Risotto z warzywami

Risotto z warzywami to świetny przepis na rodzinny obiad. Łatwo go podzielić, a dzieciom zagwarantuje przemycenie dziennej porcji warzyw. Przygotowując risotto z warzywami warto sięgać po sezonowe produkty. Jednak można przygotować risotto z warzywami mrożonymi, albo z warzywami na patelnię. Wiele osób zastanawia się, jak zrobić risotto z warzywami, aby nie było zbyt suche ani sklejone. Oto nasz przepis na risotto z warzywami, które zachwyci domowników.

risotto

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
0.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 157 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-brokuly-min- (1)1.Risotto z warzywami – przepis:
    Na początek należy obrać i posiekać cebulę i czosnek. Następnie pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Potem trzeba umyć i osączyć cukinię i brokuły. Następnie cukinię trzeba pokroić w półplasterki, a brokuły podzielić na różyczki. Potem trzeba marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Potem na risotto z warzywami należy dodać pozostałe warzywa, koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.
  • cebula-iStock (1)2.Wszystkie składniki należy dusić 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie czosnek zeszklić na pozostałej oliwie, wsypać ryż i smażyć 2 minuty mieszając.Następnie wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na małym ogniu mieszając aż ryż wchłonie cały płyn. Potem zdjąć z ognia dodać podduszone warzywa i wymieszać. Risotto z warzywami przed podaniem należy posypać kozim serem i kiełkami słonecznika.

Kalorie: 0.00

Porady

Risotto z warzywami można wzbogacić o dodatek owoców morza, drobiu, grzybów lub kawałków wieprzowiny. Również dobrze smakuje risotto z kurczakiem i warzywami mrożonymi. W szczególności można przygotowywać go jesienią i zimą. Risotto z warzywami doprawiane jest kieliszkiem białego wina, który podkreśla delikatny smak ryżu

Notka redakcyjna

Aby przygotować risotto z warzywami, należy wybrać odpowiedni rodzaj ryżu. Aby zrobić to słynne danie kuchni włoskiej, trzeba sięgnąć po krótki ryż o zaokrąglonych lub owalnych ziarnach. Ten charakterystyczny wygląd sprawia, że risotto z warzywami będzie kremowe i delikatne. Uważa się, że to dzięki skrobi, która dzięki temu kształtowi może się powoli uwalniać. W uzyskaniu łagodnego smaku i delikatnej konsystencji pomaga też cierpliwe mieszanie i powolne dolewanie płynu. Risotto z warzywami to także niezwykły wachlarz możliwości, co do zastosowanych przypraw. Można bawić się przepisami i sięgać po orientalne przyprawy takie jak szafran lub kurkuma albo zostać przy włoskiej klasyce np.: tymianku i oregano. Smak risotto z warzywami będzie podkreślony, gdy sięgniemy po rosół, bulion warzywny lub wywar grzybowy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy