Krewetki z warzywami to pomysł na szybki obiad lub romantyczną kolację dla dwojga. Danie można podać z różnymi dodatkami, np. ryżem lub makaronem, aby było bardziej sycące. Świetnie smakuje również z bagietką, która nasiąka doskonałym, pikantnym sosem powstałym w wyniku smażenia. W chwili, gdy krewetki są już rozmrożone, przygotowanie ich z warzywami zajmie niecałe 20 min.
iStock
(średnia 4.47 z 194 głosów)
Krewetki: jeśli są mrożone, wyjmujemy je wcześniej z zamrażalnika. Opłukujemy je pod bieżącą wodę, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy szczyptą soli.
Papryki: przecinamy na pół, wycinamy nasiona, myjemy, a następnie kroimy w paski.
Czosnek: obieramy z łupin i kroimy w cienkie plasterki.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek i paprykę. Smażymy przez ok. 5 min, po czym dodajemy krewetki i smażymy kolejne 3 min. Na koniec wrzucamy groszek konserwowy i posiekane chili. Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy ostatnie 3 min.
Podawanie: krewetki z warzywami przekładamy na talerze. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i nasionami sezamu.
Porady
- Do potrawy pasują krewetki koktajlowe lub tygrysie.
- Jeśli mają widoczną czarną pręgę (jelito), usuńmy ją przed smażeniem.
- W Polsce mamy trudny dostęp do świeżych krewetek. Jeśli kupujemy mrożone, wybierajmy pakowane próżniowo. W opakowaniu bez dostępu powietrza są dłużej świeże i zachowują więcej walorów smakowych.
- Krewetki poddane długiej obróbce termicznej mogą zrobić się gumowate. Wystarczy 5–6 min smażenia, aby były idealne.
- Na koniec warto je skropić oliwą i sokiem z cytryny lub limonki.
- Jeśli krewetki z warzywami planujemy podać z bagietką, oliwę z oliwek możemy dodać już podczas smażenia – zamiast oleju lub na sam koniec.
- Możemy wybrać paprykę w dowolnym kolorze, np. czerwoną i żółtą.
- Do krewetek z warzywami (poza szczypiorkiem) doskonale pasują także inne zioła, np. natka pietruszki lub świeża kolendra.
Do krewetek z warzywami po chińsku potrzebny jest jeszcze słodko–słony sos. Przygotowujemy go na bazie sosu sojowego z dodatkiem mąki ziemniaczanej, cukru i wody:
Poza składnikami wymienionymi w podstawowym przepisie, możemy dodać:
Danie możemy przygotować od razu z ryżem, tak jak risotto z owocami morza lub hiszpańską paellę.
Krewetki smażone z warzywami najlepiej przełożyć do głębokich talerzy lub miseczek. Wlewamy do nich także olej lub oliwę, które są doskonałym nośnikiem smaku. Do dania w stylu śródziemnomorskim podajemy:
Z kolei jeśli planujemy nawiązać do kuchni azjatyckiej, dodajmy:
Komentarze