Przepisy z octem balsamicznym
425 przepisów

Ocet balsamiczny to składnik stosowany od wielu lat przez kucharzy na całym świecie. Ciemny, gęsty, esencjonalny i niezwykle aromatyczny płyn, nadaje słodko-kwaśny, wyraźnie owocowy smak serwowanym z jego dodatkiem potrawom. Skąd pochodzi, z jakich produktów powstaje i do czego służy ocet balsamiczny?
Przepisy z octem balsamicznym

Sałatka na Wigilię, która kusi roszponką, serowymi i warzywnymi gwiazdkami, czerwoną kapustą i pysznym dressingiem. Taka sałatka na Wigilię z pewnością zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Do sałatki sprawdzi się kolorowa sałata strzępiasta lub inny miks sałat kolorowych jako baza.
Sałatka na Wigilię

Grillowana cykoria, jak inne grillowane warzywa, to idealna propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. W opcji 100% roślinnej polecamy bazowy przepis - wystarczy tylko pięć składników. Cykoria grillowana w opcji wegetariańskiej będzie z sosem serowym na bazie koziego twarożku - pysznie zapiecze się pod wpływem temperatury. Grillowana cykoria, podobne jak inne grillowane warzywa, uda się zarówno na grillu tradycyjnym, jak i na patelni grillowej.
Grillowana cykoria - przepis na grillowane warzywa

Fasolka szparagowa z kurkami to prosty przepis na sałatkę. W lecie będzie świetnym sposobem na lunch lub lekki obiad dla całej rodziny.
Fasolka szparagowa z kurkami

Makaron ryżowy vermicelli z cytrynowym kurczakiem to sycący posiłek na letnie dni. Koloru dodają papryki, szpinak i salsa z rzodkiewkami. Wypróbuj go na rodzinny obiad.
Makaron ryżowy vermicelli z cytrynowym kurczakiem

Sałatka ze stekiem, szparagami i truskawkami to danie idealne na wiosnę i lato. Wykorzystujemy w niej to, co akurat jest w sezonie. Szparagi i truskawki to połączenie idealne. Dodatkowo, słodkie owoce wspaniale komponują się z wyrazistym mięsem, jakim jest stek. Aby wzmocnić smak truskawek, używamy ich też do przygotowania sosu, którym polewamy całość. Sałatka jest lekka i pyszna, idealna na obiad, lunch czy kolację. Sprawdzi się także jako opcja imprezowa.
Sałatka ze stekiem, szparagami i truskawkami

Sznycle cielęce z warzywami, czyli Kalbschnitzel mit Feiner gemuse, to przepis z kuchni niemieckiej. W naszym przepisie idziemy o krok dalej, bo warzywami faszerujemy cielęcinę, a do nich dodatkowo polecamy grillowane pyszności lub gotowane na parze. Sznycle cielęce dzięki nadzieniu będą jeszcze smaczniejsze! Co ważne - możecie je przygotować zarówno na ruszcie, jak i na kuchence, ale w sznycle cielęce z grilla smakują wprost wyśmienicie, więc wszyscy fani grillowania powinni wypróbować taką wersję przepisu.
Sznycle cielęce z warzywami

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 1 godzina 10 minut Porcja: 510 kcal Składniki 6 porcji
Zupa z soczewicy

Ta sałatka na ciepło powstała po krótkim przeglądzie lodówki :-)
Warzywna sałatka na ciepło

Dzisiaj kolejna nowość w moim warzywnym menu, zakupiona oczywiście w moim menu: brokuł łodygowy !
Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą

Cebulki balsamico to przepis stworzony dla wielbicieli cebuli. Stroniący od tego warzywa z pewnością się przekonają. Mimo rustykalnego charakteru zaskakuje wykwintnością.
Cebulki balsamico

Sałatka z truskawkami z boczkiem i sezamem to propozycja letniej, lekkiej sałatki.Do przygotowania na rodzinnego grilla lub spotkanie w gronie przyjaciół.
Sałatka z truskawkami z boczkiem i sezamem

Sałatka fasolkowa z truskawkami i pistacjami to kolejna przykład letniej sałatki, która zawojuje wasze podniebienia. Truskawki, fasolka i pistacje tworzą zaskakujące połączenie smaku.
Sałatka fasolkowa z truskawkami i pistacjami

Pyszne pieczone żeberka na niedzielny obiad
Żeberka obiadowe

Bruschetta to przepis kuchni włoskiej. W wersji tradycyjnej to po prostu grubo pokrojone kromki chleba polane niewielką ilością oliwy, podawane z posiekanymi pomidorami i listkami bazylii. My proponujemy bruschettę w dwóch odsłonach: z pieczonymi burakami i śliwką oraz z musem z selera i sałatką z ciecierzycy. Przepisy poleca Agata Wojda.
Bruschetta - przepis na dwa sposoby

Pieczone buraki i rabarbar z mozzarellą i octem balsamicznym
Pieczone buraki i rabarbar z mozzarellą i octem balsamicznym

Konfitura z cebuli jest idealnym dodatkiem do mięs pieczonych i grillowanych, wędlin, serów – zwłaszcza kozich i pleśniowych. Smakowita zarówno na ciepło, jak i na zimno. Konfitura z cebuli jest przepyszna z pieczonymi burakami. Konfitura z cebuli idealnie smakuje jako dodatek do sera, mięs, ryb i jajek. Podpowiadamy, jak zrobić konfiturę z cebuli.
Konfitura z cebuli

Pieczona kapusta czerwona ze szczypiorkiem i granatem to prosta przekąska doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Ocet balsamiczny nadaje całości wyrazistego smaku. Granat to słodko-kwaśne przełamanie ostrego smaku. Pieczona kapusta czerwona ze szczypiorkiem i granatem sprawdzi się jako sałatka na ciepło do obiadu lub jako wegetariański lunch.
Pieczona kapusta czerwona ze szczypiorkiem i granatem

Przepis na faszerowaną cukinię z pomidorami
Cukinie faszerowane

Sałatka z pora i szynki to idealna propozycja na przystawkę, smaczny dodatek do obiadu lub kolację. Możemy zaserwować ją z lekkim sosem lub majonezem. Por to charakterne warzywo o wyrazistym smaku, dlatego sałatka z nim w roli głównej będzie po prostu przepyszna. Sałatka z pora i szynki to także świetna opcja imprezowa - na pewno znajdzie mnóstwo fanów.
Sałatka z pora i szynki z kukurydzą
Inne z kolekcji: ocet
Ocet balsamiczny: co to?
Ocet to produkt fermentacji, który jest nam z pewnością znany zarówno w postaci płynu spirytusowego, jak i jabłkowego. W tych przypadkach produkt wyjściowy jest jasno określony samą nazwą, jednak z czego jest ocet balsamiczny i na bazie jakich składników powstał?
Ocet balsamiczny wytwarza się z zagęszczonego moszczu winogronowego poddawanego długiemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Oryginalny ocet pochodzi z Modeny we Włoszech i produkowany jest z winogron odmiany Trebbiano. Włosi nie wykorzystują jej zwykle do produkcji wina, ponieważ powstały z gron Trebbiano napój ma dość pospolity smak. Za to uzyskany z nich ocet balsamiczny jest niezwykle wyrazisty i aromatyczny.
Odmiana ta daje bardzo obfite plony, co jest ogromną jej zaletą w przypadku produkcji octu, ponieważ na 1 litr płynu zużywa się aż 145 kg winogron. Drugim sekretem niezwykłego smaku i zapachu octu jest leżakowanie. Ocet balsamiczny leżakuje w beczkach od 12 do 25 lat, aż stanie się gęstą, czarną cieczą. Długotrwały proces produkcji odzwierciedla cena preparatu – za 100 ml octu balsamicznego zapłacimy przeciętnie od 400 do 800 zł. To dlatego nazywany jest przez Włochów „czarnym złotem”.
Oryginalny ocet balsamiczny dość ciężko kupić w polskich sklepach, dostępne na półkach produkty o tej nazwie to zwykle wytwarzane z zagęszczonych składników i barwione karmelem „podróbki”.
Ocet balsamiczny: właściwości
Jeśli zastanawiamy się nad zakupem tak drogiego i wykwintnego dodatku do potraw, z pewnością chcemy wiedzieć, czy ocet balsamiczny jest zdrowy, jakie ma właściwości i czy poza ciekawym smakiem wnosi jeszcze do naszych dań jakieś wartościowe składniki.
Ocet balsamiczny, dzięki zawartości kwasu octowego działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie. Zawiera m. in. potas, sód, fosfor i magnez, które wpływają szczególnie pozytywnie na kondycję skóry i paznokci. Duża zawartość pochodzących z winogron polifenoli zwalcza wolne rodniki, dlatego spożycie octu balsamicznego wpływa na opóźnienie procesów starzenia a także wzmacnia system immunologiczny organizmu.
Ocet balsamiczny, ułatwiając trawienie tłuszczów, wspomaga pracę jelit. Korzystnie oddziałuje również na układ krążenia redukując ryzyko miażdżycy poprzez zwalczanie tzw. złego cholesterolu. Reguluje ciśnienie krwi oraz wspomaga pracę serca.
Ocet balsamiczny: zastosowanie
Stosowany niegdyś jako lekarstwo na problemy trawienne, dziś ocet balsamiczny używany jest w roli przyprawy. Już zaledwie kilka jego kropel zmienia charakter dania i nie jest to przesada, o czym wie każdy, kto doświadczył, jak intensywny i esencjonalny jest ocet balsamiczny.
Zastosowanie w kuchni tego niezwykłego dodatku o słodko-kwaśnym smaku z wyraźną, owocową nutą jest niezwykle szerokie. Ocet komponuje się doskonale zarówno z daniami mięsnymi, bazującymi na warzywach, jak i owocowymi deserami. Zgodnie z wielowiekową tradycją, ocet balsamiczny to ostatni składnik, który dodaje się do potrawy. Wyjątkiem są tu surówki warzywne – ocet wlewa się do nich przed dodaniem oliwy z oliwek.
Ocet balsamiczny: do czego?
Żeby nie powodować utraty cennych składników wartościowych dla naszego organizmu zawartych w przyprawie, w przypadku dań gorących, Włoscy kucharze unikają polewania octem potrawy bezpośrednio. Zamiast tego, skrapiają odrobiną aromatycznego specyfiku talerz i dopiero nakładają na niego pojedynczą porcję. W ten sposób temperatura zostaje nieznacznie obniżona, co działa na korzyść cennych komponentów.
Mimo że ocet balsamiczny stosuje się zawsze w ten sam sposób, rozmaitość dań, z którymi doskonale współgra jest naprawdę duża. Najczęściej używa się go do:
- sałatek warzywnych i owocowych,
- dressingów,
- majonezu i ciepłych sosów,
- marynat,
- warzyw gotowanych i grillowanych,
- makaronów,
- dań z ryżu,
- mięs gotowanych, grillowanych, pieczonych i surowych (np. tatar czy carpaccio), szczególnie czerwonych i dziczyzny,
- surowych ryb (np. sushi czy łosoś wędzony),
- serów (w postaci polewy, szczególnie przy degustacji),
- truskawek, innych owoców słodkich i lodów.
Ocet balsamiczny a odchudzanie
Lecznicze właściwości octu balsamicznego znane są już co najmniej od kilku stuleci. Początkowo używany był zresztą wyłącznie jako remedium na rozmaite choroby – stosowano ocet zarówno przy bólu głowy, dolegliwościach trawiennych, jak i jako odtrutkę na dżumę. W tym ostatnim przypadku preparat nie był oczywiście skuteczny, jednak współczesne badania potwierdzają, że regularne spożycie octu balsamicznego w niewielkich ilościach (wystarczy pół łyżeczki dziennie) przyspiesza przemianę materii oraz stymuluje wydzielanie soków żołądkowych.
Ten niskokaloryczny produkt, który na 100 g zawiera jedynie 88 kalorii nie tylko wspomaga procesy trawienne, lecz również spalanie tkanki tłuszczowej. Kwas octowy wspiera organizm w wytwarzaniu enzymów rozkładających tłuszcz we krwi ułatwiając tym samym oczyszczanie go z niepożądanych produktów przemiany materii.
Artykuły powiązane
Łotwa - nowy raj dla smakoszy? Subiektywny przewodnik po Rydze i okolicach
O Łotwie wiemy niewiele. To nie jest kraj, o którym usłyszymy podczas lekcji historii czy który wybierzemy jako miejsce na urlop. A szkoda, bo Łotwa dzisiaj nie ma już wiele wspólnego z krajem, który kojarzymy z czasów radzieckiej okupacji. Jest nowoczesna i pełna fantastycznych miejsc do zobaczenia.
Czy wiesz, że co roku w Chorwacji jest obchodzony Dzień Pomidora?
Dzień Pomidora to lokalne święto obchodzone z okazji rozpoczęcia zbiorów pomidorów. Każdego roku, pod koniec lipca rynek główny chorwackiej miejscowości Umag w regionie Istria zamienia się w pomidorowy festiwal, którego jednym z głównych organizatorów jest firma Podravka. Impreza przy chorwackiej muzyce na żywo trwa do białego rana!
Francuskie smaki w restauracji Abażur [RECENZJA]
Niby wszyscy wiedzą, że kuchnia francuska to jedna z najlepszych na świecie, ale kto potrafi wymienić choć dziesięć przykładowych dań, produktów lub nazwisk, z których słynie francuska tradycja kulinarna?
Winegret - najważniejszy z sosów
Ma trzy główne składniki: ocet, dodatki i oliwę. Genialnie prosty, fantastyczny w smaku. Co o nim trzeba wiedzieć?
Włochy: smak pizzy w koloseum
Kuchnię włoską uwielbiają ludzie na całym świecie, bo jak żadna inna przez żołądek trafia do serca.