Befsztyk wołowy - mielony smażony z cebulką ;

Bardzo proste danie – jego jakość zależy od jakości użytego mięsa .

kotlety mielonedania mięsne

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 170 głosów)

Składniki:

  • 30 dag zmielonej polędwicy wołowej
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki smalcu
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz mielony
  • sól
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mięso zmielone doprawić pieprzem i solą zmieszać z żółtkiem i łyżką wody . Uformować 2 owalne befsztyki , oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron ( ok. 4 minuty z każdej strony ) .Stopień wysmażenia zależy od indywidualnego upodobania .Jeśli ktoś lubi befsztyki krwiste -smaży krócej , jeśli przeciwnie - dłużej .Osobno na drugiej patelni usmażyć na rumiano pokrojoną w piórka cebulę ( na ½ łyżki smalcu zmieszanej z ½ łyżki masła ).
  • Podawać na wygrzanych talerzach obłożone cebulką i polane tłuszczykiem ze smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy