Risotto z warzywami

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 10 minut Porcja: 380 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez:

Risotto z warzywami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.29 z 14 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 25 dag ryżu
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • cukinia
  • 15 dag brokułów
  • marchewka
  • 20 dag zielonego mrożonego groszku
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 5 dag startego twardego koziego sera
  • 2 łyżki kiełków słonecznika
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  2. Cukinię i brokuły umyć, osączyć.Cukinię pokroić w półplasterki, brokuły podzielić na różyczki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oliwy.
  3. Dodać pozostałe warzywa, koncentrat, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dusić 15 min, mieszając od czasu do czasu.
  4. Czosnek zeszklić na pozostałej oliwie, wsypać ryż i smażyć 2 minuty, mieszając.
  5. Wlać bulion, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na małym ogniu, mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.
  6. Zdjąć z ognia, dodać podduszone warzywa, wymieszać. Przed podaniem posypać kozim serem i kiełkami słonecznika.
warzywa obiad wegetariańska ryż wege brokuły risotto z warzywami bez mięsa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze