REKLAMA

Pieczona golonka z indyka

Golonka z indyka to pomysł na pyszny obiad w gronie rodziny lub znajomych. To również danie, które świetnie się sprawdzi na różnego rodzaju okazje i spotkania okolicznościowe. Idealna golonka z indyka ma po upieczeniu chrupiącą skórkę i soczyste mięso. Jak zrobić pieczoną golonkę z indyka? Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale naprawdę warto! Oto pieczone golonko z indyka w najlepszym przepisie prosto z magazynu "Sól i Pieprz" 1/2018. Najnowszy numer magazynu w sprzedaży.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Kalorie:
380 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.31 z 202 głosów)


Kroki przygotowania:

  • marynata 1.

    Jak zrobić pieczoną golonkę z indyka? Zaczynamy od przygotowania marynaty. Dzięki niej mięso będzie bardzo soczyste i aromatyczne. W tym celu do miseczki wlewamy olej i dodajemy do niego tymianek, paprykę, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Następnie myjemy i osuszamy golonkę. Mięso równomiernie nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Golonka musi mieć czas, aby nasiąknąć przyprawami.

  • golonka 2.

    Kolejnym krokiem jest upieczenie golonki z indyka. Mięso wyjmujemy z lodówki pół godziny przed pieczeniem. Golonkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka i obkładamy nią golonki. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Golonki podlewamy wodą i przykrywamy.  Golonki z indyka pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Następnie odkrywamy mięso i pieczemy jeszcze przez 20-30 minut, co jakiś czas podlewając sosem powstałym z pieczenia, aż golonki będą rumiane. Pieczone golonki z indyka są gotowe! Mięso podajemy z ziemniakami i surówką z pora lub kapusty.

Kalorie: 380

Ilość porcjii: 4

Porady

  • Do pieczonej golonki z indyka można również przygotować marynatę musztardowo miodową. W tym celu mieszamy 3 łyżki miodu, 3 łyżki musztardy, 1 łyżkę oleju, 4 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę soku z cytryny. Taką marynatą dokładnie nacieramy golonkę przed upieczeniem. Musztarda z miodem wspaniale komponuje się z takim mięsem, wydobywając z niego to co najlepsze. 

Notka redakcyjna

Golonka w piwie

Golonka to niezwykle soczyste i aromatyczne mięso. Jednak istnieje przepis, który sprawia, że danie to nabiera jeszcze większego aromatu i lepszego smaku. Tym przepisem jest golonka w piwie. Przygotowanie tego dania nie różni się zbytnio od klasycznego przepisu na pieczoną golonkę. Mięso podsmażamy jednak wcześniej na smalcu z każdej strony, a następnie opruszamy przyprawami. Taką golonkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy 500 ml piwa. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni i pieczemy mięso przez 1 godzinę. W międzyczasie często podlewamy golonkę sosem, który wytworzy się w trakcie pieczenia. Po godzinie zwiększamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy mięso jeszcze przez 25-30 minut. Taka golonka w piwie doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych warzyw i ziemniaczków. Golonka w piwie to danie, które podbije serce każdego mięsożercy. Sam proces jej przygotowania nie zajmuje dużo czasu, najdłużej trwa samo pieczenie mięsa. Golonko indycze jest świetnym pomysłem np. na niedzielny obiad.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy