Krewetki z warzywami

Krewetki z warzywami to pomysł na szybki obiad lub romantyczną kolację dla dwojga. Danie można podać z różnymi dodatkami, np. ryżem lub makaronem, aby było bardziej sycące. Świetnie smakuje również z bagietką, która nasiąka doskonałym, pikantnym sosem powstałym w wyniku smażenia. W chwili, gdy krewetki są już rozmrożone, przygotowanie ich z warzywami zajmie niecałe 20 min.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania główne

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 194 głosów)

Krewetki z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Krewetki: jeśli są mrożone, wyjmujemy je wcześniej z zamrażalnika. Opłukujemy je pod bieżącą wodę, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy szczyptą soli.

  • 2.

    Papryki: przecinamy na pół, wycinamy nasiona, myjemy, a następnie kroimy w paski.

  • 3.

    Czosnek: obieramy z łupin i kroimy w cienkie plasterki.

  • 4.

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek i paprykę. Smażymy przez ok. 5 min, po czym dodajemy krewetki i smażymy kolejne 3 min. Na koniec wrzucamy groszek konserwowy i posiekane chili. Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy ostatnie 3 min.

  • 5.

    Podawanie: krewetki z warzywami przekładamy na talerze. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i nasionami sezamu.

Porady

  • Do potrawy pasują krewetki koktajlowe lub tygrysie.
  • Jeśli mają widoczną czarną pręgę (jelito), usuńmy ją przed smażeniem.
  • W Polsce mamy trudny dostęp do świeżych krewetek. Jeśli kupujemy mrożone, wybierajmy pakowane próżniowo. W opakowaniu bez dostępu powietrza są dłużej świeże i zachowują więcej walorów smakowych. 
  • Krewetki poddane długiej obróbce termicznej mogą zrobić się gumowate. Wystarczy 5–6 min smażenia, aby były idealne.
  • Na koniec warto je skropić oliwą i sokiem z cytryny lub limonki.
  • Jeśli krewetki z warzywami planujemy podać z bagietką, oliwę z oliwek możemy dodać już podczas smażenia – zamiast oleju lub na sam koniec.
  • Możemy wybrać paprykę w dowolnym kolorze, np. czerwoną i żółtą.
  • Do krewetek z warzywami (poza szczypiorkiem) doskonale pasują także inne zioła, np. natka pietruszki lub świeża kolendra.

Notka redakcyjna

Krewetki z warzywami po chińsku

Do krewetek z warzywami po chińsku potrzebny jest jeszcze słodko–słony sos. Przygotowujemy go na bazie sosu sojowego z dodatkiem mąki ziemniaczanej, cukru i wody:

  • w osobnym naczyniu mieszamy 30 ml sosu sojowego z 5 g skrobi, 150 ml wody i 5 g cukru (białego lub trzcinowego),
  • dobrze rozmieszane składniki dodajemy do krewetek i warzyw na patelni,
  • mieszamy do zagotowania sosu,
  • jeśli jest za gęsty, dodajemy więcej wody.

Smażone krewetki z warzywami – warianty

Poza składnikami wymienionymi w podstawowym przepisie, możemy dodać:

  • fasolkę szparagową – zieloną lub żółtą,
  • cukinię – pokrojoną w plasterki, paski lub długie wstążki,
  • szparagi – najszybszą opcją są zielone, których nie trzeba obierać,
  • groszek cukrowy – zamiast konserwowego,
  • marchewkę – pokrojoną w paski lub plasterki.

Danie możemy przygotować od razu z ryżem, tak jak risotto z owocami morza lub hiszpańską paellę.

Jak i z czym podać krewetki z warzywami?

Krewetki smażone z warzywami najlepiej przełożyć do głębokich talerzy lub miseczek. Wlewamy do nich także olej lub oliwę, które są doskonałym nośnikiem smaku. Do dania w stylu śródziemnomorskim podajemy:

Z kolei jeśli planujemy nawiązać do kuchni azjatyckiej, dodajmy:

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy