Befsztyk wołowy

Befsztyk wołowy to płaski plaster mięsa, zazwyczaj krojony prostopadle do włókien mięśniowych. Jest bardzo podobny do steka, z tym że robi się go z innej partii tuszy. Choć jego przygotowanie może wydawać się trudne, tak naprawdę wymaga tylko odrobiny doświadczenia i ścisłego trzymania się przepisu. Wystarczy kilka chwil spędzonych w kuchni, by cieszyć się smakiem niczym z restauracji.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 172 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Befsztyk wołowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Befsztyk wołowy: Mięso oczyszczamy ze wszelkich żyłek, płuczemy i osuszamy. Kroimy je na plastry o szerokości około 2 cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Gdy zacznie ono bulgotać, przekładamy wołowinę na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez około minutę z każdej strony, a następnie dosmażamy befsztyki zgodnie z upodobaniami.

  • 2.

    Smażona cebulka: Cebule obieramy i kroimy w talarki. Smażymy je na rumiano na patelni z łyżką oleju, a następnie przekładamy je na gotowe befsztyki wołowe. Całość podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Befsztyk smażony to nie jedyna wersja tego dania. Mięso można również grillować na patelni lub gotować. 
  • Czas smażenia befsztyku wołowego zależy w dużej mierze od indywidualnych preferencji. Mięso można przygotować w wersji dobrze wysmażonej, średnio wysmażonej i krwistej. W zależności od upodobań oraz od grubości mięsa, czas obróbki termicznej wacha się od 2 do 8 minut.
  • Polędwicy na befsztyk nie nakłuwa się widelcem, gdyż wówczas stanie się ona sucha.
  • Do przewracania mięsa warto użyć specjalnych szczypców lub kuchennej szpatułki
  • Przed rozkrojeniem mięsa po usmażeniu, należy dać mu kilka minut, by zatrzymać w nim soki i zapobiec jego wysuszeniu.
  • Przepis na befsztyk wołowy można delikatnie modyfikować. Polecamy spróbować go w wersji z marynowanym mięsem. 
  • By uzyskać idealny befsztyk, polędwicę wołową należy pokroić na kawałki o grubości około 2–2,5 cm.
     

Notka redakcyjna

Z jakiego mięsa zrobić befsztyk wołowy?

Aby zrobić dobry befsztyk z cebulką, trzeba przede wszystkim zaopatrzyć się w jakościowe mięso. Najczęściej sięga się w tym celu po polędwicę wołową. Do przyrządzenia danie nadaje się prawie cała polędwica, z wyjątkiem cienkiej końcówki, tzw. ogona. Z grubszej strony przygotowuje się chateaubriand, czyli duże befsztyki. Część środkowa służy do wykrawania grubszych befsztyków nazywanych tournedos, które mają po 3-5 cm. Mignon to 2 centymetrowe, mniejsze kawałki z dalszej części polędwicy. 

Na bazie polędwicy wołowej można również przyrządzić befsztyk wołowy mielony. Różni się on od klasycznej wersji użyciem mięsa mielonego, które należy odpowiednio uformować. 

Z czym podawać befsztyk z polędwicy wołowej?

Befsztyk wołowy z cebulką doskonale smakuje podany z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą. Dobrze sprawdzą się też frytki lub po prostu gotowane ziemniaki. Smak mięsa wołowego wzbogaci dodatek sosu. Idealnie pasuje sos musztardowy lub pieprzowy albo sos maderowy. Dobrym dodatkiem jest również aromatyczne masło ziołowe. 

Zupełnie innym pomysłem podania jest befsztyk tatarski smażony, przygotowany z mielonego lub siekanego, surowego mięsa. Je się go z surowym jajkiem, odrobiną oleju, soli i pieprzu. Nieobowiązkowym, choć częstym dodatkiem jest pokrojona surowa cebula, kiszony ogórek lub marynowane grzybki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy