Pieczona dynia

Jesień pachnie pieczoną dynią. Jej intensywnie pomarańczowy kolor od razu zachęca do jedzenia, a wyjątkowy smak podkręca charakter wielu dań. Pieczona dynia to pyszny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek, który możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jak upiec dynię, aby zachowała jak najwięcej swoich dobroczynnych właściwości? Co zrobić z pieczonej dyni? Zobaczcie nasz prosty przepis na pieczoną dynię i poznajcie wszystkie tajniki tego jesiennego warzywa.

DodatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 197 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-4963177081.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. W tym czasie dynię umyć i osuszyć, przekroić na pół i usunąć włóknisty miąższ i pestki. Następnie pokroić ją na plastry o grubości około 2 cm lub w kostkę.
  • iStock-10487851402.Oliwę połączyć z przyprawami i natrzeć powstałą marynatą każdy kawałek. Dynię ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do miękkości przez 35 -50 minut w temperaturze 200 stopni. Aby dynia się nie rozpadała, najlepiej piec ją ze skórą.

Porady

Jaka dynia będzie najlepsza do pieczenia?

Każdy gatunek dyni nadaje się do pieczenia. Zarówno pieczona dynia piżmowa, Muscat, Mandarin, Delica czy nawet makaronowa, wszystkie odmiany dobrze znoszą ten sposób obróbki termicznej. Niezależnie którą z nich wybierzemy, dynię należy przed upieczeniem wydrążyć z pestek i obrać ze skórki. Wyjątkiem jest dynia Hokkaido, to jedyny gatunek, który można jeść ze skórką. 

W plastrach, w kostkach czy w całości? Jak upiec dynię?

Pieczona dynia jest niezwykle pyszna i aromatyczna. Ten sposób obróbki pozwala wydobyć z dyni najlepsze nuty smakowe i zapachowe. Pieczona dynia staje się lekko słodka i orzechowa. Aby móc cieszyć się wszystkimi tymi atutami dyni, wystarczy pokroić ją, skropić oliwą i wrzucić do piekarnika. Co do krojenia, możemy porcjować ją na kilka sposobów. Dynia pieczona w plastrach, pokrojona w kostkę lub upieczona w całości- możliwości jest całe mnóstwo. Innym pomysłem na to warzywo mogą być też frytki z dyni, które świetnie sprawdzą się jako zdrowszy zamiennik klasycznej ziemniaczanej wersji.

Pieczenie dyni - liczy się czas i temperatura 

Dynia z piekarnika to danie, które wymaga ani zaawansowanych umiejętności ani długiego czasu spędzonego w kuchni. Robi się to sprawnie i szybko. Jak długo piec dynię? Aby upiec dynię wystarczy zaledwie od 20 do 30 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od tego jaki gatunek dyni wybierzemy.Każda odmiana charakteryzuje się nieco inną grubością i strukturą miąższu, dlatego nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi na pytanie ile piec dynię. Aby wyjąć dynię w idealnym momencie najlepiej będzie co jakiś czas zaglądać do piekarnika i na bieżąco kontrolować czy dynia jest już pięknie zarumieniona. Równie ważną kwestią jest odpowiednie ustawienie piekarnika. W jakiej temperaturze piec dynię? Zwykle jest to 180 stopni, ale to również zależy od parametrów konkretnego urządzenia. 

Notka redakcyjna

Pieczona dynia – właściwości, wartości odżywcze i kalorie

Pieczona dynia to nie tylko bogactwo pysznego smaku, ale przede wszystkim źródło wielu cennych składników odżywczych. To niepozorne warzywo kryje w sobie cały wachlarz witamin, między innymi witaminę A, E, C, D, K, a także witaminy z grupy B. Dodatkowo dynia zawiera całe mnóstwo minerałów, takich jak żelazo, cynk, potas i magnez. Przy całym tym bogactwie witamin i minerałów, dynia ma bardzo mało kalorii. W stu gramach tego warzywa znajduje się jedynie 30 kalorii. Oprócz tego dynia ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom na dietach odchudzających oraz cukrzykom. Badania udowodniły, że włączenie dyni do codziennej diety pomaga obniżyć cholesterol oraz ustabilizować poziom glukozy we krwi. Dynia przyspiesza też metabolizm i reguluje trawienie, dlatego jej spożywanie polecane jest przy problemach z układem pokarmowym i przy zaparciach.

Pomysł na dynię, czyli łatwe przepisy na dania z pieczonej dyni

Co zrobić z dyni? Możliwości jest całe mnóstwo, gdyż pieczona dynia to świetna baza do wielu różnych przepisów. Co można zrobić z pieczonej dyni? Puree z pieczonej dyni ma wiele zastosowań. Mus z pieczonej dyni można wykorzystać zarówno do słodkich wypieków, jak i wytrawnych dań. Taki zblendowany dyniowy przecier posłuży do wszelkiego rodzaju  zup, sosów i farszów, a także do placków czy naleśników, tart. Pieczona dynia to także doskonały dodatek do sałatek, dzięki którym stają się ona bardziej sycące i odżywcze. Upieczone kostki dyni będą też pięknie komponowały się w jesiennym risotto lub kaszotto. Co więcej, dynia z piekarnika w plastrach może zastąpić wędlinę na wegetariańskich kanapkach. 

Pieczona dynia na słono – wytrawne dania z dyni

Przepisy na pieczoną dynię mnożą się w oczach. W sieci znajdziemy dziesiątki inspiracji na śniadania, dania obiadowe i przekąski z dyni. Najsmaczniejsze pomysły na dynię to między innymi, frytki z dyni, dyniowe zapiekanki czy kotlety z dyni. Z pieczonej dyni przygotujemy też pyszne kluski i kopytka lub włoską wersję tego przysmaku, czyli gnocchi. Pieczona dynia to wdzięczny produkt do przygotowywania wielu wegetariańskich obiadów, takich jak gulasz, curry, tarta dyniowalazania z dyni, a nawet dyniowe nuggetsy. Z tego pomarańczowego warzywa możemy wyczarować też doskonałe przystawki na imprezę. Dynia pieczona z fetą, zapiekana z parmezanem czy dyniowy hummus - te przekąski z pewnością zachwycą wszystkich gości. 

Pieczona dynia na słodko, czyli pomysł na deser z dyni

Zmiksowana pieczona dynia świetnie nadaje się do wielu ciast i deserów. Ciasto dyniowe, placek dyniowy, sernik z pieczonej dyni czy muffinki dyniowe- to tylko niektóre pomysły z całego wachlarza przepisów na dyniowe słodkości. Z puree z dyni można wyczarować też proste placuszki i racuchy dyniowe. 

Zobacz: dynia marynowana w occie winnym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy