Pieczona dynia

Pieczona dynia to niskokaloryczny dodatek do mięs. Znakomicie smakuje jako baza do zupy lub podstawa sycącej sałatki na jesień. Upieczona dynia będzie podstawą do kopytek, ciast lub naleśników.

Przekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.5 z 197 głosów)

Składniki:

  • dynia np. hokkaido
  • ulubione przyprawy (np. kmin rzymski
  • kolendra
  • chili
  • papryka słodka
  • gałka muszkatołowa
  • czarny pieprz)
  • oliwa
  • sól

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
  • Dynię umyć
  • osuszyć
  • przekroić na pół
  • usunąć włóknisty miąższ i pestki. Pokroić na plastry o grubości około 2 cm lub w kostkę. Oliwę połączyć z przyprawami
  • solą
  • pieprzem i natrzeć każdy kawałek. Dynię ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do miękkości przez 35 -50 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Aby dynia się nie rozleciała należy ją piec ze skórą.

Porady

Zobacz: dynia marynowana w occie winnym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy