Pieczona dynia

Pieczona dynia

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • dyna np. hokkaido
  • ulubione przyprawy (np. kmin rzymski, kolendra, chili, papryka słodka, gałka muszkatołowa, czarny pieprz)
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
  2. Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pól, usunąć włóknisty miąższ i pestki. Pokroić na plastry o grubości około 2 cm lub w kostkę. Oliwę połączyć z przyprawami, solą, pieprzem i natrzeć każdy kawałek. Dynię ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do miękkości przez 35 -50 minut w temperaturze 200 stopni.
  3. Dynię piekłam ze skórą aby nie rozleciała się podczas pieczenia.
  4. Smacznego!
warzywa przekąska zapiekanka wegetariańska danie wegetariańskie pieczona dynia dodatek do dań
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy