Pieczona dynia

Pieczona dynia to niskokaloryczny dodatek do mięs. Znakomicie smakuje jako baza do zupy lub podstawa sycącej sałatki na jesień. Upieczona dynia będzie podstawą do kopytek, ciast lub naleśników.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • dynia np. hokkaido
  • ulubione przyprawy (np. kmin rzymski, kolendra, chili, papryka słodka, gałka muszkatołowa, czarny pieprz)
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
  2. Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć włóknisty miąższ i pestki. Pokroić na plastry o grubości około 2 cm lub w kostkę. Oliwę połączyć z przyprawami, solą, pieprzem i natrzeć każdy kawałek. Dynię ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do miękkości przez 35 -50 minut w temperaturze 200 stopni.
  3. Aby dynia się nie rozleciała należy ją piec ze skórą.

Wskazówki

Zobacz: dynia marynowana w occie winnym

warzywa przekąska wegetariańska danie wegetariańskie pieczona dynia dodatek do dań
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy