Krewetki z warzywami

Krewetki z warzywami to prosta przekąska na imprezę w gronie rodziny i znajomych. Umieszczenie dania w tacos lub tortilli nadaje mu meksykańskiego charakteru. Kolendra i bazylia doskonale podkreślają smak krewetek. Smażone krewetki z warzywami to pomysł na kulinarną podróż w chłodne dni. 

Przekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 194 głosów)

Kroki wykonania:

  • pomidory-krojone-fot.iStock (1)1.Krewetki rozmrażamy powoli w lodówce, osączamy. Wszystkie papryki i papryczki chili czyścimy z pestek i białych błon, kroimy na małe kawałki. Pomidory dokładnie osączamy z zalewy.
  • czosnek-zabki-fot.iStock-min2.Czosnek obieramy, siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu, wrzucamy czosnek, kiedy zapachnie – pomidory, oprószamy cukrem i dusimy razem, aż odparuje z nich sok.
  • bazylia-iStock-3.Dodajemy papryki i chili, dusimy aż będą miękkie, ale zachowają jędrność. Na osobnej patelni przez 2–3 min obsmażamy krewetki, przekładamy do salsy, przyprawiamy do smaku, mieszamy z posiekanymi ziołami. Krewetki z warzywami nakładamy do podpieczonych tortilli lub tacos.

Porady

Przepis na krewetki z warzywami zawiera: 

  • 1/2 kg mrożonych małych, oczyszczonych krewetek
  • po 1/2 strąka papryki czerwonej, zielonej, pomarańczowej
  • puszka krojonych pomidorów
  • gotowe placki tortilli lub tacos

 

Notka redakcyjna

Jak przygotować krewetki z warzywami?

Aby krewetki z warzywami były soczyste i jędrne należy rozpuścić ćwierć szklanki soli gruboziarnistej niejodowanej i ćwierć szklanki cukru w dwóch litrach wody. Następnie trzeba moczyć krewetki w tym płynie przez 30 minut w temperaturze pokojowej. Na czas moczenia krewetek wpływa ich wielkość i temperatura pomieszczenia. Im niższa lub większe krewetki, to czas się wydłuży. Można przyspieszyć ten proces, obierając krewetki z pancerzyka przed moczeniem. 

Jak gotować krewetki?

Chcąc zachować więcej aromatu krewetek, powinno się gotować je w pancerzykach. Podczas przygotowywania dania krewetki z warzywami, doskonałym krokiem jest gotowanie ich razem z głowami. Dopiero przy stole goście, powinni sami odrywać głowy, ukręcając i wysysając soki. Krewetki można smażyć, gotować, grillować lub dusić. Wymagają krótkiego przygotowania. Wystarczą jedna, dwie minuty aż krewetki z warzywami osiągną pomarańczowy odcień. Przepis na krewetki z warzywami świetnie sprawdzi się na imprezie w gronie znajomych, na przykład podczas wspólnego oglądania filmu lub serialu. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy