinniśmy dodawać do niego zbyt dużo mąki, gdyż wtedy pączki będą ciężkie i tłuste po usmażeniu. 

Jak zrobić pączki?

Przepis na pączki wbrew pozorom nie jest skomplikowany. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu wałkujemy i wykrajamy z niego szklanką kółka, które znów odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie smażymy drożdżowe kółeczka na rozgrzanym tłuszczu. Na czym smażyć pączki, aby wyszły najpyszniej? Nasze babcie robiły to na smalcu, jednak obecnie najczęściej używa się oleju rzepakowego, słonecznikowego lub kokosowego. Musimy też pilnować, aby temperatura tłuszczu nie była zbyt wysoka, gdyż wtedy pączki szybko się spalą z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Nie może jednak być też za niska, bo wtedy pączki mocno nasiąkają tłuszczem i staną się ciężkie. Idealna temperatura do smażenia pączków to 175 stopni Celsjusza.

Po usmażeniu, pączki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie odstawiamy je do wystudzenia, a potem nadziewamy. Najłatwiej zrobić to za pomocą specjalnej szprycy lub rękawa cukierniczego, ale jeśli nie mamy takiego sprzęty, możemy użyć dużej strzykawki, ale zrobić rękaw z papieru do pieczenia. Wystarczy uformować go w rulonik na kształt trójkąta, a następnie odciąć mały rożek.

Nadziane pączki możemy dodatkowo obsypać cukrem pudrem lub oblać lukrem. Pysznie smakować będzie też polewa czekoladowa albo kolorowe polewy o rożnych owocowych smakach. Takie oblane pączki można jeszcze udekorować kolorową posypką cukrową albo orzechami lub  wiórkami kokosowymi.

Pączki - różne wersje smakowe

Pączki z budyniem to tylko jeden z mnóstwa wariantów smakowych, których warto spróbować. Najpopularniejsze są oczywiście pączki z marmoladą i pączki z różą, ale w sklepach, cukierniach i kawiarniach znajdziemy też pączki z adwokatem, pączki z nutellą, nadzieniem serowym, toffi czy czekoladą. Coraz bardziej popularne stają się też pączki z nadzieniami o smaku popularnych słodyczy, na przykład pączek rafaello, oreo, snickers czy kinder bueno. W niektórych lokalach, szczególnie w tłusty czwartek, znajdziemy nawet pączki na słono, z boczkiem czy wołowiną i dużą ilością sera. 

Ile kalorii ma pączek?

Kaloryczność pączków to zwykle od 200 do 500 kalorii, w zależności od nadzienia i polewy. Ile kalorii ma pączek z budyniem? Pączek z budyniem ma około 300 kalorii na 1 sztukę, więc znajduje się po środku tej stawki. Aby spalić takiego pączka należy biegać przez 20 minut lub szybko spacerować przez 40 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy