Pieczony kark wołowy na grzybowym risotto

Pieczony kark wołowy na grzybowym risotto to przepis na sycący obiad w rodzinnym gronie. Grzyby idealnie łączą się ze smakiem wołowiny tworząc pyszne danie. Dodatek tymianku, czosnku, szalotki i grzybów leśnych sprawia, że pieczony kark wołowy na grzybowym risotto nabiera "dzikiego" smaku. Spróbujcie upiec wołowinę na wyjątkowe okazje. 

dodany przez: mojegotowanie

dania mięsne

Czas przygotowania:
4godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.54 z 174 głosów)


Kroki przygotowania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min 1. Czosnek siekamy z listkami tymianku, mieszamy z dużą szczyptą soli i pieprzu i nacieramy dokładnie kark. Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch dajemy plastry cebuli i wiórki masła. Podlewamy bulionem. Szczelnie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C na ok. 3 godz.
  • szalotki-fot.iStock (1) 2. Na risotto: szalotki oraz rozmrożone, dobrze osączone grzyby kroimy w drobną
    kostkę, podsmażamy na łyżce masła w szerokim rondlu. Zasypujemy ryżem
    i smażymy 1–2 min.
  • tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1) 3. Dodajemy po chochelce gorący wywar (kolejną dolewamy dopiero, gdy poprzednia całkiem się wchłonie). Zalewamy winem i gotujemy 1–2 min. Na koniec dodajemy resztę masła i starty parmezan, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Na risotto kładziemy grube plastry upieczonego
    karku, skrapiamy sosem spod mięsa.

Porady

W przepisie na pieczony kark wołowy z grzybowym risotto wykorzystano:

  • świeżo mielony pieprz
  • wywar warzywny
  • mrożone grzyby leśne
  • ryż na risotto
  • wytrawne białe wino 

 

Notka redakcyjna

Kark wołowy jest też idealny do duszenia, szczególnie w piwie: staje się wtedy mięciutki, soczysty, łatwo się rozdziela. Najlepiej smakuje z maślanym purée albo śląskimi kluskami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy