Kurczak pieczony

Kurczak pieczony to klasyka na obiad. Ten idealny powinien być soczysty w środku i ze złocistą, chrupiącą skórką. Czym go doprawić i jak upiec, aby zachwycał aromatem i smakiem? Zobaczcie nasz przepis na idealnego pieczonego kurczaka!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z kurczaka kurczak pieczony

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 189 głosów)

Kurczak pieczony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Skórka z cytryny 1.

    Przygotowanie marynaty: Zioła płuczemy, suszymy i siekamy. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej całą skórkę na tarce o małych oczkach, a następnie wyciskamy sok. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z sokiem i skórką z cytryny, ziołami oraz 4 łyżkami oliwy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C. 

  • kurczak-caly 2.

    Przygotowanie kurczaka: Kurczaka dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy kurczaka, a jego nogi związujemy bawełnianą nicią.  Smarujemy kurczaka połową mieszanki przypraw. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 minut. 

  • kurczak-pieczony 3.

    Pieczenie: Po tym czasie odkrywamy kurczaka, podlewamy go szklanką gorącej wody i smarujemy resztą przypraw. Pieczemy jeszcze 45 minut bez przykrycia, co jakiś czas podlewając gorącą wodą, aż kurczak nabierze jasnozłotego koloru. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i bukietem surówek.

Porady

  • Jeśli chcemy mieć pewność, że mięso nie wyschnie podczas pieczenia, możemy użyć rękawa do pieczenia. Kurczak pieczony w rękawie pozostanie bardziej soczysty i delikatny.
  • Aby kurczak pieczony był jeszcze bardziej aromatyczny, przed pieczeniem można włożyć do jego środka plastry cytryny, rozgniecione ząbki czosnku i pęczek świeżych ziół. Ten prosty dodatek sprawi, że danie maksymalnie przeniknie wszystkimi smakami.
  • Kurczaka możemy upiec razem z warzywami korzeniowymi, ziemniakami lub mrożoną mieszanką warzyw. Dzięki temu przygotujemy w tym samym czasie 2 w 1, czyli mięso i dodatki.

Notka redakcyjna

Jak przyprawić kurczaka?

Pyszny pieczony kurczak musi być dobrze doprawiony. Proces przygotowywania kurczaka warto więc zacząć z kilkugodzinnych wyprzedzeniem, przygotowując aromatyczną marynatę. Najprostszą mieszankę do drobiu przygotujemy na bazie oliwy oraz ulubionych przypraw. Jakie przyprawy do kurczaka z piekarnika? Podstawą jest oczywiście sól, pieprz, a do tego sprawdzi się również tymianek, rozmaryn, czosnek oraz słodka i ostra papryka. Do takiej marynaty warto też dodać sok i/lub skórkę z cytryny, a także odrobinę imbiru, sosu sojowego i miodu. 

Tak przygotowaną mieszanką ziół i przypraw nacieramy całego kurczaka, zarówno od wewnątrz, jak i w środku. Należy to zrobić bardzo dokładnie, mocno wcierając marynatę w mięso. Dzięki temu aromaty będą miały szansę mocno przeniknąć do środka. Następnie odstawiamy go do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Mięso dokładnie przejdzie wtedy wszystkimi smakami i po upieczeniu będzie niesamowicie aromatyczne.

Jak upiec kurczaka?

Zamarynowanego kurczaka wkładamy do blachy, naczynia żaroodpornego lub brytfanki i wstawiamy do piekarnika. W jakiej temperaturze piec kurczaka? Całego kurczaka pieczemy w temperaturze 180 stopni. Oczywiście każdy piekarnik ma nieco inne ustawienia, dlatego tę ogólną zasadę powinniśmy dopasować do możliwości własnego sprzętu kuchennego. 

Ile piec kurczaka? Mięso pieczemy według jego wagi, odpowiednio 1 godzinę na każdy kilogram. Jeśli więc mamy kurczaka o wadze 1,5 kilograma, pieczmy go około 90 minut.

Z czym podawać kurczaka?

Kurczak pieczony z ziemniakami, kaszą, a może makaronem? Wybór zależy już tylko od waszego gustu, gdyż do kurczaka pasują właściwie wszystkie dodatki. Dobrym pomysłem jest kurczak pieczony na ryżu. Dzięki temu przepisowi skracamy czas, spędzony w kuchni, a dodatkowo taki ryż nasiąka sokami z mięsa, dzięki czemu nabiera wyjątkowego smaku i aromatu kurczaka. Kolejnym świetnym dodatkiem do kurczaka będą wszelkiego rodzaju kluski, kopytka czy włoskie gnocchi

Tym, którzy wolą lżejsze dania, polecamy dodatki warzywne. Pieczonego kurczaka można podawać właściwie ze wszystkimi warzywami, zarówno świeżymi (w formie sałatek lub surówek), jak i duszonymi, gotowanymi czy grillowanymi. Warzywa również możemy upiec razem z kurczakiem, dzięki czemu cały obiad właściwie robi się sam. 

Jeśli chodzi o surowe warzywa, szczególnie pasować będzie tu klasyczna mizeria, surówka z marchewki lub znany na całym świecie collesław. Pysznym i bardzo zdrowym wyborem będą też kapusta kiszona, kiszone buraki i ogórki kiszoneNatomiast fanom dodatków na ciepło z pewnością posmakuje kurczak w towarzystwie zasmażanej kapusty, gotowanych buraczków lub duszonej marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy